Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА ВЪРХА: Испания дублира европейската си титла с короната на световното първенство в ЮАР.
НА ВЪРХА: Испания дублира европейската си титла с короната на световното първенство в ЮАР.

 

 

Преминаването на Жозе Моуриньо от европейския клубен шампион "Интер" в "Реал" (М) засенчи всички футболни трансфери през годината.
Португалецът изобщо не се притесни, че ще бъде 11-ият треньор в последните 7 години, който ще поеме "Белия балет". Специалния замени на поста Мануел Пелегрини и подписа 4-годишен договор. Испанците платиха неустойка на "Интер" в размер на 16 млн. евро, за да получат "специалния" треньор. Отделно наставникът счупи всички рекорди за заплати. Той ще получава по 10 млн. евро на сезон.
"Не знам дали съм роден да бъда треньор на "Реал", но със сигурност съм роден, за да бъда футболен наставник. Не съм дошъл, за да бъда треньор в клуба, а за да печеля титли с него", каза в типичния си стил Моуриньо.
Колебливите игри в началото на сезона бяха оправдани от португалеца с новите попълнения в тима. Постепенно играта на мадридчани се изчисти и в момента клубът гони по петите "Барселона".ПОХОДЪТ на испанската армада в Южна Африка, убийственият марш на "Интер" в Шампионската лига, съперничеството между магьосниците Кристиано и Меси.
Това са само част от най-интересните събития във футболната 2010 г. Красивата игра не мина и без скандали. Феновете на Франция се изчервиха от цирка, в който се превърна националният тим на "петлите" под водачеството на Раймон Доменек. Фабио Капело стана най-мразеният човек на Острова, а "скуадра адзура" ще се опита да забрави възможно най-бързо лятото на изминалата година.
Вижте кои бяха най-значимите моменти от футболната 2010 г.

Походът на "червените фурии"


Доминацията на "Барселона" през 2009 г. преля и на национално ниво със страхотния поход на Испания по време на световното първенство в Южна Африка.
Под водачеството на мустакатия спец Винсенте дел Боске "червените фурии" спечелиха титлата с нетипичния за испанците пестелив стил. Давид Вия, Шави и Иниеста можеха да си заминат още след предварителната фаза. Тимът започна със загуба в групата от Швейцария (0:1), но след това регистрира две победи над Хондурас и Чили, за да продължи напред. В преките елиминации Испания записа четири победи с 1:0. Последователно жертви станаха Португалия, Парагвай, Германия. Във финалния мач срещу Холандия Андрес Иниеста се възползва от атака на Сеск Фабрегас и вкара решителното попадение за 1:0 във второто продължение. С успеха испанците станаха деветата нация, която е ставала световен шампион.

Железният "Интер"


С пристигането си в Милано през лятото на 2008 г. португалският треньор Жозе Моуриньо обяви, че ще спечели много титли със "синьо-черните".
Думите му се сбъднаха във втория сезон, откакто Специалния пое клуба. Той изведе клуба до уникален требъл - титлата в серия "А", Купата на страната и Шампионската лига.
В състава на клуба не личаха мегазвезди като Меси, Кристиано Роналдо, Уейн Рууни или Дидие Дрогба. Въпреки това "нераздзурите" сгазиха всички европейски грандове по пътя към успеха в Шампионската лига. В първия кръг от елиминациите бъдещият шампион на Англия - "Челси", беше надвит с общ резултат от двата мача - 3:1. Най-голямото изпитание беше на полуфинала срещу феноменалния тим на "Барселона". Коравите защитници на "Интер" спряха звездата Лео Меси, което им помогна да се класират за финала на турнира след общ резултат 3:2.
С два гола на Диего Милито италианците триумфираха на финала срещу "Байерн Мюнхен". След напускането на Моуриньо феновете на "Интер" имаха два нови повода за радост - Суперкупата на Италия и световното клубно първенство. След което последва провалът с Рафаел Бенитес и бързата му смяна точно по Коледа.

"Манчестър" или "Челси"


Тоталните хегемони в английската Висша лига - "Манчестър Юнайтед" и "Челси", спретнаха поредната драматична футболна надпревара. Лондончани успяха да изпреварят само с крачка "червените дяволи".
Момчетата на Карло Анчелоти спечелиха първенството с актив от 86 т. Димитър Бербатов и неговите съотборници финишираха на второ място с 85 т. "Челси" стана и първият английски тим от Висшата лига, който вкарва над 100 гола (103) от 1963 г. насам.
Допълнителен плюс за шампионите е и успехът в турнира за Купата на Англия. "Манчестър Юнайтед" взе частичен реванш с победата си за трофея "Чарити шийлд" с 3:1, когато Бербатов се разписа.
В момента двата тима продължават да водят сериозна битка за лидерската позиция. "Манчестър Юнайтед" са лидери в класирането, докато "сините" изостават на четвърта позиция с шест точки по-малко.

Трансферът на Моуриньо


Преминаването на Жозе Моуриньо от европейския клубен шампион "Интер" в "Реал" (М) засенчи всички футболни трансфери през годината.
Португалецът изобщо не се притесни, че ще бъде 11-ият треньор в последните 7 години, който ще поеме "Белия балет". Специалния замени на поста Мануел Пелегрини и подписа 4-годишен договор. Испанците платиха неустойка на "Интер" в размер на 16 млн. евро, за да получат "специалния" треньор. Отделно наставникът счупи всички рекорди за заплати. Той ще получава по 10 млн. евро на сезон.
"Не знам дали съм роден да бъда треньор на "Реал", но със сигурност съм роден, за да бъда футболен наставник. Не съм дошъл, за да бъда треньор в клуба, а за да печеля титли с него", каза в типичния си стил Моуриньо.
Колебливите игри в началото на сезона бяха оправдани от португалеца с новите попълнения в тима. Постепенно играта на мадридчани се изчисти и в момента клубът гони по петите "Барселона".

Нещастният Снайдер


Холандската звезда Уесли Снайдер безспорно е най-успелият футболист през 2010 г., но беше пренебрегнат брутално в класацията за "Златната топка". Полузащитникът не попадна сред тримата номинирани - Лео Меси, Иниеста и Шави, от които ще бъде определен победителят.
Талантът беше с основна заслуга за достигането на Холандия до финала на световното първенство в ЮАР. Той вкара два гола на Бразилия за обрата от 0:1 до 2:1. Разписа се и на полуфинала срещу Уругвай. С попадението закръгли сметката си на 5 гола от световното първенство.
По-рано през сезона холандецът доказа своята класа в битките за Шампионската лига. Заради невероятните си шутове от дистанция и красивите асистенции медиите кръстиха Снайдер - Снайпериста.

Кристиано срещу Меси


Клубното първенство на Испания през миналия и настоящия сезон се превърна в надпревара с две карети - "Барселона" и "Реал" (М).
Разликата между грандовете се определяше от техните лидери - Лео Меси и Кристиано Роналдо. Колосите завършиха с еднакъв брой победи в примера дивисион - по 31, но каталунците записаха само едно поражение срещу четири за столичани.
В крайното класиране на първенството бившият тим на Христо Стоичков изпревари с 3 т. "Белия балет". "Барселона" достигна и по-напред в Шампионската лига, където отпадна на полуфиналите от "Интер".
Задочната битка между Меси и Кристиано при голмайсторите беше повече от жестока. Аржентинецът вкара 34 гола срещу 26 за португалеца в първенството. Южноамериканецът прибави и 10 асистенции към своя актив срещу 7 за своя конкурент.
В настоящото първенство двамата най-скъпи футболисти на планетата продължават да се гонят. Те имат отбелязани по 17 гола в първенството от 16 мача. Меси е дал 10 решаващи паса срещу 5 за Кристиано. Малката разлика дава отражение и във временното класиране. "Барселона" води с две точки на "Реал" (М), след като размаза с 5:0 "белите" в дербито.

Провалът на Франция


Най-грозните и скандални моменти във футболната история на Франция ще бъдат запомнени в събитията на световното първенство в ЮАР и след него.
"Петлите" отпаднаха още в груповата фаза след равенство с Уругвай, поражение от Мексико (0:2) и загуба от ЮАР (1:2). Вниманието на медиите не беше съсредоточено от отпадането на тима, а от поведението на футболистите и тяхното отношение към селекционера Раймон Доменек. Нападателят Никола Анелка беше изгонен след мача с Мексико. Причината е отправени обидни думи към наставника. Капитанът Патрис Евра и няколко от старите кучета в тима се застъпиха за своя съотборник и призоваха Доменек да върне Анелка. Това не се случи и още повече нажежи обстановката.
Лично президентът на Франция Никола Саркози се намеси в скандала, но това не помогна. Националната федерация взе много сериозни мерки. Анелка беше наказан да не играе с тима в 18 мача, Евра - 5, а звездата Франк Рибери - 3.

Корупцията във ФИФА


Световната футболна федерация (ФИФА) беше разтърсена от скандали, свързани с корупция в нейните редици.
Двама от членовете на организацията бяха отстранени заради лобиране срещу пари. Нигериецът Амос Адаму и таитянинът Рейналд Темари предложиха да продадат гласовете си при битката за домакинство на световните първенства през 2018 и 2022 г. Подозренията обхванаха и част от останалите членове на Изпълнителното бюро на ФИФА, но нови доказателства не бяха извадени.
Английският разследващ журналист Андрю Дженингс, който още през 2006 г. даде доказателства за развалата в ръководното тяло на ФИФА, обяви, че над 100 млн. долара са били раздадени за лобиране на отделните членове. Той разкри и други интересни моменти от работата на футболната организация като специалните условия към кандидат-домакините на световните първенства. Дженингс беше човекът, заради когото Иван Славков-Батето беше отстранен от Международния олимпийски комитет.

Критиките срещу Капело


Фабио Капело беше най-критикуваният треньор през годината заради слабите игри на Англия в ЮАР.
Селекционерът не успя да класира по-напред тима от осминафиналите на световното първенство. Медиите на Острова се скъсаха да разказват за неприязънта на футболистите към италианския наставник. Бившият треньор на "Милан", "Реал" (М) и "Ювентус" си навлече гнева и на привържениците заради непукисткото му поведение след провала в ЮАР. Англичаните показаха беззъба игра срещу САЩ (1:1) и Алжир (0:0), но излязоха от групата след 1:0 със Словения.
На осминафиналите вниманието на английските ултраси беше насочено към съдийската бригада, която не призна редовен гол на Франк Лампард срещу Германия.
Оставката на Капело след провала не стана факт. Хитрият италианец си оплете работата, след като непосредствено преди мондиала подписа допълнителна клауза към своя договор, според която не може да бъде уволнен, ако не бъде изплатена убийствена обща неустойка от 12 млн. паунда. Този факт върза ръцете на английската футболна асоциация, а Капело продължава да е начело на тима.

Неразбраният Луис ван Гаал


Един от най-странните и противоречиви треньори - Луис ван Гаал, успя да изнерви търпеливите германци с работата си в "Байерн Мюнхен".
Наставникът пое клуба през лятото на 2009 г. Ван Гаал спечели едва един от първите четири мача, а германският колос беше на ръба на отпадане от Шампионската лига още в груповата фаза. Неуспехите накараха президентът на клуба Ули Хьонес публично да изрази недоволството си от методите на холандеца. Специалистът имаше проблеми и с футболистите. Той се забърка в скандал с френското крило Франк Рибери, а според репортерите двамата дори не си говорели. През втората част на сезона Ван Гаал доказа своите качества. "Байерн Мюнхен" спечели Бундеслигата и взе Купата на страната. Тимът достигна и до финал на Шампионската лига, където отстъпи на "Интер". Последният трофей за тази година беше Суперкупата на Германия.

7 мача за захапка


Уругвайският нападател Луис Суарес се представи отлично на световното първенство, но влезе в новинарските хроники заради хулиганска постъпка през ноември.Острието захапа за рамото футболиста на ПСВ "Айндховен" Отман Бакал. Вампирската кръв на голмайстора му изкара наказание от седем мача.
Суарес заедно с нападател номер 1 на Световното първенство в ЮАР - Диего Форлан, изведоха Уругвай до полуфиналите на мондиала.

Анри в САЩ


Френската суперзвезда Тиери Анри изненадващо се озова в американската Мейджър Сокър Лийг.
Бившият футболист на "Ювентус", "Арсенал" и "Барселона" облече екипа на "Ню Йорк Ред Булс". В тима голмайсторът се събра с още две познати имена - Хуан Пабло Анхел и Рафаел Маркес. От преминаването си в "Юн Йорк Ред Булс" Анри отбеляза едва две попадения в 11 срещи.

Виетнамец се прави на луд


Треньорът на Виетнам Енрике Калисто престъпи всички норми на джентълменско поведение.
Неговият тим изненадващо загуби от супераутсайдера Филипините с 0:2 на турнира "Сузуки къп". След края на мача Калисто отказа да стисне ръката на своя колега - селекционера на филипинците Саймън Макменеми. Вместо това треньорът му налетя с обидни думи заради грубите нарушения в срещата.

Датчани пробиха Лигата

"Копенхаген" стана първият датски отбор, който достига до елиминационната фаза на Шампионскта лига.
През новия сезон три тима направиха своите дебюти в групите на най-комерсиалния футболен турнир - "Твенте", "Бурсаспор" и "Тотнъм".
2010 г. ще се запомни и с лошото представяне на английските клубове в изминалия сезон на Шампионската лига. За пръв път в последните седем години нито един отбор от Острова не успя да се класира за полуфиналите на надпреварата.

Изненада в Турция


"Бурсаспор" с българина Димитър Иванков в състава си изненадващо стана шампион на Турция.
През последните 50 години на първенството едва чеитири тима бяха печелили титлата. Отборът на бившия национален вратар на България никога досега не беше финиширал в тройката на Суперлигата. В решителния кръг през май "Бурсаспор" трябваше да победи "Бешикташ", а "Фенербахче" да не вземе трите точки от "Трабзонспор". Сценарият се получи.

ТРИУМФ: Хавиер Занети и останалите играчи на “Интер” се пребориха за трофея в Шампионската лига.
ТРИУМФ: Хавиер Занети и останалите играчи на “Интер” се пребориха за трофея в Шампионската лига.
БИТКА: Меси и Кристиано имат по 17 гола през новия сезон в Испания.
БИТКА: Меси и Кристиано имат по 17 гола през новия сезон в Испания.
АУТ: Снайдер не попадна в тройката за “Златната топка” въпреки страхотното си представяне.
АУТ: Снайдер не попадна в тройката за “Златната топка” въпреки страхотното си представяне.