Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАРИЕРА: Д-р Миролюб Кожухаров е шеф на болницата повече от 10 години.
КАРИЕРА: Д-р Миролюб Кожухаров е шеф на болницата повече от 10 години.

 

 

Има план за съсипване на болницата в Горна Оряховица и заради него избухна аферата с мъртвото бебе във фризера и СРС-та, на които се оказа "включен" главният лекар д-р Миролюб Кожухаров. Това твърдят пред "168 часа" лекари, кметът на града Йордан Михтиев и местни депутати от опозицията.
След скандала с мъртвото бебе политици от областта напомниха пред "168 часа", че вътрешният министър Цветан Цветанов е избран като мажоритарен кандидат на ГЕРБ именно във Велико Търново. "Той е много добре запознат с интригите в областта" - твърдят източниците. Затова те са категорични, че атаката срещу болницата в Горна Оряховица не е случайна, а мъртвото бебе само я е ускорило. Допълват, че скандалът в здравното заведение ще разклати доброто му име, на което се радва в момента, а от това щяла

да спечели болницата във Велико Търново

Клиниката в Горна Оряховица е общинска и има 115-годишна история. През нея преминават годишно над 13 хил. пациенти, почти колкото са и във Велико Търново. В АГ отделението в Горна Оряховица се раждат около 900 деца и понеже му се носи слава на много добро, половината от бебетата са на майки от Велико Търново, споделят запознати. Те казват, че тук идвали да раждат и жени от Габрово. От 10 години болницата има един и същ директор - д-р Миролюб Кожухаров. Той е повече от 15 години неизменен лидер и на СДС в района. От началото на мандата на този парламент депутатът от ГЕРБ Христо Христов многократно настоявал пред кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев за смяната на д-р Миролюб Кожухаров.
Пред "168 часа" Йордан Михтиев призна: "Обясних на Христов, че за да се смени директорът, трябва да се направи конкурс. След като се маха човек с ниво, трябва да се постави с много по-високо, а не "Калинка". Кандитатурите, които се опитваха да лансират, бяха чисти "Калинки" - с много нисък стаж и без авторитет. Това разминаване по отношение на болницата беше

едно от противоречията ми с ГЕРБ

заради които след това бях взет на прицел."
Кметът Йордан Михтиев е изключен от ГЕРБ след конфликт с депутата Христо Христов, който е и областен шеф на партията. Семейство Христови са със силни позиции във властта. Съпругата Златка Христова е общински съветник от ГЕРБ в Горна Оряховица.
На 6 декември т.г. веднага след скандала с мъртвото бебе във фризера на болницата, в Горна Оряховица се провежда извънредна сесия на съвета. "Двамата депутати от ГЕРБ - Христо Христов и Мирослав Петков, доведоха д-р Г. В. от болницата в Търново. Искаха да го поставят на мястото на д-р Кожухаров" - припомнят си общинари от Горна Оряховица. Планът се проваля, защото общинският съвет гласува доверие на д-р Кожухаров и той запазва мястото си.
На 23 декември отново на сесия е прочетена

декларация от общинските съветници

от БСП, СДС, "Възраждане за Горна Оряховица" и други в подкрепа на местната болница. В нея категорично е записано: "Вече за никого не е тайна, че определени среди работят задкулисно за ликвидация на нашата болница и разграбване на нейните имоти." Тази декларация е разлепена из целия град. На сесията са представени и 4000 подписа на граждани, които подкрепят лечебното заведение и неговия персонал.
Тих ропот срещу дългогодишния директор д-р Миролюб Кожухаров има и сред някои лекари и медицински сестри в болницата установи проучване на "168 часа". Поводът за недоволството е, че той давал много пари за ремонти на болницата, вместо за заплати. "Нямаме пари, отпуснати от държавата за ремонти - обясниха пред "168 часа" лекари. - Те се правят за сметка на нашите заплати. Лекарите могат да работят и в други практики, но сестрите са

оставени на ръба на оцеляването

Разбираме, че е необходимо да се правят ремонти и ново строителство, но не е без значение и какви пари получава персоналът."
Бюджетът на болницата през 2007 г. е бил 6 млн. лева, но оттогава намалява с по милион на година. Сега е около 3 милиона. Това налага съкращаване на отделения, намаляване на легла и клинични пътеки. Въпреки това, качеството на здравно обслужване си остава добро, категорични са пациенти.
След поредния ремонт е направен одит, но не са открити нарушения, достойни за прокурорска проверка. Д-р Кожухаров беше търсен многократно за коментар, но не отговаряше на телефоните си. Запознати обясниха, че е бил посъветван от адвокатите си да не дава повече никакви публични обяснения за действията си. Досега няма яснота защо МВР е подслушвало д-р Кожухаров, както се оказа след скандала с мъртвото бебе във фризера.
Лаконичен е и д-р Костурков, който е съветник и председател на здравната комисия в общината. Пред "168 часа" той подчерта единствено че: "Болницата в Горна Оряховица трябва да се запази, защото през годините тя се е наложила с доброто си име."

Още версии


Другата версия за скандалите, в които беше вкарано името на здравното заведение в Горна Оряховица, е апетит към имотите на болницата.
Тя има 65 декара земя, разположени точно на главния път между Лясковец и Горна Оряховица. Определени интереси към терена проявявала голяма търговска верига, която искала да вдигне там хипермаркет.
Подобни интереси имало според източниците на "168 часа" и към имоти на болницата във Велико Търново. Те предоставиха молба, която е подписана от шефа на здравното заведение д-р Людмил Гецов. Адресирана е до главния архитект на Велико Търново. С нея е записано, че болницата, която е акционерно дружество, е собственик на имот. По действащия регулационен план на града той бил предвиден за обществено обслужване. "Предвиждаме да застроим търговска сграда с обществено предназначение" - пише в молбата, с която се иска да се одобри застрояването на парцела.
Д-р Людмил Гецов, който от няколко месеца е шеф на търновската болница, отрече по телефона пред "168 часа" да е планувано изграждането на магазин. Той обяснява, че дворът на болницата е парцелиран между 2005 и 2007 г. на устройствени планове с обществено предназначение. "Проблемът е, че под тях минава колектор, който създава проблеми по отношение на болницата, има дори заблатено място - казва д-р Людмил Гецов. - Наличието на тази ситуация определя нашите действия. Нищо не съм искал да се застроява." Д-р Гецов допълва, че търновската болница не може без съгласието на принципала си - Министерството на здравеопазването, да се разпорежда с имотите.
Преди няколко месеца, когато тръгват слуховете, че дворът на болницата във Велико Търново ще се продава, обществеността и опозицията в общинския съвет на Велико Търново скачат и предлагат вместо поредният хипермаркет да се направи парк. Не се стига нито до продажба на парцела, нито до изграждането на нов парк. Според източници на "168 часа" това е втори опит в последно време да се продадат земи на болницата. Те твърдят, че преди четири години е имало опити да се изтъргуват пустеещите земи, но без резултат.
Д-р Людмил Гецов е общински съветник от ГЕРБ, а сестра му д-р Ивелина Гецова е кмет на Лясковец. Той е бил избран и за депутат, но сам се отказва от парламентарна кариера. "Прецених, че така е по-добре за професионалното ми развитие" - обяснява той. Д-р Гецов е известен неврохирург. Според него е нелепо да се свързват скандалите в Горна Оряховица с болницата във Велико Търново.


Хроника на скандала

НА 30 ноември в Горна Оряховица са арестувани четирима лекари заради смъртта на недоносено бебе. Малко по-късно са освободени. Сигналът срещу тях е подаден от 17-годишно момиче от Лясковец. Два дена по-рано тя твърди, че е родила преждевременно дете. Според нея то било живо, но умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал. Медиците първо съобщили на майката, че детето е мъртво. Впоследствие санитарка забелязала, че бебето е живо и го сложили в кувьоз. След това го извадили от апарата и починало.
От прокуратурата изнасят скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та. Министър Цветанов ги прочете в парламента. Няколко дни по-късно петорна експертиза от патоанатоми се произнася, че плодът е мъртвороден.

 

ЕКСПЕРТ: Д-р Людмил Гецов, който е известен неврохирург,  се отказва от парламентарна кариера.
ЕКСПЕРТ: Д-р Людмил Гецов, който е известен неврохирург, се отказва от парламентарна кариера.
АПЕТИТИ: Търговски вериги искали да закупят част от двора на болницата във Велико Търново
АПЕТИТИ: Търговски вериги искали да закупят част от двора на болницата във Велико Търново
ПОД НАТИСК: Депутати искали от кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев да смени ръководството на общинската болница.
ПОД НАТИСК: Депутати искали от кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев да смени ръководството на общинската болница.