Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРЪСТНИК: Цветан Цветанов кумува на Таня, дъщерята на бизнесмена Тодор Бояджиев, на 7.07.2007 г.
КРЪСТНИК: Цветан Цветанов кумува на Таня, дъщерята на бизнесмена Тодор Бояджиев, на 7.07.2007 г.

 

 

Тодор Бояджиев, който нашумя като строителя на апартаментите на вътрешния министър Цветанов, е бил свидетел по дело за грабеж. Товарен автомобил, в който са превозвани 400 кашона цигари, е отвлечен, а стоката - укрита в негов склад в Димитровград.
Военният съд в Пловдив гледа делото, защото сред участниците в грабежа е имало действащ полицай. Тодор Бояджиев е бил привлечен само като свидетел в процеса.
Дръзкият грабеж е станал през далечната 2000 г.
Сливенски бизнесмен товари 400 кашона с различни марки цигари от фабриките в Благоевград, София и Пловдив. Пътува с товарен автомобил "Мерцедес", придружаван от двама приятели. Край с. Плодовитово ги спира полицай. После се оказва, че това е гл. серж. Андриан Милкински. По онова време той е бил служител в едно от столичните управления. Бандата нападатели го привлича с

обещание за 5000 лева

"хонорар", според обвинителния акт на Окръжна военна прокуратура - Пловдив.
Мерцедесът спира, Милкински разпоредил на водача да слезе от камиона. В същото време друг от нападателите - Асен Китанов, тича и крещи, че се провежда полицейска акция. Другите двама от камиона са изкарани. Подкарват ги към близката гора и ги връзват с белезници за дърво. При това грабителите нанасят побой на жертвите си.
Цигарите на стойност над 145 хил. лв. са откарани до склада в Димитровград и разтоварени. Камионът е изоставен край хасковското село Крепост.
Започва разследване, но през 2001 г. е спряно, защото извършителят на дръзкия грабеж не е разкрит. Година по-късно полицията открива грабителите. Като свидетели са привлечени пазачите на склада в Димитровград, в който са стоварени цигарите. Те са служители във фирма "ТВБ - Бояджиев и сие". Един от тях, на име В. Велев, си припомня, че мерцедесът пристига натоварен с цигари късно вечерта.
"Сам бях по това време на работа - разказва той. - Бяха ми казали, че ще дойде такъв камион.

Обади ми се началникът

- господин Бояджиев, че ще дойде такъв камион, да го чакам да се разтовари." Свидетелят си припомня според протоколите на военния съд, че Бояджиев му се е обадил в 22 часа. "Накрая помагах при разтоварването на цигарите" - завършва разказа си В. Велев.
Самият Тодор Бояджиев има своя версия за историята с цигарите. Пред съда той разказва, че неговият приятел Кирил Барбутов му казал, че хора от Сливен търсят складово помещение и ако има, да им помогне.
"След известно време ме потърси човек, който се представи като Иван - обяснява Бояджиев. - Срещнахме се с него и го заведох в складовото помещение и му го показах. Иван ми се представи като дистрибутор на цигари. Попита ме дали ми се е обаждал Валентин Гецов и идва от негово име. Не бях разговарял с Гецов. Познавам го добре от борбата. Казаха, че искат да ползват моя склад. Да оставят цигари. Бях на път и като се прибирам, виждам камион с цигари... Представиха ми фактура, на която имаше опис на няколко вида цигари. Разтовариха ги и в рамките на 10-15 дена си ги изтеглиха." Тодор

Бояджиев признава пред съда

че неговите "наематели" идвали доста късно да си вземат стоката. Той дори се притеснил, че се наложило да съхранява цигарите повече от договорения срок.
"Това е чужда стока и неприсъща за моя вид дейност. Като видях вида й, се притесних малко, тъй като тя е акцизна и нямам такъв вид дейност" - казва Бояджиев пред съда. Допълва, че ги помолил за кратко време да си я приберат. Накрая въпросният Иван му предложил да му остави "нещо", но Бояджиев не приел.
Според свидетелските показания на Кирил Барбутов, който помолил за услугата, те с Бояджиев били семейни приятели и се познавали от години. Имали и бизнес контакти.
Барбутов твърди пред съда, че Валентин Гецов, който също определя като свой добър приятел, поискал да осигури за негов партньор складово помещение

в района на Димитровград

"Не ми е казал за какво точно става въпрос, но ме помоли, ако имат възможност, да го ползват за около 10 дена. Тодор Бояджиев ми каза, че това не е проблем. Ще ми направи услуга, нищо не иска за нея, да дойде човекът, да му се обади и да остави стоката."
Версията на Валентин Гецов е, че негов познат от Сливен, на име Иван Иванов (криминално проявен, б.а), го помолил

да осигури склад за цигари

"Тогава се сетих за мой познат, казва се Тодор Бояджиев и е от този край. Знам, че се занимава с бизнес и е президент на клуба по борба в Димитровград. Тъй като не съм в толкова близки отношения с него, помолих моя приятел Кирил Барбутов за услугата. След известно време Барбутов ми се обади, за да ми съобщи, че няма проблем, и ми даде мобилния му телефон."
Валентин Гецов дал номера на Иван. Пред съда борецът твърди, че с изненада научил за възникналите "неприятности", покрай които били викани в МВР Кирил Барбутов и господин Бояджиев.
Друг свидетел, Б. Бонев, дава

любопитни подробности

пред съда за начина, по който цигарите са изкарани от склада в Димитровград. Идва бял микробус със сливенска регистрация. Пазачът отказва да даде цигарите на шофьора.
"Казах му, че не мога да му дам цигарите без разрешение - обяснява пред съда пазачът Б. Бонев. - Тогава той се обади по мобилния си телефон на шефа ми Тодор Бояджиев. Момчето ми подаде телефона си и тогава Бояджиев ми каза да им дам каквото трябва и да запиша колко кашона и какви марки вземат." Още един пазач - Г. Керемидчиев, обяснява "отчетността" с листчета. Той твърди пред съда, че според негови колеги, когато идвали да вземат цигарите, ги описвали на хвърчащи листчета, които давали на шефа Тодор Бояджиев.
Компанията "Ти Ви Би" ООД е претърсвана в хода на разследването. В полицията в Стара Загора се получава информация, че в складовете на фирмата се съхранявали вещи, отнети при грабежа. По случая са осъдени шестима, но Тодор Бояджиев никога не е бил обвинен.

 

Легенда от борбата в скандала

Валентин Гецов, чието име фигурира в документите по делото, е една от легендите в борбата в свободен стил. Той е роден на 14 март 1967 г. в русенското село Писанец. Завършил е спортно училище и взема сребърен медал още като ученик в Балканиадата за юноши. През 1987 г. е втори на световното първенство за младежи в Канада, а три години по-късно е бронзов медалист на световното първенство за мъже във Варна. Има и сребърен олимпийски медал от олимпиадата в Барселона. Впуска се в частен бизнес. Има поредица от фирми. Сред съдружниците му в тях са Васил Божков и Илиян Пенев-Мацола, бивш сикаджийски лидер в Русе, който днес е в Барселона. Мацола преди време се прочу покрай топлите си връзки с магистратите Николай Ганчев и Люлин Матев.

 

ВЪРЗАНИ: Шофьорите на стоката са подкарани към близката гора и вързани с белезници за дърво.
ВЪРЗАНИ: Шофьорите на стоката са подкарани към близката гора и вързани с белезници за дърво.
Валентин Гецов
Валентин Гецов