Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българският гражданин Илхан Ахмедов е бил пребит зверски от двама жители на шотландското градче Мъсълбър. Нападението станало през август, но за него се разбра едва сега, след като сънародникът ни публикува в интернет кадри от камера, записала побоя. Така той протестира срещу решение на местния съд да не праща зад решетките единия от нападателите.

28-годишният Роберт Клиланд и 24-годишният Крейг Дъглас влезли в магазинчето на Ахмедов в 20,15 часа на 10 август, видимо пияни, и поискали алкохол. След като той им обяснил, че не продава, решили да му вземат оборота. 39-годишният Ахмедов натиснал паник-бутона и се опитал да ги изблъска на улицата. Там те обаче го повалили на земята и започнали да го ритат. Тръгали си, след като случаен минувач започнал да звъни в полицията, оставяйки продавача да лежи окървавен със счупен нос и лицева кост.

Дъглас е осъден на 18 месеца затвор, но Клиланд се отървал, тъй като по време на делото станало ясно, че той е бил под въздействието на успокоителни и алкохол. И двамата извършители са заявили, че не си спомнят нищо от случилото се, защото са били пияни.

Въпреки това Роберт се е признал за виновен и съдията му е казал, че е нанесъл сериозни щети на продавача, но не го е изпратил зад решетките. Вместо това той е постановил Клиланд да бъде наблюдаван от органите на реда в продължение на 2 г. и да плати компенсация от 2000 паунда на българина. Освен това ще трябва да положи 200 часа обществено полезен труд и да премине курс за очистване от алкохол.

Въпреки че на двамата не са повдигнати обвинения за нападение, свързано с расизъм, от разпространеното видео, ясно се чува Дъглас да казва на Илхан и 37-годишната му съпруга Айсел: „Нима си мислите, че белите британци са малцинство, докато вие сте мнозинство? Това е нашата страна. Вие идвате тук от Полша или Литва и правите повече пари от нас”.

Вижда се и как жена му се опитва да ги отблъсне с метален прът, докато те са се вкопчили в тялото на нейния мъж.

„Те ми казаха, че искат пари, след което заявиха, че аз съм малцинство и това е тяхната страна. Много съм разочарован, че вторият нападател не бе изпратен в затвора, тъй като това беше ужасяващо нападение върху мен и моя бизнес”, казва Ахмедов пред британските медии. По думите му доста хора са видели случващото се, но не са се намесили. Полицията пък е дошла след половин час, когато нападателите са си били отишли. Заловила ги е по-късно благодарение на камерите на магазинчето му.

Ахмедов и съпругата му живеят в Шотландия от две години. Той все още не може да се отърси от случилото се и смята, че наложените наказания са твърде меки. „Смехотворно е това, което се случва. Всеки ден някой нахлува в нечий дом и никой не мисли, че това може да му се случи също”, разсъждава българинът.

Пребитият българин
Пребитият българин