Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сградите на Заха Хадид са толкова авангардни, че се превръщат в едни от най-интересните туристически атракции.
Сградите на Заха Хадид са толкова авангардни, че се превръщат в едни от най-интересните туристически атракции.

Съдружник на прочутата архитектка заведе дело в съда срещу останалите трима, споменати в завещанието

Битка за наследство от 70 млн. паунда на световноизвестната архитектка Заха Хадид започнаха близките й. Две години след смъртта й наследниците си обявиха война един на друг и стигнаха до съда.

Съдружник на покойната британска архитектка от иракски произход е подал оплакване в съда срещу останалите трима души, които трябва да получат от парите й. Година преди да почине, Заха Хадид подготви завещание, в което разпореди кой да получи активите. Богатството й се оценява на 70 млн. паунда и е завещано на четирима души.

Съдружникът на Хадид е изложил мотивите си в иск, който съдържа

над 20 страници

Патрик Шумахер настоява за отстраняване на останалите трима души, включени в наследството. Това са племенницата на Заха - Рана Хадид, художникът Браян Кларк и Петър Палумбо, бивш шеф на журито за архитектурната награда "Притцкер" и депутат в британския парламент.

В иска си Шумахер твърди, че останалите трима души са го принудили да им преведе голяма сума пари, заплашвайки го, че в противен случай ще бъде уволнен като директор на архитектурната фирма на Заха Хадид.

Офис сграда в Москва по проект на Заха Хадид
Офис сграда в Москва по проект на Заха Хадид

След смъртта й Шумахер пое изцяло управлението на печелившата компания и ръководеше редица важни световни проекти. Той работи с известната архитектка от началото на създаването на компанията й.

Директор е от 1990 г. В делото, което завежда, той е категоричен, че останалите наследници не изпълняват желанията на Заха и не спазват заръките й.

В завещанието си архитектката пише, че четиримата трябва заедно в следващите 125 години да решават как да се разпределят наличните средства и бъдещите приходи, касаещи нейната фондация и архитектурна компания.

След смъртта й съдружникът й Патрик Шумахер получи 500 хил. паунда в брой, а останалите трима взеха общо 1,7 млн. паунда. На тяхно разположение остават фондации, редица компании и имоти за милиони.

Четиримата наследници обаче не се разбират и не успяват да постигнат съгласие по много въпроси, свързани със завещанието. Последните им разговори са съпътствани от

грандиозни скандали

Любителите на архитектурните произведения на Заха Хадид се надяват споровете и интригите между наследниците й да не разрушат създадената от британката империя.

Заха Хадид, която почина на 65-годишна възраст през 2016 г., бе сред най-известните архитекти в света. Тя промени завинаги света на архитектурата с радикалния си дизайн. Феновете й по света са многобройни.

Сградите й приличат повече на скулптури, отколкото на постройки. Една от последните й работи е неофутуристична жилищна сграда в Манхатън, която има характерните за Хадид извити форми. Британката от иракски произход е създател на сгради с огромно естетическо и културно значение. Тя е и най-скъпоплатената жена с тази професия.

Сред най-известните проекти, създадени от Хадид, са лондонският Олимпийски център за водни спортове и сградата на иракския парламент в Багдад. Постройки по неин дизайн има в почти всички съвременни мегаполиси - Пекин, Лондон, Мадрид, Копенхаген и още в над 40 страни. Хадид е

известна в цял свят

с многобройните си авангардни проекти и е първата жена, която получава златен медал за цялостно творчество на Кралския институт на британските архитекти.

Заха Хадид е родена през 1950 г. в Бейрут. Мести се в Лондон през 1972 година, за да учи архитектура. Дипломира се през 1977 година и започва работа в строителна компания. Само три години по-късно тя открива собствен офис в Лондон и печели престижен конкурс в Хонконг за създаването на развлекателен център.

Известна е като специалист, който непрекъснато разбива представите за архитектура и градски дизайн. Работите й са експерименти с пространствени концепции, създават наситено усещане в градските пейзажи и обхващат всички сфери на дизайна.

След смъртта си освен голямо материално богатство Заха Хадид оставя на света огромно количество недовършени проекти. Някои от тях са в процес на работа, други са просто под формата на идеи.