Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людовик Толумов (вляво) и Иван Серафимов-Сладкото
Людовик Толумов (вляво) и Иван Серафимов-Сладкото

В Южна България страхът още сграбчва хората за гушата само при споменаването на кървавия тандем Людовик Толумов - Иван Серафимов-Сладкото.

За два месеца през 2000 г. срещу двамата бяха образувани купища следствени дела - за убийството на Севгин и садистичното изнасилване на годеницата му Руждие край Бяла река, за грабеж на бус на Беклемето, за убийствата на германски гражданин и спътницата му, за изнасилване до с. Михилци и още кражби, опити за въоръжен грабеж и сексуални престъпления.

Накрая Толумов разстреля приятеля си и бе осъден на доживотен затвор.

Двамата са от пловдивското с. Дуванлий и се познавали от деца. На младини Людовик се залюбил с жена от Хисар и заминал при нея. После отишъл да работи в Намибия и Германия. Пътищата му със Сладкото се пресекли отново в пловдивския затвор. "Бях осъден през 1977 г. за един ЗИЛ с цимент, 60 торби", ще разкаже след години той. Серафимов изтърпявал осмата си присъда за грабежи. Заради това, че бил много приказлив и сладкодумен, в затвора му лепнали прякора Сладкото.

Излязъл на свобода през март 2000 г. и започнал черната си серия, заедно с Людовик. "Иван го познавах отдавна, но не като толкова голям престъпник. Мислех, че е лавкаджия", ще разкаже след време Толумов.

Едно от първите им и най-садистични престъпления е разстрелът на 20-годишния Севгин Мюмюнов на 13 май 2000 г. и зверското изнасилване на годеницата му Руждие Зекирия, тогава на 19 г. Двамата влюбени отивали на дискотека в комплекс "Могилата" край димитровградското с. Върбица.

Пътьом сипали бензин в колата и отбили от пътя край с. Бяла река, за да се усамотят и нацелуват. Серафимов и Толумов минали с шкодата си покрай тях, свирнали им. Момчето отговорило с ругатня.

След километър, Сладкото завил

обратно и пак се

върнали до колата

Иван бил въоръжен с "Байкал". "Той почука с пистолета по стъклото и момчето излезе. Стоях до храстите, на 5-6 метра.

Момчето беше едричко, ячко, тръгна срещу него и Иван загуби самообладание. Размениха няколко приказки и Иван го простреля в поясната област.

Като падна момчето, стреля и в главата му", казва Толумов в интервю за "24 часа" от март 2008 г. Севгин агонизирал, а двамата го ритали, докато издъхне. Ужасена, Руждие се опитала да се заключи вътре в опела, но не успяла да запали двигателя.

Иван Сладкото строшил предното дясно стъкло с дръжката на пистолета си и заповядал на момичето да излезе. Съборил я на земята с удари. Принудил я да се съблече и да му прави френска любов. После я изнасилил брутално.

Поканил и Толумов

да се присъедини

"Викам му, че не искам, не съм в настроение. А той: Ей, ти прокурорски свидетел срещу мен ли ще ставаш? Затова се съблякох по слипове и влязох в колата. Прошепнах на момичето: Трай сега, ще го убедя да те пусне", разказва Толумов в защитната си версия пред съда, твърдейки, че само е имитирал изнасилване за пред Иван. Взели златните накити на момичето, а Сладкото започнал да коли Руждие с джобно ножче. Според съдебномедицинската експертиза, я наръгал 11 пъти - в шията, гърдите, гърба, пояса и дланите. Ритал я брутално в гърдите и корема.Руждие изгубила съзнание и паднала бездиханна в нивата.

Двамата насилници помислили, че е мъртва и я оставили да лежи там.

На сутринта момичето дошло в съзнание

и пълзешком успяло

да излезе на пътя.

Там полуживата девойка била намерена от първомайски полицай, който пътувал за работа. Униформеният я откарал в болница, където животът "Най-много ме изплаши това, че те ни нападнаха, без да кажат една дума, сякаш предварително знаеха точно какво ще направят", разказва момичето по време на разпитите. По-късно тя е сред основните свидетели срещу извергите. А майката на Севгин - Ембие Мюмюнова, плаче в съдебната зала: "Те бяха като Ромео и Жулиета, толкова се обичаха, всички им се радваха. Щяха да се женят, наследници да имаме, а то какво стана..."

Разстреляният Иван Серафимов-Сладкото
Разстреляният Иван Серафимов-Сладкото