Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тестването на нови оръжия в Русия отново изостри отношенията между Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп. Битката за надмощие на двете сили ги кара непрекъснато да се плашат с високотехнологични смъртоносни ракети. И макар идеята за намаляване използването на ядрени оръжия да е на дневен ред, двете държави не спират да водят неконтролируема въоръжена надпревара.

Последното такова бе презентирано лично от Путин, който с усмивка на лице показа как работи новата му хиперзвукова ракетна система "Авангард". След успешното тестване на оръжието, което носи ядрени и конвенционални бойни глави, Путин заяви, че то ще влезе в употреба още през 2019 г. Ракетата ще бъде използвана от армията и ще бъде серийно производство.

Президентът Путин наблюдава изпитанието от сградата на Министерството на отбраната в Москва, а хиперзуковото оръжие е било изстреляно от ракетната база в Домбаровски в южната част на Урал. Ракетата "Авангард" успешно е поразила и унищожила цел в Далечния изток, която се намирала на разстояние 6000 км - в полигона Кур на полуостров Камчатка.

Оръжието е суперскъпо,

лети ниско,

трудно се забелязва и може да носи ядрена бойна глава. Новото при него е, че има непредвидима траектория, която може да заобиколи прехващачите и е невидима за всички противоракетни системи.

"Движи се към целта като метеорит, като огнено кълбо. Никой в света няма нещо подобно", коментира в речта си след проведените тестове Путин.

След успешният тест на оръжието Путин с усмивка на лице се подигра с целия свят и задочно със САЩ, като каза, че това оръжие обезсмисля всички съществуващи системи за противоракетна отбрана. В медиите по-късно се появи информация, че президентът е направил тънък намек за специалния американски щит.

Според Путин модерната и суперскъпа противоракетна отбрана на САЩ няма шанс пред новата му ракета. Досега Съединените щати се хвалеха, че могат да прехващат и унищожават вражески ракети в Космоса преди завръщането им в земната атмосфера. Това става чрез радари, които трябва да засекат евентуално изстрелване.

Когато преди година президентът Путин съобщи за разработването на "Авангард",

никой не му повярва,

че тя е устроена така, че да лети с 20 пъти по-висока скорост от тази на звука. Сега се оказва, че ракетата е дори по-бърза.

По време на тестовете ракетата достигна скорост 27 мах, което е приблизително 33 000 км/ч. Военните сили на Русия вярват, че при тази скорост нито една ракета прехващач не може да я унищожи. Движенията й също не могат да бъдат предсказани.

Според руски медии президентът Путин е бил толкова зарадван от изпитанията на новото си оръжие, че е коментирал на среща с бизнесмени след това, че

вече никой не може да заплаши Русия,

тъй като разполага с най-модерните оръжия.

Новата ракетна система е една от редицата модерни оръжия, обявени през март от Путин. Тогава той представи няколко от тях, включително и ядрена крилата ракета "Сармат", която може да достигне до всяка точка на света.

Руският президент представи и видео

с изпитанията

на ракетата. В него се вижда как тя може да стигне до територията на САЩ не само от северна посока, но и от южна. Нейното изпитание също беше успешно. Теглото й е 200 тона и носи касетъчна бойна глава с повече елементи.

Всичките нови ракети на Русия летят на ниска височина и радарите трудно могат да ги засекат. В допълнение имат почти неограничен обсег на действие.

"Неведнъж сме казвали на западните страни, че ще предприемем мерки за неутрализиране на всички заплахи срещу страната ни и разгръщането на противоракетния щит. Но никой не искаше да разговаря с нас, никой не искаше да ни чуе. Послушайте ни сега", коментира при представянето на съвременните оръжия президентът Путин.

Той потвърди създаването и изпробването на

безпилотни подводници

с компактен

ядрен двигател

и ядрен експлозив.

При представянето на новите оръжия на Русия САЩ и Европа бяха категорични, че ядрената надпревара няма да доведе до нищо добро. На няколко пъти НАТО съобщи, че Русия участва в договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег, но го нарушава, като разработва нови.