Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Бруталният Михаил Попков отнема живота на 81 жени с брадва и чук

l Бившият полицай бил включен в групата, разследвала собствените му престъпления

l ДНК анализ издава Върколака

Години наред най-зловещият сериен убиец в историята на Русия излизал от вкъщи с усмивка и дружелюбно поздравявал съседите си. Отивал на работа в полицията в Иркутска област и помагал на колегите си да се борят с престъпността. Тръгвайки си от управлението обаче, полицаят Михаил Попков се превръщал в истинско чудовище.

Историята е толкова шокираща, че и до днес близките му не могат да повярват. Зловещ сценарий, на който дори авторите на криминални романи биха завидели.

Михаил Попков е признат за виновен за 78 умишлени убийства, а той споделя, че е извършил 81. Втората си доживотна присъда получава през декември. Попков беше задържан през 2012 г., след като ДНК анализ помогна на разследващите да стигнат до колата му. Жертвите му са жени на възраст между 16 и 40 години с изключение на един мъж – полицай. Убийствата са извършени между 1992 и 2007 г.

Броят на убитите от него е по-голям дори от този на най-зловещите престъпници, които Русия познава. Попков надминава и Александър Пичушкин, и страховития Андрей Чикатило, вилнял по време на съветската епоха.

Историите за Михаил Попков и до днес се разнасят из родния му град Ангарск. В продължение на 15 години местните жители са свидетели на множество убийства и изчезващи хора.

Слуховете за сериен убиец се засилвали, но никой не можел да го открие. В града го наричали Ангарския маниак или Върколака. Никой не знаел кой е и защо убива само жени. Днес, когато е зад решетките, всички си спомнят, че 53-годишният Попков с нищо не издавал тайния си живот.

Той бил чаровен, слаб и синеок.

Не обичал да поздравява, но често се усмихвал. Жените го харесвали. Пък и бил служител на реда, което му помагало да не бъде заподозрян. Серийният убиец дори бил в групата, разследвала убийствата, които лично е извършил.

Михаил Попков извършвал престъпленията в района на родния Ангарск, близо до Иркутск, а за оръжие използвал чук или брадва. След това изхвърлял телата на жертвите в гора, край пътя или в местното гробище. Той удрял жените до смърт, след като нощем им предлагал да ги закара с колата си.

Изнасилил поне 10 от тях. Три от убийствата са станали, докато е бил на работа в полицейската си кола.

Михаил Попков е оперативен работник в местното поделение на МВР в Централния район на Ангарск до 1998 г. Първите си убийства извършва още докато работи за полицията. Според разследващите е отнел живота на поне три жени по време на дежурство в служебна униформа,

използвайки патрулен автомобил,

в който е пренасял инструментите си.

Най-младата му жертва е момиче на 15 години. В опита си да открият убиеца следователите проверяват няколко хиляди души. Започват да се появяват спекулации, че извършителят вероятно има опит в полицията, защото не оставя следи.

Попков бил истински маниак на чистотата. Всяка вечер прибирал колата си в гаража и дълго време я почиствал. Серийният убиец не оставял нито един отпечатък или следа по стелките и седалките. Изпипвал всеки детайл и това навело разследващите на мисълта, че е с висок коефициент на интелигентност.

Едва през 2012 г. разследването стига до резултат. Михаил Попков карал "Лада Нива", а следи от гумите й са намерени край телата на неговите жертви. Били проверени всички собственици на такива коли в Ангарск. Така се оказва, че ДНК от Михаил Попков, който по това време работи като охранител, съвпада напълно с веществените доказателства, намерени в труповете на жените. Арестуват го във Владивосток, където мъжът отива, за да си купи нова кола.

Отначало са му повдигнати обвинения за три убийства. Попков обаче прави пълни самопризнания, като описва още 20 случая на нападения. И до ден днешен зловещият убиец не се разкайва за постъпката си. Той през смях разказва за убийствата. Разследващите го водят лично на някои от местопрестъпленията, където с усмивка на лице Върколака им обяснява подробно и нагледно как е атакувал жертвите си.

При един от разказите си бившият полицай споделя, че по време на едно от убийствата изгубил значката си. Това го кара няколко часа по-късно да убие отново, да заведе втората жертва при първата и да потърси значката си. Така открива, че първата жертва диша, и я довършва.

Зловещите истории на Попков са толкова много, че разследването се проточва с години. Той лично посочва и мястото, на което е заровил няколко безследно изчезнали жени. Разказва пред полицаите с подробности за убийствата, определя се като "чистник" и твърди, че е ликвидирал само жени, които "водят разгулен начин на живот".

Жертвите му всъщност са млади жени, които са се прибирали у дома късно вечерта. С чар и с небесносините си очи маниакът ги убеждавал да се качат в колата му.

Често подмамвал момичетата по спирки на градския транспорт или около заведенията в Ангарск, много от тях не са били в състояние да се съпротивляват заради алкохола, който са пили по-рано.

Телата им - със следи от сексуално насилие и белези от нарязвания с нож и брадва, са откривани в безлюдни райони из Иркутска област. Те често са били чисто голи.

Някои от жертвите са намирани все още живи, но по-късно са починали в болницата вследствие от травмите си. Нито една не е успяла да даде пълно описание на убиеца.

Попков казва пред полицаите, че наказвал жените за това, че са "зарязали мъжете и децата си вкъщи и празнуват като за последно". При един от разпитите си споменава, че е бил подтикнат към крайната агресия заради изневярата на съпругата си.

Той има дъщеря от нея. И двете не признават, че Попков е виновен за зверствата, и плътно застават зад него.

Без грам разкаяние и с присмех Попков и до днес се хвали пред съкилийниците си, че надминал рекорда на известния съветски маниак Чикатило.

Преди четири години Попков беше осъден на първа доживотна присъда за убийствата на 22 жени и нанасянето на тежки телесни повреди на други две жертви. След като е затворен зад решетките, сам признава, че е посегнал на живота на още близо 60 души. Разследването по второто дело срещу бившия полицай отнема още няколко години. Преди две седмици зверският убиец получава втора доживотна присъда за голям брой престъпления.

Част от втората доживотна присъда включва и лишаването му от полицейското звание младши лейтенант - чин, благодарение на който 53-годишният Попков има право на държавна пенсия. Въпреки че е осъден като сериен убиец, Попков е получавал по 316 евро всеки месец под формата на пенсия от МВР и се е надявал, че ще ги запази заради сътрудничеството си с прокуратурата. Сега той възнамерява да обжалва решението на съда, за да си възстанови издръжката.

Жертвите на Попков били млади жени, които са се прибирали у дома късно вечерта.
Жертвите на Попков били млади жени, които са се прибирали у дома късно вечерта.
Бившият полицай изнасилвал жертвите си, след което ги убивал.
Бившият полицай изнасилвал жертвите си, след което ги убивал.