Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последният брой на българския “Форбс” от декември 2018 г.
Последният брой на българския “Форбс” от декември 2018 г.

"Атика Ева" вече няма да го печата,

избран е друг местен издател

Сп. “Форбс” е с нов издател у нас от началото на тази година. Досегашният - “Атика Ева медия груп”, вече няма да го печата, след като лицензодателят е взел решение да даде лиценза на друг местен издател, съобщиха от компанията.

Все още не се знае официално кой ще е новият. От “Атика Ева” твърдят, че и на тях не им е било съобщено.

Преди няколко месеца се появиха слухове, че е създадена фондация “Форбс”, която щяла да се финансира от бизнесмените Огнян Донев и Сашо Дончев и щяла да кандидатства за лиценза на световното списание. Тогава те не се потвърдиха. Сега отново се спекулира, че списанието ще се прави от бивш негов ръководител, който щял да бъде финансиран от Огнян Донев. Самият Донев отрече и тази информация пред “24 часа”.

“Много сме изненадани от решението, защото е базирано на твърдения, свързани с предишен период в живота на списанието - с друго ръководство на редакционния екип на “Форбс България” и на цялото издателство “Атика Ева”, казват досегашните му издатели в писмо до медиите.

Впрочем до миналата седмица те не са знаели със сигурност дали ще продължат да правят списанието. Договорът им е бил до 31 декември. През юни 2018 г. гръцките собственици на компанията “Атика Ева медия груп” смениха изпълнителния директор за България Танос Приоволос и назначиха на негово място Деница Димитрова. Тя избра нов главен редактор на сп. “Форбс” - финансиста Бисер Манолов, на мястото на Йордан Матеев. Направи и успешен уебсайт на българското издание.

Промяната се случи след появили се обвинения за платени корици на “Форбс”, уж поръчвани от предишни управители. В кухнята на списанието дори разказват за 1000 отпечатани броя на списанието с корица, която рекламирала българка, занимаваща се с криптовалути. Бизнесдамата сама била платила за извънредния тираж, след което го раздавала на бизнесфорум в Дубай. Именно тази информация уж била стигнала до американските издатели на “Форбс”.

Списание “Форбс” се появява на български език с пилотно издание през 2010 г., а от март 2011 г. започва да излиза всеки месец.

У нас го издава “Атика медия България” - дъщерна фирма на голямата издателска къща в Гърция “Атикес Екдосис”, която има клонове в почти всички балкански държави. По-късно към групата се присъединява и списание “Ева” (тогава се променя и името на издателството - “Атика Ева”), което е собственост на Нова телевизия.

“Атика Ева” ще продължи да издава списанията “Ева”, “Грация”, “Ескуайър” и “ОК!”, както да развива и дигиталните им платформи. Скоро към групата ще се присъедини и сп. InGlobo.