Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съжалявам, че не съм разчел реакцията на МВнР правилно. Тя е много под минималния стандарт за изискуема реакция, в известна степен е унижение.

Първо, МВнР не извиква, а изпраща представител, който отива на крака в руското посолство и вероятно се среща с дежурния дипломат. Само по себе си това е необичайна дипломатическа практика, когато изразяваш недоволство или протест. Пълен абсурд. МВнР е трябвало да извика на среща в министерството упълномощен представител на посолството за да изрази протест. Не унижавайте службата.

Второ, градацията на реакцията е също важна - случилото се изисква формален протест - нота, макар че ако срещата беше в МВнР можеше да се мине и с устен протест. По указание на ръководството отишъл заместник директор за да обърне внимание, че с този пост расте опасността от антируски настроения?!

Не, господа, ръководството е трябвало да инструктира дипломата да изрази по недвусмислен начин неудовлетвореност от начина по който руското посолство се намесва във вътрешни работи, като споделя недопустими за дипломатическия протокол етикети, които характеризират българските граждани като "олигофрени и малоумници". Повтарям няма значение дали правителството или министерството споделят каузата на едни или други граждани. Кавгите между български граждани са "наши" вътрешни работи. Може да ви се стори прекомерно, но ако се размислите, тези етикети са словесен тероризъм, споделянето на които е абсолютно недопустимо от дипломатически служби, още повече от посолства в дадена страна.

Трето, изразил бил надежда, че руското посолство ще свали поста от ФБ страницата си?! Ето тука е унижението, не молите, а изисквате и казвате, че това е важен въпрос и неизпълнението ще се възпреме като недружелюбен акт. Без ясен израз на решимост и изясняване на опциите пред руското посолство, защо изобщо да се съобразяват с вас? Ето ви някои опции за ескалация на реакция - устен израз, вербална нота, след това нота през българското посолство към МИД, включително до експулсация на аташето по печата, който отговаря за ФБ страницата на посолството.

Ето трети ден и обидният пост е там. И какво ако посолството упорства и не свали поста? Министерството става за смях.

Господа, ако "нямате топки", не можете да бъдете забелязани нито от руското посолство, нито от българските граждани.

Изобщо не става реч за елхата, нито за спор между русофили "русофоби", и двете понятия са условни. А за себеуважението ни.

Сигурен съм, че професионалистите в министерство разбират за какво говоря. Но нещата винаги опират до "политическото ръководство", което си мисли, че дипломатическата служба започва от тях.

Изправете ръст и поне веднъж говорете "право куме в очи".

Иначе сами се вкарвате в задънена улица, и вместо случаят да приключи бързо, ще нарасне далеч извън пропорции. Българо-руските отношения не са еднопосочна улица. Или поне не трябва да бъдат.

Ако в МВнР не вярвате, че се сте сгрешили ето доказателство, публикации в МК и Лента /много повече са/, в която казват, че руското посолство е посочило кои са олигофрени и малоумници в България?!?

От фейсбук