Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Норвежка получи убежище в Полша, след като социалните служби в родината ѝ заплашиха, че ще отнемат 23-месечната ѝ дъщеря, съобщи в. “Кориере дела сера”. Според него 37-годишната Силие Гармо е първата норвежка гражданка в следвоенната история, която бяга от страната си и получава убежище в страна от ЕС.

Гармо пристигнала във Варшава с детето си Еира през май 2017 г., след като бащата на другата ѝ дъщеря на 13 г. я обвинил за “неумерено използване на обезболяващи средства и за водене на хаотичен живот”. “Той въвлече и социалните служби, а веднъж намесят ли се, не спират. Вземат ти децата без ни най-малко доказателство и без съдийска заповед”, казва Гармо пред полски вестник. След заминаването ѝ от Норвегия апартаментът ѝ бил претърсен.

“Когато представих искане за убежище във Варшава, служителите бяха озадачени. Няколко пъти ме питаха от каква националност съм, не можеха да повярват, че съм норвежка.”

След намесата на полския премиер Матеуш Моравецки норвежката майка получава убежище. Варшава обяви, че “са взети предвид конституционните гаранции за защита на майчинството, бащинството и на семейния живот”.

Не за пръв път „Барневернет”, норвежката агенция за защита на малолетните, е обвинявана, че разделя твърде лесно родители от децата им. Шест подобни случая са регистрирани в Европейския съд за човешки права, пише изданието.

Няколко организации за човешките права протестираха срещу методите на норвежките социални служби, срещу които се обявиха и руското и индийското правителство. Особено скандален е случай от 2011 г., когато две чешки деца бяха отнети от родителите им, след като бащата беше обвинен за сексуална злоупотреба. След това мъжът беше оправдан, но междувременно децата му бяха поверени за отглеждане на други норвежки семейства.

През 2016 г. имаше протести пред няколко норвежки посолства в различни части на света по повод случая на Рут и Мариус Боднариу, на които бяха отнети петте деца с обвинението, че използват твърде “принудителни методи” във възпитанието им.