Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българските затвори и следствени арести са в ужасни битови условия, те не са само за Иванчева Сотир Цацаров Кадър: БНТ

"Годината на спецпрокуратурата, без да омаловажавам труда на останалите си колеги. От тази активност тя печели както приятели, така и врагове. Подобни действия винаги печелят повече и по-силни врагове. Ефективността е една от най-важните. От значение е как ще завършат всичките тези досъдебни производства. Ефективността се мери не толкова в началото, колкото в края". Това каза пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

"Критиците на прокуратурата не се менят като лица, по числен състав или по убеждение. Мени се само времето и техните тези и опорни точки. Доскоро за критиците на прокуратурата удобната теза беше: бездействаща прокуратура. Сега започва да се издига другият лозунг, опорна точка от едни и същи хора: едва ли не в действие е пусната една репресивна машина. Това, което се случва сега, не е удобно за тях. Техният проблем сега е, че тези действия на прокуратурата могат да засегнат самите тях. Идва време да има бъдат зададени въпроси, на които те дори са забрали отговорите, защото много време никой не им ги е задавал", заяви той.

Това, което осъществява една действаща прокуратурата, е разследванията. Маските няма да помогнат за качеството на разследванията. Трябва да търсим това, което е ефективен инструмент. Още правомощия в посока маски, арести, задържания може би ще увеличи екшъна в тв репортажите, но няма да допринесе за осъдителните присъди. Моето мнение е: разумна мярка за всички правомощия, каза главният прокурор.

Аз не мисля, че държавният глава наложи вето с мотиви, свързани с репресивен апарат, каза Сотир Цацаров по повод промените в Наказателния кодекс. Той обясни: Първо, това не е "таен арест". Моето мнение е, че тази мярка е разумна, но тя трябва да се прецизира. Не можем някой да бъде задържан и от кръга на лицата, които не следва да се уведомяват за задържането му, да изключим семейството му, близките му. Не може да кажем, че ще прилагаме тази мярка за всички престъпления, според мен трябва да е само за най-тежките - тероризъм, организирани престъпни групи. Става дума за недообмислена правна техника. Ако на това вето се реагира на инат, тогава нещата не биха били добри. Нека ветото да се ползва, за да се направи разпоредбата работеща, коментира Цацаров промените в Наказателния кодекс и ветото, наложено от Румен Радев върху тях.

Единственият общ език, който може да се намери с човек като г-н Лозан Панов, е по задължение. Ние имаме съвсем различни ценностни системи. Ако формулира градивна идея за съдебната система, може би мнението ми за него може и да се промени, каза Цацаров.

За последния мониторингов доклад на ЕК той каза: той е първият, който не е писан с участието на доноси на лидери на извънпарламентарни партии, на представители на съдебната власт, за които държавата ни трябва да бъде под механизъм и прочие.

По повод Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова Сотир Цацаров каза: "За държавното обвинение те са обвиняеми, както всички други. Това не оправдава условията в ареста, но и двете подсъдими пребивават в следствения арест в София по тяхно собствено желание, вместо в Сливен, където условията са много по-добри. Българските затвори и следствени арести са в ужасни битови условия, те не са само за Иванчева".

Убийството в Русе беше най-запомнящо се лично за мен за цялата година, каза Цацаров. Според него там са проверени всички версии и е ясно, че убийството не е свързано с професията на загиналата. Но българи издигнаха в Европа тезата, че в България убиват разследващи журналисти. Направиха го съзнателно чрез медиите си, за да обслужат политическите си тези и постигнаха срамен резултат, коментира Цацаров.

"Надявам се да е човек, който ще запази независимостта на прокуратурата" отговори той на въпрос кой ще го наследи на поста главен прокурор.

"Нямам каквито и да е амбиции към поста на председател на ВКС. Спекулата с това трябва да престане. А къде след този кабинет - животът не се изчерпва с един мандат. Има накъде",  каза още Цацаров.