Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова. Кадър БНТ
Мая Манолова. Кадър БНТ

2018 г. беше година на събуждане на гражданите. Хората имат нужда от институция, към която да могат да се обръщат винаги, като последна надежда, аз съм удовлетворена от работата си. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред БНТ.

Манолова коментира промените в Наказателно-процесуалния кодекс. "Като омбудсман защитавам правата на децата и промените в НПК, с които се допуска задържане на деца за 24 часа, без да знаят близките, е тежко посегателство върху детските права. Става дума за разминаване между езика на българския законодател и Брюксел", коментира Манолова.

"Надявам се, че парламентът ще си прецизира решението по отношение на задържането на деца, разбирането за детските права като подарък от Дядо Коледа за това, че са послушни - не е професионално. По този начин освен, че се създава огромно безпокойство у родителите, се оспорват и много права, като правото на оспорване на законността на задърържане, правото на адвокат, правото на медицинска помощ, правото да имат лични вещи. Много сериозно посегателство върху права на деца е това решение", бе категорична омбудсманът.

"От гледна точка на гражданската конфискация притеснена съм от начина, по който законодателят подхожда към толкова важни и чувствителни от гледна точка на правата на човека закони", коментира Мая Манолова.

"Факт е, че този закон има много важно антикорупционно действие, но може и да засегне много сериозно човешки права", добави тя. И призова за обществено обсъждане и да се чуе гласът на експертите.