Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството ще решава през януари

САЩ готови да нагодят офертата си към българските изисквания

Офертите на САЩ за самолети F-16 блок 70 и на Швеция за “Грипен” са класирани наравно от експертната комисия на военните, след като и двете държави изпратиха подобрения на предложенията си да продадат на България нови изтребители за Военновъздушните сили, научи “24 часа”.

През миналата седмица първо американците обявиха, че са готови да намалят цената на предлаганите от тях самолети, защото първоначалната им оферта надхвърляше предвидените от България 1,8 млрд. лв. След това пък Швеция предложи вместо 8 да продаде на България 10 изтребителя “Грипен”, като се вмества в предвидения бюджет.

Третата оценявана оферта е на Италия за втора ръка изтребители “Юрофайтър”.

До края на вчерашния ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов очакваше да получи от ВВС финалното им заключение. То ще бъде внесено в Министерския съвет за одобрение във вида, в който Каракачанов го получи от военните, обясни той.

След внасянето на предложението в Министерския съвет, което може да е още в петък, има 2 седмици за обществено обсъждане и до средата на януари може да бъде взето решение, обясни Каракачанов.

При равно класиране ще трябва премиерът Бойко Борисов и останалите министри да вземат решение дали ще се преговаря със САЩ, или с Швеция за закупуването на новите изтребители. Премиерът вече коментира, че пилоти са му казали, че най-добрият самолет за българските нужди бил F-16, въпреки че уточни, че не се намесва в избора.

САЩ са готови да работят заедно с българското правителство, за да определят окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативните изисквания, обяви пък в сряда вечерта държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Той конкретизира за какво е разговарял ден по-рано по телефона с премиера Бойко Борисов.

“Съединените щати очакват да приключат окончателните преговори с българското правителство”, завършва съобщението, което бе разпространено от американците. За разлика от Държавния департамент българската правителствена пресслужба не конкретизира разговора между Борисов и Помпео, а само съобщи, че са били обсъдени теми от сферите на сигурността и енергетиката.

В последните 25 години САЩ са предоставили 200 млн. долара под формата на помощ, свързана със сигурността на България, се казва още в съобщението на държавния секретар Майк Помпео. Специално се припомнят и инвестициите от 100 млн. долара в полигона Ново село и летище Граф Игнатиево.