Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учени паникьори ни дават най-много 1-2 години, привържениците на глобалното затопляне – 200-300, а останалите – 4-5 млрд., докато Слънцето изгасне

Времето на човечеството на Синята планета със сигурност е ограничено, но то може да се окаже доста дълго напук на катастрофалните прогнози.

Според най-черните сценарии на учени ни остават още само 12 месеца, но има и доста по-оптимистични – примерно за 4-5 млрд. години. Тогава дори планетата да оцелее при гигантския канибализъм от страна на галактиката Андромеда, Слънцето рано или късно ще изчерпи своя ресурс и ще изгас­не, а с това вероятно и животът на Земята.

Удар от астереоид също е лош вариант. Успокоителното е, че вече има някои технологии, с които сблъсъкът може да се избегне, но само ако обектът е до определен размер.

Изригване на вулкана Йелоустоун също има потенциал да се превърне в катаклизъм от планетарен мащаб. Все пак учените съветват никой да не си отменя ваканцията заради това, защото събитието може да се случи и след хиляди години.

Но Стивън Хокинг неслучайно призоваваше човечеството да впрегне целия си потенциал и да си търси нова планета за дом.

Подобна теза разви неотдавна и световноизвестният физик Мичио Каку. Според него моментът вече е настъпил, тъй като ураганите и бедствията никога не са били толкова свирепи спрямо хората. Списъкът му изобилства с примери, но ако има нещо успокоително във всичко това е, че той все пак не е климатолог, а физик.

За съжаление и някои климатолози успяха да предизвикат паника и един от тях е Рето Кнути. През 2016 г. той обяви, че вече е започнало обратното броене за човечеството. Тезата му бе, че имаме още няколко години да се порадваме на живота си на Синята планета. С уговорката през това време да не правим планове за кариера или за нов автомобил, а да се концентрираме върху предстоящото си оцеляване.

Кои са новите проекти и позитивните сценарии според експертите - четете в списание "Космос", брой №3 от 2018 г.