Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Теменужка Петкова Снимка: Марияна Бойкова
Министър Теменужка Петкова Снимка: Марияна Бойкова

Преди броени часове получихме решението на Европейската комисия по антимонополното дело за газа, с който тя глобява БЕХ, "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" с 77,68 милиона евро. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Мотивът е, че България е ограничила достъпа до ключова газова инфраструктура. Делото е за период от преди 8-9 години и е продължило доста дълго, каза Петкова.

Както "24 часа" писа то е по сигнал на "Овергаз".

Министър Петкова заяви, че от 2015 г. се водят разговори с ЕК на политическо ниво и на ниво дружества. Българската страна се е надявала да се постигне споразумение, защото е смятала, че има основание за това. Били направени редица предложения, които не били възприети. Петкова заяви, че ЕК настоявала в "Булгартрансгаз" да влезе чуждестранен оператор, тоест дружеството да бъде приватизирано.

"Това за България и за българското правителство е червена линия, която не можем да прекрачим, защото газовата инфараструктура е свързана с енергийната и с националната сигурност. Комромиси с националната сигурност не можем да правим.

Приватизацията на българския газов оператор за нас е неприемлива", каза тя.

В министерството очакват официално да бъде връчено решението на комисията, за да се запознаят с него и след консултация с правните консултанти ще се реши как да се реагира. Плащането на глобата трябва да стане в срок от 3 месеца след официалното връчване на решениетото. Петкова посочи, че ще направят всичко възможно, за да защитят националните интереси и финансовите интереси на дружеството.

Шефът на БЕХ Петьо Иванов заяви, че периодът, за който България е глобена, е от юли 2010 до януари 2015 г. Първоначално периодът е бил 8,5 години, сега е свален на 4,5 години.

Той заяви още, че българските потребители не са били ощетени. И не е съгласен, че дружествата в холдинга са злоупотребявали с господстващо положение.

Иванов припомни, че в периода, за който е наложена глобата, "Булгаргаз" е продавала газ под себестойност и така е било по решение на енергийния регулатор.

На въпрос дали дружествата разполагат с финансов ресурс да платят глобата, шефът на БЕХ каза, че това е било предвидено при емитирането на облигациите през 2018 година.

Очаквало се е глобата да е 330 милиона евро, сега тя е 77 милиона. Така че наложената санкция е по-малко, отколкото сме очаквали, каза Иванов. Как ще се разпределят сумите между трите дружества, ще се решава допълнително.