Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Можем да влезем ненадейно някоя нощ в Сирия Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турската армия е завършила подготовката за евентуална операция на изток от река Ефрат в Сирия, която може да започне всеки момент, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турския телевизионен канал НТВ.

Ние можем да започнем операциите на територията на Сирия всеки момент. Нашата храбра армия е завършила подготовката и плановете за това. Можем да влезем ненадейно някоя нощ, каза Ердоган в изказване в Коня. Той подчерта, че при операцията няма да пострадат американските военнослужещи, намиращи се в контролираните от сирийските кюрди райони, предаде БТА.

Ердоган каза също, че е обсъдил въпроса за евентуална операция с американския президент Доналд Тръмп, който е дал положителен отговор.

Ердоган обяви на 12 декември, че до няколко дни Анкара ще започне операция на изток от р. Ефрат в Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. От 2016 г. насам Турция проведе две военни операции на територията на Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".