Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премахването на Медицинския факултет на СУ е погрешно

 

Преди 2 седмици “24 часа” съобщи, че в двора на бившата правителствена болница ще се строи нова национална педиатрична болница. Една чудесна новина по принцип. Миналата седмица от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се подразбра, че всъщност ще се закрие напълно сегашната болница “Лозенец”, нейната апаратура ще бъде разместена по други болници, персоналът също. Това, което не се каза, но е неизбежно при такова развитие, е, че ще се ликвидира Медицинският факултет на Софийския университет, който използва като база бившата Правителствена болница.

Такова нещо не бива да се допуска и всички ние - български данъкоплатци и пациентела, трябва да кажем твърдо “не”. В София има поне 7 болници, които, ако днес се закрият, никой няма да разбере. Точно Правителствена обаче не е от тях. Освен всичко друго премахването на Медицинския факултет на Софийския е крайно погрешно. Оставям настрана какво ще се случи с днешните студенти. Изобщо идеята, че може да се променят съдби на хора заради разни целесъобразности, е порочна и показва робовладелско отношение към света.

Искам да кажа, че възстановяването на Медицинския факултет в Софийския университет е част от декомунизацията на България. Комунистическата власт не обичаше Университета като развъдник на свободна мисъл. Затова бе мачкан с ловки номера като отделянето на Медицинския, Богословския, Агрономическия факултет в т. нар. академии. След 10 ноември част от връщането на нормалността бе възстановяването на пълния размах на университетското образование у нас. Най-ключовото действие по това бе именно Медицинският факултет на СУ.

Отделно в България има нарастваща нужда от медицински кадри. От една страна, населението застарява и има все повече нужда от грижи, от друга, светът забогатява и добрите лекари са много търсени. Разбира се, най-ценени по света са германските доктори, които мигрират на запад и юг. Но и в Германия и Скандинавието има нужда някой да ги лекува, така че се отварят безкрай възможности за способни младежи от Източна Европа. Неслучайно в Румъния има над 40 медицински факултета. Това е наука, а не БАН и неговите мухлясали институти.

Не искам да кажа нищо лошо за медицинските университети у нас - и в София, и в Плевен, и във Варна, даже в Пловдив дават първокачествено образование и правят наука, но това не означава, че СУ трябва да бъде лишаван от тази възможност. Изобщо медицинското образование у нас е един от малкото ни експортни продукти, които безспорно са търсени. Всякакви негови форми трябва да бъдат насърчавани, а не да се закриват факултети.

Тук е редно да кажа и две думи за самата Правителствена болница, която е върхът. Много качествена болница, в която има събрани добри лекари и която е много напредничава, правят се трансплантации - богоравно умение. Същевременно е много демократична - всеки може да влезе и дори го посрещат по-мило, отколкото в претрупаните спешни отделения на столицата.

В идеята край нея да се направи детска болница има смисъл, защото ще може да се оползотворява по-добре базата и експертизата на работещите. Но да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода от коритото.