Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТИХА НОЩ: Доц. д-р Алексей Петров ще изкара празниците на ул. "Арарат", защото е под домашен арест.
ТИХА НОЩ: Доц. д-р Алексей Петров ще изкара празниците на ул. "Арарат", защото е под домашен арест.

 

 

Шумните полицейски акции на Цветан Цветанов завършват годината със семпли крайни резултати. На пръсти се броят бандитите, останали в арестите, в навечерието на Новата година, след операциите с гръмки имена. Болшинството отдавна са си вкъщи, а разследванията са стигнали до "под кривата круша".
Перлата в короната от акции на Цветанов - Алексей Петров, обявен от вътрешния министър за Октопод, заяви намерението си да се кандидатира за президент. Бившата барета не спира да дава интервюта по пантофи от дома си на ул. "Арарат", след като беше пуснат под домашен арест. Процесът срещу него все още не е започнал.
Извън ареста е и Антон Петров, наричан от органите на МВР Хамстера, иначе известен като ръководител на карате -клуба на Алексей Петров. Той беше арестуван, заедно с още 26 души в акция "Наглите" точно преди година. Тогава вътрешният министър Цветанов заяви, че: "Има безспорни доказателства, че през последните две години тази група е извършвала отвличанията в страната." Факт е, че вече повече от година в страната не е регистрирано нито едно отвличане срещу откуп. Антон Петров-Хамстера напусна ареста срещу 20 хил. лв., въпреки че според съда няма конкретни доказателства за участието му в групата. Цветозар Славчев-Църо е на свобода срещу 5 хил. лв., защото магистратите прецениха, че обвиненията срещу него са недостатъчно коректни и обосновани. Митко Лебешковски е пуснат срещу гаранция от 6 хил. лв. и според съда няма достатъчно доказателства за прякото му участие в отвличанията. Това все още не е краят на одисеята на "Наглите". Делото започна с фалстарт. Причината - адвокатът на един от подсъдимите не се яви, а уведоми, че е зает. Оказа се, че няма и преводач за един от похитените, който е турски гражданин.
На другия ден от пресцентъра на Висшия съдебен съвет съобщиха, че на извънредно заседание комисията по изпълнение на мерките по организация на делата с висок обществен интерес е взела решение да се срещне със съдиите по делото срещу

групата "Наглите"

Веднага след това съдии от Наказателно отделение в Софийския градски съд обявиха в официално съобщение, че възразяват срещу исканата от Висшия съдебен съвет среща.
"Като съдии не бихме си позволили да наричаме подсъдимите с наименованието на полицейската операция по задържането им - написаха магистратите. - Считаме, че среща със съдиите по висящо дело и разговор за начина на разглеждането му в бъдеще ще подкопае усещането на обществото и на страните в независимостта на съда."
След като във Висшия съдебен съвет получават писмото, е взето решение да няма среща. Неофициално магистрати коментираха, че за първи път Висшият съдебен съвет предприема подобна стъпка по знаков процес, въпреки че проследи над 50 дела през последната година и половина. Намесата на съвета в този случай дори бе тълкувана от някои

съдии като натиск

Като се тегли чертата, това е резултатът от "Наглите".
Въпреки семплите резултати вътрешният министър Цветан Цветанов произнесе бележитата фраза в стил "Мечо Пух" - "Колкото повече операции, толкова повече резултати." Този извод той направи след операциите "Факирите" и "Силоваците". При тях са задържани автокрадци, които според министъра са "сериозна стройна група", а според други - кокошкари от крайните квартали. Задържани са общо 22-ма души от София, Вакарел, Своге. За тартор на групата е сочен Стоян Янакиев-Дългия. Факирите получават свободата си набързо срещу парични гаранции. Александър Щилянов-Беззъбия плаща 15 000 лв., Цветомир Иванов-Синигера - 10 хил. лв., Богдан Кютукчиев-Младежа - 10 000 лв. Освобождават ги, защото се оказва, че

липсват доказателства

Варна също беше под прицела на МВР. Там с оглед на географското положение операцията беше кръстена "Медузите", а целта е да се спре източване на общински пари. Задържани са председателят на Общинския съвет на Варна Борислав Гуцанов от БСП, шефът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев, главната счетоводителка Йоана Кръстева и Даниел Славов - Дидо Дънката. Тук гаранциите са по-високи с оглед материалното положение на арестантите. Даниел Славов-Дънката плаща 100 000 лева. Гуцанов, Пенчо Пенчев, Йоана Кръстева са под домашен арест. До 19 декември прокуратурата все още не е смогнала да внесе в съда обвинителен акт срещу "Медузите". Междувременно Гуцанов се е наточил да се жали в Страсбург. При ареста му полицаите насочили автомати срещу децата му. Сергей Станишев мощно защити кадъра на БСП Гуцанов. Резултатът от акцията е, че ГЕРБ превзе общинския съвет и назначи свой човек за председател на мястото на Гуцанов.

 

Втори ешелон

Десетки никому неизвестни мошеници, завлекли държавата с милиони от кражби на ДДС, също станаха обект на полицейски операции с цветисти имена.
11 млн. лв. ДДС се оказа плячката на групата "Недосегаемите". На 15 април в София са арестувани 16 души, които според МВР са йерархически изградена група за пране на пари и данъчни престъпления. Наречени са "Недосегаемите", защото част от тях са с повдигнати обвинения, но набързо са пуснати на свобода. От 16-те арестувани в крайна сметка обвинения получават петима. Акцията набира популярност, защото баретите по грешка атакуват домът на певеца Красимир Аврамов-Човека Глас. В крайна сметка и "недосегаемите" получават свободата си срещу гаранции от 3 до 5 хил. лева, а разследването продължава.
Петрич и Сандански осъмват с акция "Лапачите" на 23 март 2010 г. срещу измами с ДДС за над 20 млн.лв. Задържани са соченият за бос на групата Пламен Точев-Пачката, съпругата му Росица-Малката Пачка, Георги Кочев-Гаргата, Димитър Чучулигов-Чучулигата, Наташа Груева, Виолетка Ноцкова и Симеон Караколев. След кратък престой в ареста го напускат. Единствен Пачката плаща 5 хил. лв. за свободата си. Останалите са пуснати срещу "подписка". Според съдиите липсват доказателства, че заподозрените са част от организирана престъпна група.
Министерство на икономиката беше разтърсено от акция "Чиновникът" на 19 май 2010 г. Според МВР експертът Емил Иванов неправомерно е подпомагал европроекти. Фирмата на съпругата му действала като консултант в схемата и така са източени около 2 млн. евро. Главният герой Емил Иванов е пуснат под гаранция от 10 хил. лв.
Лихвари в Монтана бяха кръстени от МВР "Кърлежите". След едноименната операция на 24 май 2010 г. са открити записи на заповеди на обща сума от над 400 000 лева.
В ареста отиват общинският съветник от Берковица Величко Йонов-Мечо, Ивайло Врабеца, Мишо Самбиста, Циганина и Иван Русия. Набързо ги пускат срещу гаранции от 5 хил. лв., след като съдът преценява, че липсват доказателства.
С гръмкото име "Всичко коз" стартира операция в средата на лятото, при която са арестувани 10 души. Обвиняват ги в данъчни измами и източване на бюджета. Щетите са за над 250 млн.лв. След като съдът преценява, че доказателствата срещу тях са недостатъчни и необосновани, ги пуска на свобода срещу парични гаранции.
Черното тото в Гоце Делчев също беше ударено от МВР. В акция "Тотаджиите" са иззети шест автомобила на стойност около 1,5 милиона лева. "Фактът, че 25-26 годишни младежи карат скъпи коли, а нямат сериозен трудов доход предполага, че това са хора, които се занимават с незаконна дейност и участват в прането на пари" - заявява след акцията министър Цветанов. Тази операция завършва по познатия сценарий - арестуваните излизат срещу гаранции, а разследването се твърди, че продължава.
Акция "Леярите" беше насочена срещу трафика на благородни метали. В разгара на лятото в гр. Раковски е разкрита нелегална леярна. Конфискувани са 12 кг сребро на топчета, 1,6 кг злато, отлято в неправилна форма, 369 кг сребро, предназначени за износ в Турция, 60 кг злато без документи за произход."Леярите" са Радослав Балджийски, Йосиф Зайков, Иван Говедарски и съпругата му Цветана. Тя веднага е освободена с мотива, че ще бъде привлечена като свидетел. На 18 октомври е обран склад на Митница Аерогара-София. Според МВР при кражбата е отмъкнато злато, което е част от схемата на "Леярите". Заради това срокът на разследването е удължен до средата на февруари следващата година. Междувременно става ясно, че част от използваните СРС по искане на полицията вече били унищожени като ненужни. В началото на ноември сагата с откраднатото злато има продължение в операция "Комбинаторите". При нея са арестувани бившият митничар Георги Кашев-Генерала, Александър Митков - Сашо Пандиза, Васо Ченето, Славчо Цайса, Петър Бонифорти.

 

 

"Килърите" - Епизод първи

ОПЕРАЦИЯ "Килърите" би могла да се отчете като успешна, още повече че при нея е разбита "фабрика за поръчкови убийства". Арестувани са 20 души, сред които най-ярките имена са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Радослав Димитров, Петър Атмаджов и Георги Вълев. Сред посочените като жертви на "килърите" са: шуменският бизнесмен Румен Рачев, Юри Галев от Самоков и адвоката Петър Лупов. Освен това Георги Петков-Дачи е посочен от министър Цветанов като стрелеца срещу Камен Балбузанов-Куката от Плевен и Ивайло Паунов-Джованито от Варна.
Тези дни Сумиста бе оневинен по старо дело за сделка с крадена кола, но въпреки това остана в ареста.
Междувременно началникът на следствения арест в Шумен главен инспектор Христо Христов беше задържан за връзки със Сумиста. Обвиняват го, че давал хапчета на Сумиста, от които вдигал кръвно налягане.

НА ЧИСТО: Антон Петров напусна ареста срещу гаранция от 20 хил. лева.
НА ЧИСТО: Антон Петров напусна ареста срещу гаранция от 20 хил. лева.
ШОК: Склад на митниците олекна с килограми злато и сребро.
ШОК: Склад на митниците олекна с килограми злато и сребро.
КРИЗА: Петър Стоянов-Сумиста се оплаква от високо кръвно.
КРИЗА: Петър Стоянов-Сумиста се оплаква от високо кръвно.