Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев. Кадър БНТ
Румен Радев. Кадър БНТ

"Демокрацията в България е в критично състояние. Аз не съм избран, за да премълчавам. Не съм избран, за да пригласям на правителството. Опасно е отсъствието на взаимен контрол на институциите".

Това каза президентът Румен Радев в предаването "Панорама" по БНТ.

Ето още някои от изразените от него тези:

"Не приемам, че проблемите в България са в липсата на диалог между правителството и президента. Мнозинството се отнесе оскърбително към протестиращите майки. Дава нелепи обяснения за апартаментите си. Не може да има единение на гърба на българските граждани. 

Правителството да търси диалог не с мен, а с българските граждани. 

Днес правителството не изпълнява собствената си програма, Парламентът произвежда лобистки текстове. Готов съм да обсъждам не програми, а визии за бъдещето. "Визия за България" не е приета вече програма. Правете разликата. Запознах се с нея.

Старая се да говоря принципно и обосновано и благодаря на всеки, който го прави, независимо дали е БСП или граждани. 

Спешно трябва да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборния процес и да се работи спешно за изграждане на стратегическа алтернатива. Виждате, че недоволството расте.

Да осигурим широко представителство на гражданите в контрола на управляващите. Да върнем доверието в изборите на първо време. Трябва да има прозрачност при броенето на гласовете. Всеки гражданин трябва да види на своя телефон как в неговата избирателна комисия броят гласовете.

Трябва да се повишат изискванията към депутатските закотопроекти, които станаха олицетворение на лобизма. Да има обществено обсъждане, оценка за въздействия, да не се допускат съществени промени в законите само с едно четене.

Трябва са се ограничи колективната безотговорност. Правителството отново не може да преизчисли пенсиите, а всяка година избуява бюджетният излишък. Пак ли ще стане без контрол от парламента? Управляващите трябва да разберат, че няма да могат да управляват по досегашния начин. Гражданите вече ще търсят етичните критерии, каза го полският актьор Ян Енглерт в "Панорама".

Като президент не мога да създавам партии, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична алтернатива на сегашната власт.

В предишната ми професия не полетът бе най-святото нещо, а анализът след полета в търсене на всички причини за грешки.

Властта говори още за европредседателството, от което вече никой не се интересува, а не чува гласа на хората.

11 години една от важните теми в мониторинга ни е борбата с корупцията на високите етажи. Има ли осъдени?"

"Моряците не бива да плащат цената за политическата амбиция. Никой няма интерес от милитаризиране на Черно море", каза той по повод конфликта между Украйна и Русия.

Радев благодари на съпругата си, ме стои до него, въпреки нападките срещу нея.

Накрая на интервюто, запитан защо е определен като проруски лидер, близък на Путин в книгата на американски разузнавач, Радев отговори: "По-добре да съм проруски лидер в съчинението на самозван конспиролог, отколкото в грамите на американския посланик". Той отказа да уточни какво точно има предвид.