Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЕНТЕ: По празниците пазарите се заливат с фалшификати на известни марки.
МЕНТЕ: По празниците пазарите се заливат с фалшификати на известни марки.

 

 

В навечерието на празниците масовият пазар в България е залят от италианско, калифорнийско, френско и чилийско вино с шокиращо ниска цена - по 3-4 лева. Запознати твърдят, че по произход тези вина са македонски. Те са наливни, тук само се бутилират и пускат по пазарите под лъскав етикет. По принцип в България е забранено да се внася вино от страни извън ЕС. "Абсурдно е такива вина от по 3-4 лева да са правени от грозде и от истински италиански производител - казва пред "168 часа" Станимир Стоянов, председател на Сдружението "Национална винарска асоциация". - При това това е цена на рафта, а магазинът е сложил 20% надценка."
Шефът на Лозаро-винарската камара Пламен Моллов също признава, че знае за

далавери с евтини вина

"Говори се, че се предлагат вина с чужди етикети, но не мога нищо конкретно да кажа, докато не получа точни факти. Във всеки случай това нарушава регламентите на Европейския съюз."
Проучване на "168 часа" показва, че македонско наливно вино се продава по българските пазари като българско, италианско или американско. Далавера е правена и с молдовско вино. "Като видите етикет с цена 2-3-4 лева, бъдете сигурни, че не пиете вино, това е нереална цена - категорични са технолози. - Хубавото истинско вино е над 10 лева за бутилка."
Официална справка на Агенция Митници показва, че от 2008 до 2010 г. в България са внесени 1 224 080 литра вино. От него само през 2008 г. са реекспортирани 306 662 литра. За 2009 г. и 2010 няма данни за реекспорт, т.е. всичко е останало в страната. Македонско вино присъства в ограничени количества в българската търговска мрежа, показва проучване на "168 часа" из магазините в столицата. Молдовско вино се внася в

по-малки количества

Далаверата с бутилирането на наливното вино и предлагането му под чужди етикети е за милиони. Македонското вино излиза в пъти по-евтино от нашето, а също и от италианското и калифорнийското. Съпоставката на внесените количества вино и общата цена показват, че един литър от македонско вино се внася за около 43 стотинки. Себестойността на един литър вино от българско грозде излиза около 1,40 лева заедно с етикета и бутилката. След като му се сложи италиански или американски етикет, цената му ще бъде минимум 12-15 лв. в магазина.
Според източници на в."168 часа" за последните няколко месеца в България са внесени около 150 000 тона наливно вино от Македония. Неофициалната информация е, че фирма внася наливно вино от сорта смедеревка, от който се прави бяло вино.

Тук се бутилира с фалшив етикет


В момента Изпълнителната агенция по лозата и виното заедно с Икономическа полиция и ГДБОП проверяват сигнал за вкарано вино от Македония, което е бутилирано и етикетирано като друго. Проверката е в рамките на мащабна операция на агенцията, ГДБОП и Икономическа полиция в цялата страна.
Гърция вече защити марката на македонското вино в Европейския съюз. Според експерти от бранша след този факт е вероятно все по-големи количества от македонско вино да атакуват българския пазар, а чрез него и европейския. В същото време българският винен бизнес е в тежко положение. Изби си търсят нови стопани, крупни до вчера винари декларират, че напускат страната.

Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното:
Проверяваме всички

- Господин Коев, в условията на криза как защитавате интересите на нашите винари?
- Има забрана да се внася винено грозде от страни, извън ЕС в България и на територията на целия ЕС, което да се преработва до вино. Тази година нашите инспектори бяха денонощно по време на гроздоберната кампания на пунктовете с Македония. Хванахме едно-единствено количество грозде, внесено във винарското предприятие в Северна България. Това количество трябва да бъде изварено на ракия. Не може от него да се направи вино.
- Какво става с внесените евтини вина от Македония и Молдова?
- Митницата задължително ни информира, когато влезе вино от трета страна. Няма забрана да се бутилира такова вино за българския пазар, но задължително трябва да има индикация за година на реколта и произход. Вносът от Македония до ноември 2010 г. е 777 650 литра. Пет са официалните вносители за наливно македонско вино в България. Досега те са бутилирали 177 000 литра. Нашите териториални звена отиват на място в предприятията, които са внесли това вино и съдовете се запечатват. Следят всичко.
- Имате ли сигнали, че евтино вносно вино се бутилира като италианско, българско или американско?
- До този момент проверките ни не показват такова нещо. Но това не значи, че утре няма да го установим. В момента с колегите от Икономическа полиция и ГДБОП проверяваме сигнал за вино, внесено от Македония. То е бутилирано и етикетирано като друго, не като македонско. След като приключим проверката, ще дадем повече данни.
От петте предприятия, които са внесли тези вина, гарантирам, че няма едно нарушение. В момента проверяваме търговска фирма, която е внесла вино от Македония. Другите ни предприятия са внесли, защото са имали недостиг на вино, след като са реализирали своите вина. На кого тази търговска фирма е продала виното за бутилиране, е въпрос на разследването.
- Какви закони и регламенти на ЕС се нарушават с тази измама?
- Нарушава се законът за виното и спиртните напитки, второ, Комисията за защита на конкуренцията веднага ще се произнесе, защото това нарушава правилата на честната конкуренция.
- Ако видите италианско вино на пазара от 3 до 6 лв., бихте ли си го купили.
- Предпочитам българските вина, те по никакъв начин не отстъпват, но цената от 3 до 6 лв. не буди съмнение, защото в Италия от един декар се вади 6 пъти по-голяма реколта. Това сваля себестойността и на виното. А и в момента целият свят е задръстен с вино, има чилийско вино за 43 цента.

Далавера с вино от стафиди

 Родни винопроми въртят далавера с вино от стафиди. От азиатски и африкански страни се купуват евтини стафиди. Според експертите те се смесват с грозде и се вадят до 7-8 вина. Изкарва се първият сок. След това в смачканото грозде се долива вода. Накрая зърната са напълно изтискани, гроздовите ципи се вадят прозрачни. Инж. Красимир Коев е категоричен, че тази практика е изпратена в миналото: "Имало е такава технология със стафидите. Тя остана във времето. До преди няколко години, когато лозята в България не бяха толкова много, когато продукцията грозде не стигаше, са се правили такива опити. През последните години, когато се създахоха големи масиви, себестойноста на гроздето падна. Най-ниските цени на стафидите са 1,50 на килограм. Гроздето е 30-40-50 стотинки. Няма полза."
Експерти допълват, че за качеството на един винзавод се съди най-вече по собствените му лозови масиви.
"Гарантирам, че вече никой не прави напитки от спирт, разреден с вода, боядисан с оцветители и докаран на мирис с ароматизатори - казва инж. Красимир Коев. - Това бяха мутренски номера."

Поставят лъскави етикети в печатници

Неофициалната информация е, че фирма внася вино от сорта смедеревка, от който се парви бяло вино. През последните няколко месеца са били внесени от Македония около 150 000 литра и са били бутилирани, твърдят източници на "168 часа". Били са им поставени етикети за американско и италианското вино, специално направени в печатница.
До влизането ни в Европейския съюз по-голямата част от гроздето от Кавадарци и Неготино се изнася в България. Сега това е забранено. Въпреки това до миналата година е било внасяно и грозде за вино от Македония. Вносът според осведомени е вървял по 20 -24 стотинки на кг, 30 стотинки с митото. Тази година винзоводи в страната са отказали заради забраните на ЕС, потвърди пред "168 часа" търговец, пожелал анонимност.
Македонското вино върви по 3,50 лева на пазара, докато за италианското от същия вид струва по 7-8 лв.