Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е истинският Дядо Коледа ПОД ЕЛХАТА: Димитър Николов подарява живот и надежда на нуждаещите се от кръвопреливане.

 

Над 30 литра кръв е дарил през живота си 57-годишният Димитър Николов от Варна.
Тази година е обявен от Българския червен кръст за национален шампион в тази категория.
"Ако аз съм дядо Коледа, който дарява животи, то сестрите от центъра по хематология са моите Снежанки - казва Димитър Николов в навечерието на най-големия християнски празник. - Заедно правим добрини. След празниците

отново ще даря кръв

но съм готов да се отзова по всяко време, ако имат нужда от мен. Нека хората се замислят по време на коледните празници, че точно в този момент някой се нуждае от животоспасяваща операция и те могат да помогнат с 450 милилитра от кръвта си. Няма нищо по-хубаво от това да дариш живот." Димитър не е обличал костюма на Дядо Коледа, откакто децата му са пораснали, но празничното настроение вече е завладяло семейството му. Признава, че покрай тежките софри за Коледа избягва да дарява кръв, "защото прекаляваме с мазнините в националната кухня, а и се употребява алкохол", което не е препоръчително.
Точно както малчуганите никога не са виждали Добрия старец да оставя подаръците под елхата, така и Димитър е анонимен за хората, които получават кръвта му.
"Не съм срещал благодарствените погледи на хората, на които съм помогнал, но това не е необходимо. Да дам 500 милилитра от кръвта си, е най-малкото, което мога да направя,

за да спася човешки живот

Чрез кръвта си прехвърлям и част от душата си на хората, които се нуждаят. Това ми дава морално удовлетворение и ме прави по-добър. Никога не съм търсил материална облага от кръводаряването. Това е все едно Дядо Коледа да иска пари от децата за подаръците, които носи. Има хора, които си продават кръвта, но не одобрявам тази практика. Въпреки че това може да е

последната им възможност

да се нахранят..." - казва националният шампион по кръводаряване Димитър Николов, който днес работи във фирма "Мауер Локинг Систем". С гордост разказва, че е запалил по кръводаряването колегите и приятели.
Той научава, че е първенец в България в началото юни тази година. Обаждат му се по телефона от Българския червен кръст и го канят в София. На специална церемония му е връчена грамота за дългогодишното безвъзмездно и доброволно кръводаряване.
Николов започва да дарява кръвпреди 30 години. В началото не е толкова ентусиазиран.
"Когато бях на 20 г., карах шофьорски курсове. Тогава кръводаряването беше задължително, за да ти издадат книжка. Аз се разминах, защото съм късоглед. В казармата също беше

задължително да се дава кръв

но и тогава се отървах. След като се уволних от армията, започнах работа. Попаднах на сплотен колектив, повечето от които бяха доброволни кръводарители. Колегите ми въздействаха и така започнах. Постепенно навлязох в ритъм и станах първенец в страната. Сега при организирани кампании за кръводаряване идват във фирмата, където работя, и даряваме кръв на място. Днес държавата е абдикирала от задължението си да плаща отпуските на кръводарителите и всичко е за сметка на работодателя" - разказва за благородното си дело Димитър Николов. Признава, че току-що е украсил елхата и вече се е погрижил за подаръците на семейството си.


Ветеранът от Смолян е пенсионер

80-годишният Атанас Френкев е абсолютният шампион на България по кръводаряване за всички времена.
Над 100 литра са източени от вените му, за да се прелеят на нуждаещи се. От 15 години насам Атанас Френкев вече е "пенсиониран доброволен кръводарител", защото законът е поставил горна граница от 65 лета за благородната дейност.
За кръводарителската си дейност Атанас Френкев е многократно награждаван. Българският червен кръст го удостоява с грамота, а през 2008 година е обявен за почетен гражданин на родопския град. Има и Златна значка от Министерството на здравеопазването и 7 ордена за гражданска доблест.
"Исус Христос си е пролял кръвта за човечеството, защо и ние да не даряваме кръв и да спасяваме хората", е мотото на Атанас Френкев.