Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гергана Стойчева
Гергана Стойчева

 

 

 Бизнес дамата от Варна Гергана Стойчева-Пенчева открива родната си майка Лина в психоболницата в град Бяла, след като 30 години живее с убеждението, че е мъртва.
Неочакваната среща на майка и дъщеря прераства в радост, писма и взаимни гостувания.
След последното страдащата от параноидна шизофрения Лина Хараламбева неочаквано се оказва собственик на 2 фирми, които дъщеря є прехвърля на нейно име. Заедно с

всичките им задължения

Оттогава бизнес дамата Гергана Стойчева прекъсва връзката с родната си майка и лекуващите я лекари в болницата. Данъчните започват да търсят неадекватната жена за налози и неверни декларации на адреса на лудницата.
“Лина е любимата ни пациентка и много я пазим. След като роднините разбраха, че е жива, започна да им гостува и накрая я измамиха. От месец насам никой не я търси, крият се и от нас” - разказва за съдбата на 57-годишната жена лекарка от беленската психоболница.

Лъжата на родния баща

Лина Хараламбева е родена във Варна. Жени се на 17-годишна възраст. Психично болната и днес живее с мисълта, че с Марчо още са мъж и жена. Лина работи като сервитьорка и барманка в курортите на север от Варна. Прекъсва средното си образование, когато забременява през 1970 г. Детето се ражда живо и здраво, но при майката се отключва шизофрения. Състоянието є се влошава дни след като е изписана от болницата. Месеци по-късно Марчо се развежда с Лина, която вече е освидетелствана. Хоспитализират я в психоболницата в Бяла. Марчо прави всичко възможно бебето Гергана да бъде осиновено от сестра му Даринка и мъжът є Петър. После създава друго семейство и погребва тайната за първата си жена и истината за дъщеря си. Малко преди това Марчо обявява, че Лина е

починала в болницата

и е погребана там. Години по-късно лекарите от Бяла откриват съпруга на психично болната.
“Имам друго семейство, което не знае за Лина. Моля ви, не ме безпокойте” - казва мъжът и оттогава никой не знае каква е съдбата му.
През времето, когато близките на Лина Хараламбева я мислят за мъртва, тя живее в психоболницата в Бяла. Жената е единственият пациент, който от 25 години не получава колети. Никой никога не я е търсил.
През 2002 г. дъщерята на Марчо и Лина - Гергана, вече е бизнес дама. Има фирма за

производство и търговия

с облекла. Омъжена е. От брака си има дете. На смъртния си одър осиновителят на Гергана Петър Стойчев є разказва истината. Споделя є това, което знае от родния є баща Марчо - че майка є е Лина Хараламбева и е починала в психоболницата в Бяла.
“През 2002 г. тук дойде млада жена - спомнят си от персонала на лечебното заведение. - Каза, че е дъщеря на Лина. Питаше къде е гробът є. Когато я уверихме, че майка є всъщност е жива, замръзна на място. После настана неописуемо щастие. Когато ги срещнахме, установихме удивителната прилика между двете. Въпреки тежката си болест състоянието на Лина се подобри. Дъщеря є започна да я взема на гости във Варна. Пращаше є колети, писма и картички за Коледа. Като забременя за втори път, є написа писмо. Вътре имаше и снимка от видеозона с внучето. Направи и дарение за болницата от фирмата си, която после прехвърли на Лина.”
От отношенията на майка и дъщеря след 2002 г. нищо не предвещава развоя на събитията през 2010-а, когато Гергана изведнъж

преустановява връзката

с лекарите от Бяла. Преди това идва на свиждане с първото си дете, което още е бебе. Когато лекарите питат Лина коя е дъщеря є при поредното посещение, тя посочва бебето.
“Имаше спомен, че е била майка. После свикна с Гергана и говореше за нея като за дъщеря си. Нарича я Грациела. Това беше подобрение на състоянието є. Радваше се като малко дете, че вече и тя получава колети и писма, както останалите. Все пак диагнозата е

параноидна шизофрения

Живее в собствен свят. Отдалече є личи, че е неадекватна и не може да носи отговорност за постъпките си. Говори неразбираемо. Чудя се кой нотариус е изповядал сделките по прехвърлянето на фирмите на нейно име. Лина има мания, че искат да я отвлекат, страхува се от непознати. Най-голямата є страст са цигарите. Преди да запали, реже папироса на две, защото мисли, че някой ще я отрови” - разказват лекарите в психоболницата. Те грижливо пазят цялата документация за Лина Хараламбева, включително и писмата от дъщеря є. В едно от тях пише:
“Здравей! Не знам откъде да започна. Открих кои са роднините ни, но не съм се обаждала на никого. Не искам да се натрапвам. Радвам се, че открих теб, че си жива и съществуваш. Много ми е мъчно, че никой не е идвал толкова години да те види. Странно е, особено като разбрах колко роднини имаме. Всички са се старали да пазят някаква страшна тайна за мен и теб, сякаш трябва да се срамуваме, че ни има. Не ме интересуват приказките на никого,
няма да те изоставя вече
никога. Съжалявам, че трябва да живееш така. Разказах на Дарина (осиновителката - бел. авт.), тя се зарадва, но също не знаеше за теб. Ще дойда до края на месеца да те видя.”
В началото на годината Гергана за пореден път взема майка си от психоболницата и я отвежда във Варна. В следващите месеци дъщерята продава на психично болната си майка две фирми. Договорите са сключени пред нотариус, декларациите и протоколите са подписани от самата Лина,

без да осъзнава какво прави

Личните є данни присъстват навсякъде в документацията. Според лекарите Лина не може да направи тези операции сама. Дъщерята прави имейл на психично болната си майка, която не знае какво е компютър и за какво служи. На фирмата е направен и оригинален печат с нейното име, а новият адрес на прехвърлените дружества съвпада с този на психоболницата в Бяла. От този момент нататък иначе неадекватната Лина Хараламбева започва да взема решения, да се упълномощава и да сключва договори от свое име по документите на фирмите. Посочено е, че купувачът на фирмите Лина Хараламбева поема всички активи и пасиви на дружествата. Точно така и става.
През април т. г. в психоболницата, където е върната Лина, пристига писмо от Националната агенция по приходите. Лина официално е поканена да изплати доброволно задълженията си към НАП, които произтичат от дейността на фирмите, които са нейна собственост. С друга покана бирниците я призовават
да се яви в офис на НАП
за изясняване на обстоятелствата по неподадена декларация по закона за ДДС. Заплашват я с акт.
Веднага след това шефът на психоболницата д-р Олег Церовски пише на НАП, че “към момента психичното състояние на пациентката не позволява да даде достоверни обяснения за извършените действия с прехвърлянията на ЕТ и дялове от ЕООД”. Той посочва, че Лина Тодорова е

лекувана многократно

в болницата с диагноза параноидна шизофрения и че през периода на прехвърлянията на фирмите е взета от дъщеря си Гергана.
“След като дойдоха писмата от НАП, се свързахме с дъщеря є. Тя ни увери, че ще оправи проблема. След това многократно сме я търсили, но като вдигне, казва, че не е тя и няма майка в Бяла. Започна да се крие. Вече месеци наред нито идва, нито я търси. Лина вече казва, че няма дъщеря. Толкова се радвахме, че откри близки хора, а накрая - 2 фирми и писма от НАП. За една цигара ще подпише всичко, каквото є дадат” - категорични са лекарите от психоболницата. Междувременно проверка на “168 часа” в районния съд във Варна показа, че преди да бъде прехвърлена, едната от фирмите има дела за ревизионни актове, глоби и дългове към хазната.
“168 часа” откри актуален телефон на бизнес дамата Гергана Стойчева. “Ако сте упълномощено лице, ще ви кажа, но тъй като не сте, приятна вечер” - казва съпругът є Мирослав Пенчев на въпрос каква е целта на прехвърлянето на дружествата на психично болната жена и

отказва да ни свърже с жена си

Месеци след последната среща с дъщеря си Лина Хараламбева отново е сама и никой не я търси. Докторите уверяват, че жената не осъзнава Коледа като празник и след седмица едва ли ще получи редовната картичка с елха и подарък от дъщеря си.

ТРАГЕДИЯ: Лина Хараламбиева не осъзнава, че е станала собственик на фирми.
ТРАГЕДИЯ: Лина Хараламбиева не осъзнава, че е станала собственик на фирми.