Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КЪСМЕТЛИЯ: Димитър Пенев винаги си тръгва с усмивка от тегленето на жребия.
КЪСМЕТЛИЯ: Димитър Пенев винаги си тръгва с усмивка от тегленето на жребия.

 

 

"Литекс" и ЦСКА ще бъдат сред аутсайдерите в европейските клубни турнири през следващия сезон.
Специалният коефициент на двата тима, по който се определят поставените отбори за предварителните кръгове и плейофите на Шампионската лига и Лига "Европа", се срина драстично.
Причина за това са неуспехите и слабото представяне на двата отбора през последните години.

"От следващия сезон УЕФА въвежда нова формула за изчисляване на точките - обясниха от международния отдел на Българския футболен съюз. - Пресмятането става на базата на представянето през последните пет сезона, като се добавя малък бонус за общия държавен коефициент."
Спадът в

коефициента на ЦСКА

е от 15,400 на 10,575 т. "Армейците" акумулираха 2,925 т. за участието си в Лига "Европа" и единствената си победа в групите срещу "Рапид" (Виена). Заради по-добрата си позиция през настоящия сезон "червените" бяха поставени в квалификационните кръгове на надпреварата и се паднаха със слабаците "Клифтънвил" (Ейр) и "Ню Сейнтс" (Уел). Нещата ще се променят догодина. Тогава ЦСКА няма да бъде сред поставените и ще срещне много по-силни отбори по пътя към групите на Шампионската лига или Лига "Европа". Загубата на точките идва от отпадането при правене на сметките на изключително силния сезон 2005/06, в който "армейците" записаха победи над английския "Ливърпул" и норвежкия "Викинг", след което

отстраниха германския

"Байер" (Леверкузен) в турнира за Купата на УЕФА.

"Определено догодина ще бъде по-трудно, но ЦСКА е доказан евробоец и не се притесняваме от никой противник - обясниха от ръководството на "червените". - Ще разчитаме на леката ръка на нашия почетен президент Димитър Пенев, който е много по-ценен при тегленето на жребия от няколко точки повече."
"Литекс" са най-големите губещи от слабото си представяне. Ловчанлии отпаднаха от битката за влизане в Шампионската лига. Те бяха отстранени от словашкия "Жилина".

Футболистите на Гриша Ганчев се провалиха и на поправката за влизане в групите на Лига "Европа", където отстъпиха и в двата си мача срещу унгарския "Дебрецен". Заради
трагичното представяне

коефициентът на "оранжевите" се срина почти двойно - от 15,900 на 8,575. Това нарежда тима на 171-о място в таблицата на УЕФА. Над шампионите на България са клубове като шведския "Елфсборг", гръцкия "Лариса" и украинските "Ворския" и "Тарвия". При това положение тимът най-вероятно ще бъде сред непоставените тимове в жребия за втория и третия квалификационен кръг на Шампионската лига, както и плейофите. Идентично е положението и в битката за Лига "Европа".

"Голямата загуба за "Литекс" идва от елиминирането на общия коефициент от сезон 2005/2006, когато тимът акумулира 9,750 точки - казаха от Българския футболен съюз. - За сравнение през настоящата европейска кампания отборът има едва 2,425 т."
Преди пет години
ловчанлии излязоха от групите на тогавашния турнир за Купата на УЕФА, но отпаднаха в следващия кръг от "Страсбург".

"Левски" ще загуби близо 11,000 т. в сравнение с настоящия сезон. От актива на столичния град се заличават точките от най-доброто представяне на тима в историята на клубните турнири. Начело със Станимир Стоилов "сините" достигнаха до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2005/06, но отпаднаха от "Шалке 04" след загуба навън с 1:3 и равенство 1:1 в България. За европохода "Левски" акумулира най-високия сбор за български клуб, откакто функционира системата с коефициентите на УЕФА - 16,750 т. През този сезон футболистите на Ясен Петров събраха 5,925. Изключително важен беше последният

успех срещу "Спортинг"

(Лисабон), който представляваше около 33% от общия актив за настоящата кампания.
"Сините" почти сигурно ще бъдат сред поставените тимове и ще имат за противници по-слаби отбори във всички елиминационни кръгове преди групите на Лига "Европа". Коефициентът няма да е достатъчен за благоприятна позиция на жребия при евентуално достигане до плейофите на Шампионската лига.

Трима противници до групите в Лигата

ШАМПИОНЪТ на България ще трябва да преодолее трима противници, за да влезе в групите на Шампионската лига.
В момента нашата страна е на 17-а позиция в отборната класация по коефициенти с 22,000. Златните медалисти в "А" група ще стартират участието си от втория квалификационен кръг на Шампионската лига. Носителят на Купата на България и вторият в първенството ще атакуват Лига "Европа" от третия квалификационен кръг. Бронзовите медалисти ще започнат участието си стъпка по-долу - от втория квалификационен кръг.
България е само на 5,350 точки от 15-ия в отборната класация - Дания, която има петима участника в европейските клубни турнири. Другият бонус за заветната позиция са двама представители в Шампионската лига, които започват участие от третия квалификационен кръг на комерсиалния турнир.
Гърция е последната държава, която класира своя шампион направо в групите на Шампионската лига. Южните ни съседи са на 12-о място в класацията с 29,899 т.

Още по-назад

Останалите български клубове извън грандовете - "Левски", ЦСКА и "Литекс", са далеч назад в класацията на УЕФА. Най-напред е "Локомотив" (Сф) с коефициент 7,575. Точките са натрупани само за три от възможните пет сезона, след като в последните два "железничарите" изпускат в последния момент шанса да се класират за Лига "Европа". Футболистите на Николай Гигов бяха на крачка от пробив през 2007-а, когато завършиха два пъти наравно с холандския гранд "Фейнорд".
След "червено-черните" в класацията на УЕФА е "Черно море" с 5,575 и "Берое" с 4,575.

Англия е най-добре

Англия е на първо място в настоящата класация по отборен коефициент.
Клубовете от Острова са събрали 81,856 т. На втора позиция е Испания със 79,757. Трета е Италия с 64,338 т.
Ситуацията може да се промени след края на клубните турнири през настоящия сезон.
Англичаните имат четири отбора в Шампионската лига. Три се класират директно за груповата фаза, а последният се включва от плейофите. През този сезон "Тотнъм", воден от звездата си Гарет Бейл, преодоля последния етап на пресявките. След това премина и груповата фаза. Още три тима от Острова имат право да играят в турнира Лига "Европа".

"Манчестър Юн" е на върха

"Манчестър Юнайтед" е абсолютен лидер сред всички отбори в света в класацията на УЕФА от участия през последните пет години в европейските клубни турнири.
Тимът на Димитър Бербатов е събрал внушителния сбор от 110,889 т.
Веднага след "червените дяволи" е "Барселона". Лео Меси и съотборниците му са със 108,465. Трети в класацията е "Челси" с 97,889.

ПРЕСЯВКА: Ако “Литекс” стане шампион, отново ще започне участието си от втория квалификационен кръг на Шампионската лига.
ПРЕСЯВКА: Ако “Литекс” стане шампион, отново ще започне участието си от втория квалификационен кръг на Шампионската лига.