Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛИДЕР: Марит Бьорген спечели най-много медали на олимпиадата.
ЛИДЕР: Марит Бьорген спечели най-много медали на олимпиадата.

 

 

2010 г. бе разтърсена от няколко запомнящи се скандала, както и от невероятни изпълнения.
Най-богатият спортист на планетата Тайгър Уудс рязко затъна в калта, след като се разбра, че е изневерявал на жена си.
Като резултат голфърът се разведе, кариерата му западна, спонсорите го

изоставиха

а половината проститутки и порноактриси в Щатите изкараха добри пари покрай мемоарите си. Разочарование донесе и победителят в Тур дьо Франс Алберто Контадор, който бе хванат с допинг след поредната си победа. Драмите продължиха на световното по футбол. Скандали имаше във всички лагери, като французите стигнаха до бой и псувни. Сочените като едни от големите фаворити, англичаните се

провалиха с гръм и трясък

И там не липсваха любовни афери, които доведоха до махането на Джон Тери, спал с жената на съотборник, от капитанския пост. Англия бе окончателно разбита в края на годината, когато уж сигурната є кандидатура за домакин на световното по футбол пропадна с гръм и трясък.
За сметка на това си имахме чисто нов световен шампион по футбол - Испания. Тази година получихме и

най-младия

световен шампион във Формула 1 в лицето на Себастиян Фетел от "Ред Бул".
Кой бяха 10-те най-добри спортисти (извън футбола) на годината и най-големите издънки - вижте в каретата.

ВЪЗХОДИ

10. Братята Кличко

Украинските братя Владимир и Витали Кличко укрепиха тотално доминацията си в професионалния бокс.
Двамата притежават три от четирите най-престижни световни титли в тежка категория. 34-годишният Владимир записа две страхотни победи. През март се справи с Еди Чембърс, който беше кръстен от медиите Бързия заради нетипичната за тежката категория скорост. Американецът беше нокаутиран жестоко в последния 12-и рунд. Шест месеца по-късно с разтърсена глава от ринга слезе Самюел Питър - Нигерийския кошмар. Той приключи своя поход към световната титла в десетия рунд.
Витали също защити на два пъти своята корона срещу официалните претенденти. Полякът Алберт Сосновски беше нокаутиран в десетия рунд. Американецът Шенън Бригс успя да изкара до края на срещата. След 12 тежки рунда той беше откаран в болницата с няколко счупвания на лицеви кости.
Двамата братя заемат една позиция, защото не искат да се бият един срещу друг. Тяхното решение се превърна в мечта за боксовите фенове? Дали тя ще се сбъдне? Предстои ни да разберем в следващите месеци, когато всички сериозни претенденти за техните титли се изчерпят.

9. Тони Маккой

Легендарният ирландски жокей Тони Маккой най-сетне получи заслуженото признание от всички фенове във Великобритания. Той триумфира в престижната надпревара на БиБиСи за спортна личност на годината. В класацията се оценяват успехите на състезатели от различни спортове, но победителят е само един.
Тони Маккой стана за 15-и пореден път шампион при жокеите в Англия. Неговата доминация беше подплатена с победа в единственото състезание, което не беше печелил. На гърба на жребеца "Дон'т пуш ит" той триумфира в най-престижната надпревара в надбягванията с препятствия - "Гранд нешънъл". В гонката участват 40-те топжребци от Великобритания, които прескачат общо 30 препятствия, а цялата дистанция е рекордна - 7200 м. В състезанието рядко завършват над 15 коня, но с успеха си Маккой влезе в историята.
Ирландецът е участвал в над 13 000 състезания в кариерата си. Спечелил е повече от 3000, а в близо 700 е паднал.

8. Бланка Влашич

Красивата хърватска атлетка Бланка Влашич се утвърди като най-голямата звезда в скока на височина при жените след отказването на Стефка Костадинова. 193-сантиметровата скачачка направи страхотен сезон, който започна с титла от световното първенство в зала, което се проведе в Доха (Кат). Олимпийската вицешампионка от Пекин се беше прицелила в състезанията на открито. Тя отбеляза страхотен напредък в психиката. Влашич победи в пет от седемте състезания преди европейското първенство в Барселона. Хърватката спечели безпроблемно титлата, след което нямаше никаква конкуренция в останалите шест турнира, където се пусна.
Всички очакваха поредния є опит да подобри световния рекорд на Стефка Костадинова в последното състезание от сезона. Тя беше посрещната от 30 хиляди фенове в родния Сплит, където се проведе Континенталната купа. Влашич записа страхотните 205 см, но не успя в трите си опита за подобряване на върховото постижение в дисциплината.

7. Мария Рийш

Германската скиорка Мария Рийш беше сред фаворитите за спечелването на медали в алпийските дисциплини от олимпиадата във Ванкувър. Тя демонстрира отлична форма и победи в слалома и комбинацията. 26-годишната звезда дори гостува в България за Световната купа в Банско, а стотици нейни фенове успяха да вземат автографи.
Времето на Рийш дойде след отказването на Мартина Ертел и Хилде Герг. С всеки изминал сезон тя подобряваше класиранията си. Специалистката в слалома доказа своето развитие през 2010 г., след като спечели общо четири състезания от Световната купа в нетипичната за нея дисциплина - спускането. Два от успехите бяха през миналия сезон и два през настоящия.

6. Кобе Брайънт

Емблематичният американски баскетболист Кобе Брайънт доказа, че на 32 години може да бъде човекът-отбор. Американецът изигра 14-ия си сезон с екипа на "Лос Анджелис Лейкърс" и успя да спечели пета титла за "езерняците". Специалистите критикуваха формата на таланта през редовния сезон и предричаха тотален провал за неговия отбор. Лидерът на тима дори се контузи малко преди старта на плейофите, след като беше подписал нов 3-годишен договор на феноменалната стойност от 87 млн. долара.
Брайънт доказа цената си в решителния седми плейофен мач срещу "Бостън". В третата част "езерняците" губеха с 13 точки. Звездата на "Лос Анджелис Лейкърс" се разигра в заключителната четвъртина, когато отбеляза 10 от общо 23-те си точки. На неговата сметка бяха записани и 15 борби. Невероятната игра не остана незабелязана и той получи признанието за най-ценен играч в плейофите.

5. Боде Милър

Американският терминатор в алпийските ски Боде Милър се завърна с гръм и трясък на олимпиадата във Ванкувър. Талантът беше тотално отписан от елита след трагичния сезон 2008/2009 г., когато за пръв път не успя да спечели състезание от Световната купа. Изненадващо шефовете на американския тим решиха да му гласуват доверие и го сложиха в стартовите списъци за петте старта. Милър се отблагодари със злато от комбинацията, сребро от супергигантския слалом и бронз от спускането.
"За пръв път усетих какво е да караш за удоволствие", призна тайната на успеха си Милър.
33-годишният алпиец беше най-успешният състезател от целия олимпийски отбор на САЩ.

4. Уанг Менг

Феноменалната китайска състезателка по шорттрек Уанг Менг доказа своята доминация през последните години с убийствените три златни медала от олимпиадата във Ванкувър. Тя триумфира на 500 м, 1000 м и щафетата 3000 м. В четвъртата дисциплина - 1500 м, нямаше късмет и падна.
25-годишната звезда разби конкуренцията и на световното първенство в София, където взе две корони на 500 и 1000 м. Тя стана най-титулуваната състезателка в спорта за всички времена с общо 16 златни медала от шампионати на планетата.
В Китай Уанг Менг беше обявена за национална икона. Нисичката кънкьорка е най-успешната китайска състезателка в зимните спортове. Тя започва да тренира само на девет години и не крие, че нейният идол е английският футболист Дейвид Бекъм.

3. Симон Аман

Швейцарската звезда в ски скоковете Симон Аман е типичният пример за дългогодишна упорита работа. Талантът започва кариерата си през 1997 г., а на следващата участва на олимпиадата в Нагано, където завършва на 35-о място.
12 години по-късно Аман печели и двете дисциплини в един от най-конкурентните зимни спортове. Швейцарецът разби конкуренцията на малка и голяма шанца, с което дублира успеха си от Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 г.
Последният сезон беше още по-успешен за него. Освен двете олимпийски титли той прибави световната корона, девет победи в стартове от Световната купа и първо място в генералното класиране за сезона.
Аман записа триумф и в личен план, след като през юни се ожени за своята приятелка Яна Яновская.

2. Рафаел Надал

Единствен тенис торнадото Рафаел Надал успя да се промъкне между звездите на белите спортове в годината на Зимната олимпиада.
Второто му място е напълно заслужено след най-успешния сезон в неговата кариера.
Талантът спечели три от турнирите за Големия шлем - "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ. В първата от най-престижните надпревари - Откритото първенство на Австралия, испанецът беше принуден да се откаже на четвъртфинала заради контузия на коляното.
Въпреки това Надал стана един от седемте тенисисти в историята, които са печелили три от турнирите за Големия шлем в рамките на една година. За пръв път от доста години звездата успя да се откъсне сериозно в световната ранглиста от основния си съперник Роджър Федерер.

1. Марит Бьорген

30-годишната норвежка Марит Бьорген стана най-успешната олимпийка във Ванкувър с петте си медала.
Скандинавката спечели три титли - в спринта, в преследването и в щафетата 4х5 км. Тя прибави сребро на 30 км класически стил и бронз на 10 км свободен стил.
Страхотното представяне е реванш за нейния провал преди четири години в Торино. Тогава Бьорген страдаше от тежък бронхит и караше на антибиотици. Въпреки проблемите нейната класа є помогна за единственото отличие - сребърен медал на 10 км класически стил.
С представянето си през последния сезон норвежката стана най-успешната ски бегачка в историята на спринтовете с 23 победи в дисциплината.

ПАДЕНИЯ


5. Австрийските алпийци

Австрийските алпийци се провалиха тотално на олимпиадата във Ванкувър.
Те не успяха да спечелят нито един медал, въпреки че в техните редици бяха мегазвезди като Бенямин Райх, Райнфрид Хербст и Михаел Валхофер. Тримата бяха лидери в генералните класирания на три от дисциплините за Световната купа преди олимпиадата.
В резултат на провала беше сменен старши треньорът на австрийския национален отбор Тони Гриер. На негово място дойде Матиас Бертолд.

4. Ланс Армстронг

Легендарният колоездач Ланс Армстронг слезе завинаги от велосипеда след последното си участие в "Тур дьо Франс". Американецът искаше да спечели осма титла от престижното състезание, но не беше конкурентен на по-младите си съперници Алберто Контадор и Анди Шлек.
Армстронг стартира с огромни надежди и в прекрасна форма в надпреварата, но серия от падания прекършиха мечтите му. Успоредно с това се появиха и нови обвинения в употреба на допинг през годините.

3. Алън Айверсън

Американската баскетболна звезда Алън Айверсън беше принуден да си търси отбор в Европа, след като никой от тимовете в НБА не пожела да го наеме. Бившият най-полезен играч в Лигата на извънземните се озова в Турция, където облече екипа на "Бешикташ". Тимът дори не участва в най-престижния клубен турнир на Стария континент - "Евролигата". Неговата годишна заплата спадна сериозно от $15 млн. на сезон до $2 млн.

2. Руснаците във Ванкувър

Невероятен провал регистрираха руските спортисти на олимпиадата във Ванкувър. Те завършиха на 11-о място в отборното класиране с едва три златни медала. Веднага след края на Игрите президентът на руския олимпийски комитет Леонид Тягачов подаде оставка. Това се случи с намесата на държавния глава Дмитрий Медведев, който подкани функционерите да напуснат доброволно, за да не бъдат уволнени.

1. Джон Хигинс

Световният лидер в снукъра Джон Хигинс беше тотално дискредитиран след акция на английския вестник "Нюз ъф дъ уърлд". Дегизираните журналисти предложиха на звездата 260 хиляди паунда, за да играе симулативно в четири различни срещи. Състезателят и неговият мениджър Пат Мууни приемат на драго сърце офертата.
"Всичко е много лесно, няма как да ме хванат", звучи записаният глас на шотландския спортист. След разкритията Джон Хигинс беше глобен със 75 хил. паунда и беше наказан да не играе шест месеца.

Крахът на Тайгър Уудс

Най-богатият спортист в света Тайгър Уудс изживя невероятно тежка година.
Още в края на 2009-а облаците над главата на голф звездата се сгъстиха, след като стана ясно, че е кръшкал на съпругата си Елин Нордегрен. Таблоидите из цял свят бълваха всяка седмица пикантни истории с поредните изневери на милионера. Напрежението оказа влияние върху играта на Уудс. За всеки турнир, в който той участваше, първите десетина въпроса към него бяха свързани с личния му живот.
"Ще се подложа на лечение и ще изчезна за няколко месеца - обяви непосредствено преди началото на 2010 г. звездата. - Имам грехове, които искам да изчистя."
Пречистването на Тайгър Уудс отне 20 седмици. През това време американецът опита да оправи отношенията със своята съпруга. Бившият шведски модел обяви, че прощава изневерите.
Уудс се кротна, но на 29 април изданието "Нешънъл инкюайър" гръмна с новината за сензационната изповед на голф звездата пред жена си. Според таблоида палавият спортист е признал пред Елин Нордегрен, че е преспал със 120 жени.
Скандалите около личния живот се отразиха сериозно на спортните постижения. За пръв път в неговата кариера Тайгър Уудс не успя да запише нито една турнирна победа през целия сезон. В края на октомври талантът загуби лидерската си позиция в световната ранглиста.
От развода със своята съпруга Тайгър Уудс се раздели със 750 млн. долара, което е абсолютен световен рекорд.

ШАНС: Една от любовниците на Уудс - Лоредана Джоли Фериоло описа преживелиците си със звездата в книга.
ШАНС: Една от любовниците на Уудс - Лоредана Джоли Фериоло описа преживелиците си със звездата в книга.
КЛОПКА: Хигинс се хвана на постановката за уговаряне на мачове.
КЛОПКА: Хигинс се хвана на постановката за уговаряне на мачове.