Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората с увреждания ще получават нов вид помощ от 1 януари.
Хората с увреждания ще получават нов вид помощ от 1 януари.

Над 345 000 пенсионери, които сега получават т. нар. социална инвалидна четвъртинка, ще вземат от 20 до 150 лв. повече всеки месец от 1 януари. От тази дата трябва да влезе в сила новият вид финансова подкрепа, залегнала в Закона за хората с увреждания.

През 2014 г. спря отпускането на нови “четвъртинки”. Сега Националният осигурителен институт (НОИ) вече няма да изплаща тези 25% от социалната пенсия (около 34,50 лв.), която получаваха инвалидизирали се пенсионери. Вместо това 345 хил. души започват да получават помощи от Агенцията за социално подпомагане (АСП) - както и всички останали инвалиди. Законът обаче още не е приет окончателно от депутатите.

Спират се и т.нар. интеграционни добавки, които на месец може да стигнат около 30 лв.

Най-малко 24,36 лв. ще е размерът на твърдото месечно подпомагане за инвалидите от следващата година. Неговият точен размер ще се променя в зависимост от линията на бедност, която за 2019 г. е 348 лв.

Така хората с 50 до 70,99% инвалидност ще получяват 7 на сто от линията на бедност, или 24,36 лв. Тези с между 71 и 90% увреждания ще вземат 15% от линията на бедност - 52,20 лв. Хората с инвалидност над 90%, които нямат право на чужда помощ, ще са на 25%, или 87 лв. Предложението е най-много да получават тези с над 90% увреждания, които имат право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност. За тях са определени 57% от линията на бедност, което прави по 198,36 лв.

Социалната помощ трябва да е в размера на отнетата добавка към пенсията. Предвидено е и отпускането, и плащането ѝ да става автоматично, като АСП ще получи данните за хората и техните сметки от НОИ още този месец.

Хората, които в момента не получават други социални помощи, обаче трябва да отидат до агенцията и да подадат заявление до 1 юни 2019 г. След този срок може да подават заявление от всяко 1-о число на месеца. “Трябва да се направи една голяма информационна кампания от АСП. По никакъв начин хората няма да бъдат ощетени и да се разкарват от малките населени места, защото сега е зимен период. Работа на самите служители е да намерят хората”, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.