Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Циганин уби с нож пътник във влака. В момента той, както Иванчева, е задържан, но не е осъден. Невинен ли е?

Понеже доста хора смятат, че всеки е невинен до доказване на противното, нека да видим пак този принцип.

Преди две седмици циганин наръга с нож и уби пътник във влака София - Ихтиман. В момента той, както Иванчева и много други, е задържан, в килия в ареста, но не е осъден. Можем ли да кажем, че е невинен?

Едва ли някой би го казал. Презумпцията за невинност, както я цитират тук повечето, има два проблема. Първо, самият превод от английски малко обърква смисъла, ние ползваме само думата невинен, а те имат и нещо като невиновен, в съда там не пледираш невинен, няма такова понятие. Второто е по-важно обаче: Този принцип важи за съда и прокуратурата. Доказването на вината е задача на обвинителя, това казва този принцип. Аз се смятам за невинен, ти докажи, че не съм.

И още по-важното е, че никой не може да налага наказание без това доказване, не може на улицата да те хванат, че крадеш и да те набият за наказание. Само съдът може да те накаже за вината ти, затова и само там се определя виновен, или невинен.

Убиецът от влака все още не е осъден за престъплението си. Това, че в момента се води неосъждан, не го прави невинен, пак си е убиец. Някой ще се намери ли да ни го представи като жертва на злите прокурори? Напротив, ще искаме най-строга присъда за него.

Същото е за останалите.

*От фейсбук