Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов увери майките, че обещаните 150 млн. лв. ще стигнат до хората с увреждания.
Премиерът Бойко Борисов увери майките, че обещаните 150 млн. лв. ще стигнат до хората с увреждания.

Борисов пожела да говори с тях, след като двама министри не успяха да ги убедят, че средствата ги има, но не се виждат

“Ядосаха ме днес малко депутатите затова, че едните пари децата с увреждания са сложили на едно място в бюджета, а другите - на друго.”

Това призна премиерът Бойко Борисов в сряда късно вечерта след спешна среща с майките от инициативата “Системата ни убива”. Причината за раздразнението на министър-председателя - жените получиха лично от него гаранции, че пари за децата им и останалите хора с увреждания ще има целево в бюджета за догодина. Но в хода на гласуването на финансовата рамка обещаната сума от 150 млн. лева не бе видима.

Първо те влязоха в сряда следобед в парламента за среща с шефката на НС Цвета Караянчева и шефката на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова. Междувременно много от майките заговориха отново за готовност да протестират.

Двама министри

не успяха да

ги успокоят - финансовият Владислав Горанов, въпреки че им докладва разчетите си, и социалният Бисер Петков, въпреки че по-рано и на заседанието на ресорната комисия обясни как парите за лична помощ (основно искане на майките) ще стигнат.

Така часове преди да отлети на официална визита в Мароко, Борисов спешно поиска да разговаря лично с жените. И да изясни какво става с тези пари - уж ги има, а не са видими.

Той прие майките в Министерския съвет, по същото време на среднощното си заседание депутатите гледаха текст по текст бюджета. (Окончателното му приемане продължи до късно и вчера, виж по-долу основни акценти.)

Ето, парите вече са в правилното перо, обяви с усмивка на облекчение от предотвратения конфликт шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, когато пленарната зала гласува: 150 млн. лева повече в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за хора с увреждания. “У тях се породи недоверие, подхранвано от други хора, които се опитват да спекулират с тях и с мъката им”, коментира казуса Стоянова.

Премиерът подчерта, че така е изпълнил ангажимента си, и даде задача на

Бисер Петков

да разпредели

парите правилно

заедно с майките и национално представителните организации, “така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. лв.”.

На извънредно заседание днес социалната комисия пък трябва да изчисти спорните текстове от Закона за лична помощ.

“Оттук нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не “уж кресливи жени” - тези дами, да ги наречем. А именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и човека, където трябва, дали няма злоупотреби”, каза още премиерът. Бе категоричен, че ако се пресекат фалшивите диагнози, ще има повече пари за всяко болно дете.

Майките до късно вчера бяха в парламента, разговаряха дълго с депутати от ГЕРБ и със съавтора на техния закон Мая Манолова.