Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аян Садъков с Купата на Съветската армия, завоювана с "Локо" (Пловдив) през 1983 г.
Аян Садъков с Купата на Съветската армия, завоювана с "Локо" (Пловдив) през 1983 г.

Синът му Аян-младши: Когато влизам във втория си дом и поглеждам надясно, ще ме посреща баща ми, не мога да опиша чувството

Легендата на “Локомотив” (Пловдив) и България Аян Садъков се превърна в първия български футболист, който има статуя в цял ръст. Емблеми от историята на родния футбол са увековечавани с барелефи и бюстове, но Садъков е единственият със статуя в цял ръст. Тя ще бъде открита официално преди дербито на Пловдив “Локомотив” - “Ботев”. Статуята показва паметен миг от 1983 г., когато 22-годишният Аян Садъков е вдигнал над главата си Купата на Съветската армия, току-що спечелена от “Локомотив” (Пловдив).

“Не мога да опиша чувството от самия факт, че баща ми е единственият български футболист със статуя в цял ръст. Не мога да опиша чувството, че статуята вече ще посреща всички, идващи на стадион “Локомотив”. Още повече че това ми е и работното място, моят втори дом. Когато влизам във втория си дом и поглеждам надясно, винаги ще ме посреща баща ми. Това е огромно признание не само за неговите футболни, но и за огромните му чисто човешки качества. Той е сред малцината, уважавани и от локомотивци, и от ботевисти, което говори много. А аз наистина оставам без думи в опита да ви опиша точно какво изпитвам в този момент”, заяви пред “24 часа” Аян Садъков, по-малкият син на легендарния Аян Садъков. Аян-младши е треньор в школата на “черно-белите”, като в момента води набор 2006.

Легендарният му баща е рекордьор по участия общо за всички национални отбори на България. Големият Айко почина на 1 юли 2017 г. след тежка битка с амиотрофична латерална склероза - “мач”, в който всички уважаващи го българи му показаха желанието да му бъдат съотборници. Веднага след кончината на Аян фенове и приятели споделиха идеята статуя на Садъков да бъде сложена на стадиона в “Лаута”.

“След като говорихме с Владимир Владимиров и Борис Добрев, споделихме идеята с Христо Крушарски. Не му трябваше и минута, за да приветства и прегърне идеята. Горд съм, че всички се отнасят по този начин”, добави Аян Садъков-младши.

Христо Бонев връчва екипа си с №8 именно на Садъков и обявява Аян за свой наследник след бенефиса си през 1984 г.
Христо Бонев връчва екипа си с №8 именно на Садъков и обявява Аян за свой наследник след бенефиса си през 1984 г.

Инициативният комитет реши да създаде своеобразна алея на звездите в спортния комплекс на “Лаута”, започвайки със статуята на Аян. Тя е дело на скулптора Трифон Неделчев. През май от футболния клуб и от фенклуба на “черно-белите” обявиха, че проектът ще струва около 35 000 лева. От началото на декември 2018 г. на входа за стадион “Локомотив” вече ще “посреща” великият български футболист.