Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Местен рибар спасява Дауди Васая, 30 души губят живота си

Принцът на Уганда бе на косъм да загуби живота си при кратка разходка с лодка в езерото Виктория.

Дауди Васая бил част от екипажа на возилото, което най-неочаквано се обръща и повлича към смъртта 30 души, поне още 30 остават в неизвестност. Инцидентът се е случил в района на Мутима в принадлежащата на Уганда част на езерото, на около 20 км южно от столицата Кампала.

Лодката, предвидена за ежедневни разходки, се носи спокойно из водите на езерото, когато времето се влошава, а вълните стават много бурни. Возилото е изключително старо и неподдържано. Ръждата по него се вижда с просто око. Такова е състоянието на голяма част от превозните средства в този район. Корабчето се обръща за секунди. Никой от 120-те души на борда не подозира, че предстои ужасна трагедия с фатален край за голяма част от екипажа.

Един

обикновен турист

успява да заснеме последните минути на плавателния съд. Той се впечатлява, че от кораба на принца се носи силна жива музика и решава да заснеме атракцията. От кадрите, които по-късно се появяват в местните новини, става ясно, че повечето от хората, намиращи се на лодката, не носят спасителни жилетки. По първоначални данни се смяташе, че има вероятност корабът да се е преобърнал от претоварване - нещо обичайно за тази част на света. Във видеото обаче се вижда, че пътниците не са прекалено много.

Дълго време след трагедията не беше ясно дали принц Дауди Васая е сред оцелелите. За щастие любимецът на Уганда се оказва жив и здрав. Красивият принц бил на борда с приятели. За да е по-интересна разходката му, си поръчал жива музика и взел една от най-известните певици в страната. Те свирели и танцували на палубата заедно с пътниците в момента, в който лодката се обръща.

Принцът е спасен

от местен рибар,

случайно преминаващ покрай корабчето. Той и колегите му виждат ужасната трагедия и започват да се борят да спасяват давещите се пътници. Дауди Васая е един от първите извадени от водата. Принцът е брат на крал Кабака Роналд Мутеби. Той е популярна личност в страната си. Новината, че може да е сред загиналите, взриви социалните мрежи и принуди хората да започнат да се молят за него. Дауди Васая е женен и има един син.

"Започнахме да спасяваме хората, които можем. Видях един мъж, който беше със спасителна жилетка, но вълните го размятаха, а той крещеше. Издърпах го и го качих на лодката ми. Чак когато пристигнахме на сушата разбрах, че това е принцът", споделя в свое интервю рибарят.

За смелостта си спасителят на принца ще бъде награден от кралското семейство. Награда ще получат и всички, които са се притекли на помощ на пострадалите.

Спасителната операция по изваждането на оцелели от кораба била изключително тежка. Минути след преобръщането си старото возило потънало на дъното на езерото.

Предвид липсата на високотехнологична техника в бедния район, властите не са успели с часове да извадят кораба от водата. Това допълнително е

лишило част от хората

с шанс за оцеляване

Местната полиция все още не е обявила спасителната операция за приключила. Не са открити телата на всички пътници. Семействата на загиналите ще получат компенсация от правителството в размер на 200 долара.

За загиналите беше дадена и официална служба, след която те бяха погребани с почети. На церемонията присъства и спасеният принц, който обаче не пожела да говори пред близките на пострадалите, сред които бяха и майки с бебета, останали вдовици. Част от спасените споделиха ужасяващия момент, в който корабът се преобръща, а всичките 120 души на борда се борят да оцелеят и пищят.

Езерото Виктория граничи с Уганда, Кения и Танзания. То е най-голямото в Африка. Плаващите в него кораби често са претоварени и се оказват в опасност при влошаване на метеорологичните условия.

Колко души загинаха през септември миналата година при корабокрушение в района на Танзания, четете в печатното издание на "168 часа".