Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вълна от коментари и възмущение провокира "голямото плюскане" в балната зала на Националната художествена галерия от петък вечерта. Събитието е било замислено като пърформанс, наречен "Натюрморта-вечеря", от авторката си Михаела Дановска, по-известна с псевдонима си Ода Жон. Мнозина обаче видяха единствено лош вкус в пиршеството с маси, отрупани с месо, колбаси под формата на различни женски фигури.

"В цял свят държавният музей е съкровищница, в които се съхранява изкуство, у нас се оказа място за плюскане!", реагира Вежди Рашидов.

Посланието на авторката за масовата консумация в днешния свят бива разбрано от малцина. Още по-малко обаче навярно си спомнят, че Националната художествена галерия не за първи път става място за "голямо плюскане" без никаква арт насоченост.

През 2010 година там се осъществява прием или по-скоро обилен гуляй. ВИП гостите изобщо не се съобразяват, че ядат, пият и пушат около най-големите български шедьоври на изобразителното изкуство. Гъши пастет и синьо сирене се въргалят до картините на Мърквичка и Ярослав Вешин. Останките от хапки с чери домати са натрупани под националните реликви, а имената на художниците и картините им са почти затрупани от купчините клечки, използваните салфетки и чаши с розе и уиски.