Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Пиер Петров/Архив
СНИМКА: Пиер Петров/Архив

Среднощни скандали и прегласувания си организираха депутатите в пленарна зала на гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. След близо 3 часа дебати само по първите два члена от проекта председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов предложи останалите текстове да се гледат утре и предложението му бе прието.

Преди това близо осем часа депутатите дебатираха по бюджета на касата.

Депутатите от БСП на няколко пъти се опитаха да сложат край на дебатите по бюджета на ДОО, но техните предложения не бяха приети. Само обсъждането по член 1 продължи повече от час и половина, наложи се и 15 минутна почивка, за да се охладят страстите в пленарната зала. Малко след нея отново стана скандал, а причината бе, че патриотът Павел Шопов поиска прекратяване на дебата. Това обаче разгневи червените, които искаха да се изкажат.

Десетима депутати веднага наобиколиха председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, но тя бе твърда и подложи на гласуване прекратяването на дебата. Депутатите от БСП пък веднага направиха списък за изказване на цялата парламентарна група по всеки член. Ето, сега като има списък ще дам думата на всички, каза Караянчева. Процедурните схватки продължиха и дори заглавието на закона бе подложено на прегласуване. 

С предложението на Цветанов се сложи край на 11 часови дебати по двата закона. Така депутатите че продължат утре разискванията от чл. 3 на закона за ДОО. Веднага след него трябва да се гледа и закона за бюджета на държавата.