Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това не е просто мач между 22 футболисти, трима съдии и една топка. Този сблъсък няма нищо общо със спорта. Това е гладиаторска битка, зрелище за стотици хиляди готови на всичко ултраси. Това е история, страст, религия. Това също така е зло, което генерира огромни приходи за мафиотските групировки. Това е мачът "Бока Хуниорс" - "Ривър Плейт".

Със сигурност нямаше да е толкова напечено тези дни, ако не ставаше дума за Копа Либертадорес. И то за финала на най-престижния клубен турнир в Южна Америка. Двата аржентински гранда за първи път в историята се изправят един срещу друг на финалната права. Аржентина просто нямаше как да не изостави ежедневните проблеми и да насочи цялото си внимание върху двата решителни мача, които трябва да определят новият шампион. "Бокенсес", както наричат "Бока" в страната, приеха на

препълнения до

дупка "Ла Бомбонера"

"милионерите" за зрелищното 2:2, което нагнети още повече напрежението преди втория мач. И тогава дойдоха паветата, хладното оръжие, полицейските палки и сълзотворният газ. Улиците около ст. "Монументал" заприличаха на бойно поле. Въоръжени до зъби хулигани засипаха с камъни автобуса на "Бока Хуниорс". Играчите вътре залягаха по седалките, но въпреки това имаше ранени. Най-тежко го отнесе капитанът на "Бокенсес" Пабло Перес, който е с наранено око. Прорезни рани получиха и други негови съотборници. Атаката беше добре планирана и изрядно изпълнена. Полицаите се оказаха безпомощни да спрат яростната тълпа. Уплашените ченгета започнаха да стрелят с газови гранати, но това сякаш още повече нахъса врага. Аржентинската столица се разтресе от полицейските сирени, гърмежите и бойните викове на тълпата. По улиците се водеше гражданска война.

Сега е тихо

и спокойно,

но така е винаги в окото на бурята. Враждуващите сили са притихнали в очакване на следващата кървава схватка, а шефовете на аржентинския и южноамериканския футбол се чудят как да се измъкнат от невиждана криза. Заради сблъсъците пред стадиона и ранените футболисти първият мач беше отложен, а следващият нямаше как да бъде насрочен. Символичните гости отказаха да играят, при положение че половината играчи са ранени и уплашени. Полицейските шефове забиваха поглед в земята, когато искаха гаранции от тях, че могат да удържат хулиганите преди и по време на реванша. Спортни деятели и политици се хванаха за гушите в спор кой е виновен да се лее кръв, вместо да се играе футбол.

Кметът на Буенос Айрес Орасио Ларета е убеден, че мафията носи вина за зрелищните сблъсъци по улиците на столицата. Според него атаката над клубния автобус на "Бока" е организирана от фенската организация на "Ривър Плейт" Barra Brava. Членовете й се занимават с разпространение на наркотици и незаконна търговия с билети. Точно около финалните мачове полицията нахлува в дома на шефа на агитката и изземва огромно количество пари, както и пропуски за финалния мач, които трябва да бъдат пласирани на черно. Феновете-мафиоти реагират като ужилени на новината, че ченгетата са арестували лидера им и са посегнали на бизнеса. Отмъщението им е безкомпромисно

Властите са силно притеснени, че провокациите не са били изолиран случай и ще има нова вълна от насилие в деня на мача, когато и да бъде насрочен той. Появи се сценарий, според който реваншът да се играе в чужбина. Още по-фантастичният сценарий предвиждаше титлата да бъде връчена служебно на "Бока Хуниорс". Това, разбира се, няма как да стане, защото тогава наистина може да избухне гражданска война.

Мачът ще се играе, а всички налични полицейски сили в столицата, че и от околността, ще бъдат командировани да завардят квартала около ст. "Монументал". Управляващите не могат да си позволят нова издънка, тъй като това може да разклати сериозно позициите им пред и без това изнервените от лошото икономическо положение избиратели. Неслучайно легендата Диего Марадона обвини за футболната война президента на страната Маурисио Макри.

"Държавният глава е виновен за хаоса.

След неговото идване на власт страната тръгна към дъното. Хората са гневни от престъпността и бедността, които царят навсякъде. Не виждам как този човек ще се справи с проблемите", изригна Дон Диего. Феновете обичат да се вслушват в неговите думи, а в толкова тревожни времена и едно малко камъче може да преобърне каруцата. Мачът между "Бока" И "Ривър" си е цяла канара, която няма как да бъде заобиколена със сладки приказки или зловещи заплахи. Целият свят очаква с нетърпение развръзката на това историческо дерби.