Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Теменужка Петкова  СНИМКА: Архив
Министър Теменужка Петкова СНИМКА: Архив

Предстоят преговори с „Газпром“, каза още енергийният министър

Над 2,8 млрд. лв. ще са нужни, за да се изгради нова газова инфраструктура, която да съответства на новите газови потоци в региона. Това заяви пред ресорната парламентарна комисия енергийният министър Теменужка Петкова. Основната част от този ресурс ще е за нови тръби от компресорната станция в Петрич към Провадия и към Сърбия. Намеренията са, след 2020 г. по новите тръби да идва газ от три независими източника, каквито са изискванията на ЕК. Петкова обяви също, че още до края на тази година „Булгартрансгаз“ ще пусне електронна борса за търговия на природен газ. Вече имало два пазарни теста, които показали че към новата инфраструктура ще има фирмен интерес.

Тя предупреди, че ако се спазят стъпките в актуализираната енергийна стратегия, държавната компания „Булгартрансгаз“ ще излезе на плюс с 4, 4 млрд. лв, които ще бъдат четири пъти по-малки, ако не бъдат приети поправките.

Според нея, заради променената ситуация в региона, предстои предоговаряне на дългосрочния договор с „Газпром“, което може да доведе до освобождаване на капацитет по Трансбалканския тръбопровод след пускането на „Турски поток“.

По изменението на енергийната стратегия Министерството на енергетиката работи от няколко месеца, след като стана ясно, че след 1 януари 2020 г. се очаква промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България, както и възможно намаляване на транзитираните през страната количества. Депутатите подкрепиха приемането на поправките.