Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 180 интелектуалци, общественици и учени се събраха на Национален сбор за единение в Народния театър “Иван Вазов”.
Над 180 интелектуалци, общественици и учени се събраха на Национален сбор за единение в Народния театър “Иван Вазов”.

Сдружението кани интелектуалци в съвет на старейшините, който да стане коректив на властта

Насаждането на конфронтация в обществото да се криминализира

Институт за национална памет вместо комисия по досиетата иска кръгът около акад. Воденичаров

Лустрация на политицитите, ако са се замогнали от корупция или са се обогатили от властта. Около тази идея се обедини новото сружение “Единение” на акад. Стефан Воденичаров, което в понеделник проведе своя национален сбор.

180 интелектуалци, общественици и представители на 32 сдружения от страната препълниха камерната зала в Народния театър “Иван Вазов”. Сред тях са акад. Дамян Дамянов, акад. Георги Марков, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов, акад. Юлиан Ревалски, проф. Любен Тотев, проф. Михаил Неделчев, ген. Васил Върбанов, бизнесменът Красимир Дачев, Иван Гарелов, Иван Гранитски.

Да чуят идеите им, дойдоха и Четин Казак от ДПС, Петър Мутафчиев от БСП и някогашният вицепремиер и лидер на “Евролевицата” Александър Томов.

Инициаторите поискаха ограничение от 2 пълни мандата във властта. Важните закони пък да се приемат с 2/3 мнозинство от депутатите. Ще се борят още за правото на индивидуална конституционна жалба. Тези идеи са залегнали в стратегията на “Единение”.

Инкриминиране на насаждането на остра конфронтация сред обществото - това, както и създаване на съвет на старейшините, който да е коректив на всяка власт, пък дойдоха като предложения от залата. Единението се разбира не като помирение по отношение на исторически събития и факти, а като обединение около общи цели и приоритети за бъдещото развитие и просперитет на България, обясниха от сбора. Затова искат доктрина за развитието на страната. Допитване, на чиято основа да се приеме национална стратегия за единение, лансира академичният кръг. Референдумът можел да се направи електронно.

Друга инициатива е създаването на институт за национална памет, който да направи исторически обективна оценка на дейността и архивите на Държавна сигурност от 1925 г. досега. В този институт трябвало да се влее Комисията по досиетата като стъпка към национално помирение. Същата идея лансира и АБВ на Георги Първанов, когато партията му бе в парламента.

Въпреки че се разграничиха от политиците, сбористите призовават на предстоящите избори - европейски, местин, национални, да се подкрепят партиите, които се присъединят към идеите им.

Инициативата няма общо с тази на президента Румен Радев и с комитета начело с историка акад. Георги Марков, които в края на септември призоваха за единение на нацията. В същото време Марков е член и на това сдружение, но на сбирката вчера не говори от трибуната.

“Единение от партия не може да се направи. Стане ли партия, единение няма да има и ние цялата тази идея ще вземем да я опропастим. Това ще е движение без никакви партийни цели”, отсече Воденичаров.