Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОГНОЗА: Климатолозите предричат бурно бъдеще за света.
ПРОГНОЗА: Климатолозите предричат бурно бъдеще за света.

 

 

"Опитите ни да забавим или спрем климатичните промени са безсмислени. Единственото, което можем да направим, е да се адаптираме. Намаляването на емисиите въглероден двуокис и справянето с парниковия ефект са напълно илюзорни цели!" - категоричен е професор Боб Картър от университета "Джеймс Кук", Австралия. Картър говори пред правителствените делегации на конференцията в Канкун, Мексико, организирана от ООН, на която от 29 ноември до 17 декември 2010 г. се обсъждаха стратегиите за адаптация към аномалиите с климата и мерки за противодействие на глобалното затопляне.
Експертите в Канкун признаха, че броят на жертвите от наводнения и суши е скочил двойно през последната година и причина за това е екстремалното време. По данни на Оксфам Интернешънъл от януари до септември 2010 г. 21 000 души са загинали от бедствия, пряко свързани с климата. Оксфам е международна хуманитарна конфедерация от 14 организации, работеща с 3000 партньора в 100 страни. Целта й е чрез правозащитни кампании, програми и преки акции да спасява най-бедното и

пострадало население на света

"Ненормалната обстановка е свързана с покачващите се температури. Наводненията в Пакистан, горските пожари и чудовищната суша в Русия - най-ужасната от половин век насам, са резултат от измененията в земния климат. Тази година видяхме как хората масово страдат от природни катастрофи. Въздействието на човека върху планетата е повече от очевидно, колкото и някои да го отричат. 2010 г. ни изпрати предупреждение, което няма как да забравим... В Канкун трябваше да се вземат конкретни решения, а не обещания за бъдещи решения. Настояваме до 2020 г. да се създаде нов "Зелен фонд" от минимум 100 млрд. долара годишно, за да помогнем на мизерстващите страни да се приспособят по-бързо и да спрат с убийствата на горите си. Ако пиковите нива на вредните емисии в атмосферата се запазят, до 2060 г. Земята ще се затопли с още 4 градуса - два пъти над точката, отвъд която климатичната промяна ще бъде унищожителна за всички нас" - коментира Тим Гор от Оксфам.
Според проф. Кевин Андерсън от университета в Манчестър няма шанс да задържим покачването на температурите само с 2 градуса, въпреки постоянните уверения в обратното. Вероятният скок ще е двойно на първоначалните прогнози. "Тези 2 градуса са прагът, след който започват необратими и крайно опасни процеси. Анализите ни всъщност са брутална оценка на това къде точно ни отведе политиката да се гледа през розови очила на сериозни глобални проблеми" - обобщава Андерсън в изследване от 30 ноември 2010 г.
В края на 2010 г. Европейският център за средносрочни метеорологични прогнози потвърди, че през юли са достигнати

Боб Картър
Боб Картър

рекордни горещини в Европа

а в следващите месеци температурните странности са продължили с неочакван успех. Още на 11 август 2010 г. Световната метеорологична организация официално предупреди, че тепърва трябва да се подготвим за "безпрецедентна поредица от екстремални климатични аномалии, дължащи се на глобалното затопляне". "Пророчеството" се сбъдна по-бързо от очакваното.
"Серията от бедствия и катаклизми доведоха до загуба на човешки живот и огромни финансови щети. Рекордните горещини и жестоките пожари в Руската федерация, чудовищните наводнения в Пакистан и непоносимите там 53,7 градуса по Целзий, свлачищата, причинени от убийствените дъждове в Китай и 12-те милиона китайци загубили заради стихиите домовете си, откъсването на гигантски айсберг от Гренландия, сушата и пожарите в Австралия, рекордният брой дни с високи температури в САЩ и Европа, внезапните снегове над Стария континент и поройните дъждове над Балканите са само част от настоящето, в което живеем" - изброяват еколозите от организацията.
Зимата на 2010-2011 г. връхлетя със зародилия се над Скандинавия циклон, който се разходи над Белгия, Холандия, Шотландия и Североизточна Англия. На 28 ноември Уелс замръзна с най-ниската си ноемврийска температура досега от - 17,3 градуса по Целзий. Тежки снегове и

невиждан студ

удариха Шотландия, Великобритания, Ирландия, Швейцария, Франция, Германия и Полша. Същевременно в България температурите в началото на декември достигнаха летните 22 градуса по Целзий, а проливните дъждове доведоха до наводненията в Босна, Херцеговина, Хърватско, Черна гора и Сърбия. От най-пострадалите райони в Албания бяха евакуирани над 12 000 души, 2600 къщи бяха залети от придошлите води, а 7500 се превърнаха в развалини. "Сегашните наводнения са най-катастрофалните за страната ни в цялата й история!" - потвърждава албанският вътрешен министър Лулзим Баша.
Изводите от конференцията в Мексико са ясни. Климатичните аномалии в Северното полукълбо през лятото и зимата на 2010 г., жегите в Източна Европа и необичайно силните дъждове и наводнения на Балканите вещаят несигурно бъдеще. Животът на съвременния човек е като оцеляване на бяла мечка върху самотен айсберг.
"Забележете, че мощта и мащабите на рекордните горещини надвишават тези на суперстудовете. Със сигурност глобалното затопляне влияе върху интензивността и честотата на екстремалните процеси. Това се отнася най-вече до преваляванията и температурите, тъй като количеството водни изпарения, които въздухът пренася, е в пряка зависимост от температурата" - обясняват от института на НАСА за космически изследвания "Годард".


Белият, смаляващ се свят

Джеймс Хансен
Джеймс Хансен

На 5 август 2010 г. сателитът на НАСА "Аква" засича как ледникът Петерман се сбогува с площ от 251 кв. км. От Петерман се откъсва гигантски къс и той губи ? от своя 70-километров шелф, част от Гренландия. "Откъсването на ледена маса и вариациите в този процес са следствие от измененията в климата, тъй като цялата среда и условията в нея всъщност се променят" - разяснява Робърт Биндшадлер от Центъра за космически полети на НАСА "Годард".
Чрез сателитите си на 1 декември 2010 г. НАСА потвърди, че самата Антарктика губи над 100 кубични километра лед всяка година. Този процес е започнал през 2002 г. Смаляването на Западна Антарктика е ускорено от разпадането на ледения шелф и движението на ледена маса към водата. Той е най-уязвим в затоплящи се морета. Според Майкъл Шодлок от Лабораторията на НАСА за реактивно движение единствената най-важна предпоставка за разпадането на шелфовете е топенето в долната им част. Океаните около белия континент се подгряват необратимо, а топлата вода прониква навътре в леда с огромни пукнатини и предизвиква по-бързото му разпадане. "Антарктика не просто губи маса, но я губи с безпрецедентна скорост. Това не е линейна тенденция, тоест не сме имали същата загуба на маса миналата година. Графиката на топене се движи нагоре, с други думи, количеството на изчезващия лед расте с всяка нова година. Доказват го не само сателитните, но и радарните данни" - разкрива колежката на Шодлок от НАСА Изабела Великоня, работеща с информация от сателитите "Грейс".


Фактори, диктуващи климата

"Извънземните" сили, влияещи на планетарния климат, са Слънцето, слънчевите бури и радиация, гравитационните взаимодействия на Земята с други планети и небесни тела, междузвездният прах и мащабни космически явления. Към тях трябва да се прибавят вулканичната активност, изхвърлянето на въглероден двуокис и други вредни емисии в атмосферата, обменът на топлина между океана и въздуха, вариациите в орбиталните характеристики на Земята, континенталният дрейф, тоест движението на тектоничните плочи, по-интензивните тектонични процеси, океанските течения. Участието на човека се изразява най-вече в дейности, които променят околната среда и живата природа. Антропогенните аерозоли в атмосферата и особено сулфатите, циментовата промишленост, твърдите горива, земеделието и животновъдството, автомобилите, унищожаването на горите, замърсяването на моретата, почвите и въздуха с токсични химикали, електромагнитните лъчения, новите видове оръжия и химически производства са малка част от дългия списък с човешките "приноси".


Глобално затопляне или глобална дезинформация

В края на ноември 2010 г. 20 британски активисти бяха обвинени, че са нарушили частна собственост и са планирали акция за затваряне на ТЕЦ с въглища в Ратклийф он Соър, Великобритания. Централата е собственост на германската енергийна компания Е.ON. Еколозите обясняват, че ако бяха успели, в атмосферата нямаше да бъдат изхвърлени 150 000 тона въглероден двуокис. Пред кралския съд в Нотингам като свидетел застава американският професор Джеймс Хансен, оглавяващ института на НАСА за космически изследвания "Годард". "Фактът, че ние продължаваме да изгаряме все повече въглища и да строим нови централи за тях, показва, че правителствата не ни казват истината. А ако те твърдят, че осъзнават проблемите с климата и въпреки това няма да се откажа от въглищата, за мен е разбираемо защо тези млади хора са действали радикално. Защото те знаят, че властите лъжат и не са сериозни" - заявява пред съдиите Хансен, според когото "централите на въглища са фабрики на смъртта".


С четири градуса по-близо до неизвестното

Рейчъл Уорън от университета в Източна Англия описва как ще изглежда Земята, затоплена с 4 градуса. "Суша, обезлесяване, пустеещи земи... Ще трябва да преместим посевите си към региони, които още не са пострадали. Така ще посегнем и на дивата природа. Ще са нужни мерки за повсеместна адаптация към повишените нива на световния океан. Човекът и природата ще бъдат атакувани от нови болести и вредители, а бурите и непоносимото време ще са ежедневие. Достъпът ни до източници на храна и питейна вода ще бъде недостатъчен заради загубите на горите, плодородните крайбрежни ивици, замърсената и умираща морска екосистема. В такъв свят шансовете ни да се оцелеем ще бъдат ограничени" - твърди Уорън, която работи в Центъра за изследване на климатичните промени към британския университет.