Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има ли нужда президентската съпруга Десислава Радева от автомобил със специален режим на движение и какво налага тя да ползва светлинните сигнали?

Този дебат започна в събота лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, след като от сряда тече скандал, свързан с автомобила от НСО, който обслужва президентската съпруга. Колата бе заснета от гражданин във видеоклип, на който се вижда как гардовете на Радева са в скандал с пътен полицай. Униформеният иска да глоби НСО заради движение в насрещното, става ясно от обясненията към видеото, които бяха пуснати заедно с клипа в социалните мрежи. В сряда вечерта Радева отрече да е била в мерцедеса, който се вижда на видеото, но не и че това е автомобилът, който я обслужва. Свидетелят, разпространил видеото, Богдан Асенов пък твърди, че по време на скандала тя е била в близък магазин за рокли.

В НСО тръгна проверка по случая. Междувременно имената на президента Румен Радев и съпругата му бяха замесени в друга катастрофа с техния кортеж, но се оказа, че не са били в него.

“Когато Росен Плевнелиев беше президент, съпругата му не се възползваше от услугите на НСО, а със Зорка на Георги Първанов не е имало инцидент. Това е въпрос на манталитет и поведение. Няма как г-жа Радева да не е знаела какво се случва в ситуацията отпреди няколко дни - нека да търсим вината защо е допуснала това да се случи и какво налага първата дама да ползва тези светлинни сигнали”, коментира в събота Цветанов. Думите му дойдоха в отговор на обвинението на президента Румен Радев ден по-рано, че зад видеото с автомобила на съпругата му стои продуцент.

“Зачестилите пътнотранспортни скандали, в които бива въвличано моето семейство и които се раздухват в медиите, няма да се превърнат в индулгенция на управляващите за техните безобразия”, заяви държавният глава в петък вечерта.

“Но може би ви прави впечатление, че много зачестиха тези ситуации? Спомняте си режисурата в Харманли, която целеше да изкара моя баща автохулиган. Да добавим и последните случаи. И всеки път в тези ситуации има някакво видео, което се пуска в мрежите - или от общински камери при грубо нарушение на правилата за работа с подобна информация и нейното съхранение, или от случаен свидетел с интересно минало. Мобилизират се министри да се хвърлят по студиата, нагнетява се медийна истерия. Сами можете да отгатнете кой е поръчителят на тези суперпродукции”, коментира Радев.

Специалният режим на движение важи само при служебни задачи

Автомобили със специален режим на движение могат да паркират или да престояват в нарушение на Закона за движението по пътищата, ако през това време подават син или червен светлинен сигнал. Това пише в наредба на МВР за колите със специален режим на движение. Освен НСО това са полиция, пожарна, линейки, ДАНС и други.

На клипа с разправията между служител на КАТ и охраната на Десислава Радева се вижда, че мерцедесът е паркирал в насрещното, но са включени синьо-червената лампа на стъклото и аварийните светлини.

В наредбата с последна редакция от 2015 г. пише, че специалният режим на движение на колите се ползва само при изпълнението на задачи, свързани със специфична дейност. Не е ясно дали колата, в която се вози Радева, ползва светлини и звуци при движение. Тогава е разрешено да не се спира на червено, на знак “Стоп” или да се превишава скоростта.