Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжният съд в Пазарджик присъди обезщетение от 60 хиляди лв. за кмета на община Белово Костадин Варев за причинени му неимуществени вреди от страна на прокуратурата на Република България.

Освен обезщетението от държавното обвинение ще трябва да заплатят на кмета и лихва върху него от 2015 г. насам, както и 2400 лв. разноски по делото. Като мотив за решението от съда посочват, че срещу Костадин Варев са били повдигнати незаконно обвинения за злоупотреба със служебно положение и умишлена безстопанственост с цел лична облага в качеството му на председател на общинския съвет на община Белово, по които образуваното производство е спряно и той е изцяло оневинен.

Наказателното преследване започва преди повече от 10 години, когато Варев, тогава общински председател, и бившия кмет на Белово Веселин Найденов, са обвинени в незаконна приватизация на транспортно дружество, с която е причинена вреда на общинската хазна в размер на 250 хиляди лева. Срещу двамата са повдигнати обвинения и за безвъзмездно отдаване на общинския минералния плаж „Топлата вода“ и за промяна на регулацията му.

В рамките на 10-годишния период са проведени множество съдебни заседания по делото, то е връщано за ново разглеждане от различни съдебни състави, като в крайна сметка Варев е оправдан. Съдът в Пазарджик обаче удовлетвори частично искът на Костадин Варев, който в исковата си молба настоява за обезщетение от 100 хиляди лв., но магистратите определиха размера му на 60 хиляди лева. Решението подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив.