Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Този протест е само генерална репетиция

Някои последователи на Тома Неверни не виждат смисъл в текущите протести – те нямали никакви конкретни искания. Така е, но сега е само генералната репетиция. Истинският спектакъл ще е напролет в чест на европейските избори.

По план сега протестите трябва да утихнат, но властта прави неволни грешки. Да вземем законопроекта за премахването на номерата пред партиите в избирателните бюлетини. Целта била да се сложи край на явлението 15/15, с което случайни хора стават евродепутати и изместват по-заслужили другари от софрата.

Но властта забравя, че огромна част от електората е неграмотен. Сега у него назрява силен гняв.

Как ще си

продадем вота

напролет,

като не можем да намерим своя човек в листата? Трийсет партии и във всяка по двайсет имена – това и професор не може да го изчете! Уж дребна поправка, а може да предизвика разрушителен трус. Досега най-активни на изборите са най-неграмотните, а най-образованите не виждат смисъл да гласуват. Но ако напролет неграмотните отидат за гъби? Ще настъпи пълна електорална инверсия, което ще рече нещо като рокада. Ако се окаже, че започнат да гласуват образованите? Това наистина ще разклати устоите на държавата.

Някои

представители

на неграмотната

общественост

настояват номерата да си останат. Други предлагат да се използват и букви. Например, ако партията е пета, а Иван Иванов е петият в нейната листа, пред името му да стои 5Д. Така всеки ще може да се ориентира, без да чете. И да не познае буквата, ще познае партията. За да не стават грешки, в някои квартали ще се организират групи за изучаване на азбуката. Първо те изпитват да я кажеш от а до я и чак след това ти дават 50 лева. Така политическите технологии ще работят за образованието.

Ето затова протестите трябва да се репетират, за да се изпипат тънкостите, да се отстранят гафовете и всичко да е тип-топ на премиерата. Както генералите имат нужда от учения, за да поддържат боеспособността на армиите си, така и политинженерите имат нужда от учебни протести. Трудно в учението – лесно в боя!

Какви са изводите от текущото учение? Първият е, че броят на протестърите не е достатъчен. За сваляне на властта са нужни поне 100 000 човека в страната и поне 40 000 в София. Ако броят им според полицията е едва 3500 в цялата държава, все едно капка вода в горещ тиган. Значи в социалните мрежи не се работи достатъчно, вероятно трябва да се подобри квалификацията на троловете.

Виж, човек с автомобил умножава бройката поне по 10. И ако се блокират стратегически кръстовища – още по 10. Минимум усилия – максимум ефект. Страната лудва, настъпва хаос и властта пада като зряла круша. Това бе изпробвано тази есен и може да се каже, че постигна успех. Да, властта не падна, но бушонът Валери Симеонов изгърмя.

Случайно попаднах на едно протестно автомобилно шествие в Каварна. Само десетина автомобила, но блокираха за кратко централната артерия на бившата рокстолица. Разбира се, всичко беше под контрола на местната полиция, която не допусна да се затапи главният път Варна - Дуранкулак. Така трябва да се протестира – с уважение към реда и неговите органи.

Но има и доста по-размирни места в държавата. Да вземем магистралата “Люлин”, по която сутрин Перник се изсипва в София и обратно вечерта. Известно е, че

винкелите са

социално

изнервени

и имат нисък праг на насилието. А и винаги са били малко прибързани, както личи на светофарите. Да не забравяме, че веднага след 10 ноември те махнаха статуята на Георги Димитров, без да чакат БСП да го махне от мавзолея. Сега искали да я върнат, но част от населението си искало Сталин. Това може би е някакъв анекдот, но фактът си е факт – единственият отявлен русофоб в правителството изхвърча.

Винкелът е емоционален. И вие да прекарвате сутрин и вечер по 1 час в двайсетгодишния голф на отиване и връщане до София, и вие ще вдигнете хронически адреналина. Затова аз от години препоръчвам на Фандъкова да прокара метрото до Перник, та да свали тези хора от автомобилите, да ги вкара под земята и там да видим как ще нахълтат, го блокират с джипове.

Спрян на

кръстовището

джип – това е

направо танк

Но пък властите имат мощно противотанково оръжие – достатъчно е да започнат да събират шофьорските книжки и да съставят актове. И край, танковите дивизии се превръщат в пехота. Сигурен съм, че напролет властите ще изпробват и тази мярка. По медиите цари пълно неразбиране за природата на събитията. Някои политически баби се тръшкат по телевизиите, че не било хубаво президентът и премиерът да се карат. Трябвало да се срещнат и “да се разберат като мъже”. Кога и къде мъжете са се разбирали “като мъже”? Напротив, работата на мъжете е да се карат и бият кой ще е алфа - мъжкар. Така се поставят основите на всяко общество. Ако сте искали седянки, да бяхте избрали Цецка Цачева.

Но най-тънката технология на протеста бе да не се иска нищо конкретно. Както имаме халосни патрони, така имаме и халосни протестни искания. Всички лозунги трябва да са като холограми – посегнеш, а ръката ти минава през него. Например “Искаме смяна на системата!”. Добре, но какво точно да се смени? “Великото народно събрание ще реши!”

И така до възпаление на мозъка. Огромен успех на текущите протести е, че

те успяват да заобиколят слона в

хола, без да го видят

Те искат всичко на този свят, само не и да се уважи референдумът от ноември 2016 г. А на него, пак да напомня, участваха повече от половината избиратели по списък и от тях 72 на сто гласуваха за мажоритарен вот в 2 тура.

Около 2,5 милиона избиратели го поискаха, но 240 депутати се направиха на тапа, а 3500 (според полицията) протестъри успяха да го забравят. Вместо това - “смяна на системата” и други приказки от Братя Грим.

Тъпо. Ами ако напролет Бойко Борисов каже “Дайте да уважим референдума”? И край. Толкова много тренировки, толкова репетиции и всичко отива на кино…