Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Историци: Жертвите му са над 8 млн. индианци

След инвазията на Колумб в Новия свят според историци 95% от коренното население изчезват – част от тях са жертва на “пистолетната война” – безмилостно са били разстрелвани, други са умирали от многобройните зарази, пренасяни от европейските моряци. Трети загивали още в корабите по пътя към Европа, където ги откарвали оковани, за да бъдат роби.

В изследването си "Американският холокост" Дейвид Станард твърди, че жертвите на Колумб са близо 8 млн. индианци – 50 пъти повече от жертвите на атомната бомба над Хирошима, където загиват над 130 хил. души. Според Станард местните методично са унищожавани и днешните археологически данни потвърждават, че след навлизането на Колумб 98% от индианците изчезват. Затова авторът обобщава, че

няма по-жесток, по-дълъг и по-кървав холокост

в човешката история от този, започнат от Колумб. В книгата си цитира изследване на философа Цветан Тодоров от този период, описващ как маянски жени са хвърляни на кучетата.

Подобни данни лансират и други историци като Ласа Касас, който издирва и документира зверствата на испанците. Според Касас и други негови колеги преди Колумб в Америка са живели около 12 млн. души. Само 4 века след идването на испанците

населението е стопено до 237 хил.

души. Тоест геноцидът е покосил не 98% както смята Дейвид Станард, а 95%. Масовите убийства на Карибите започват при втората му експедиция. Според историци тогава само за три години са ликвидирани 5 млн. души. Факт е, че 50 години по-късно при испанското преброяване индианците са само 200 хил.

Когато историкът Ласа Касас проследява многобройните доклади и записки по тези масови убийства, извършвани от испанските завоеватели, той изрежда целия списък с жестокостите им. Сред тях са закачване на жертвите за краката на коне, за да бъдат влачени и убити, изгаряли са плитките на индианците, рязали са деца и с тях са хранели кучета и др.

За местните Колумб и бандитите му били една кръвожадна шайка. Дори свещениците им участвали в тези масови убийства.

Вероятно затова известният американски историк Джон Толанд отбелязва в книгата си "Адолф Хитлер", че Фюрера внимателно е изучавал опита на Колумб.

"Концепцията на Хитлер за концентрационните лагери се дължи в голяма степен на изучаването на английския език и историята на Съединените щати

Той се възхищавал на лагерите в Южна Африка и тези за индианците в Дивия запад - отбелязва Толанд. - Често в своя вътрешен кръг хвалел ефективността на унищожаването на коренното население на Америка - червените диваци, които не могат да бъдат пленени и опитомени - с глад и неравномерни битки..."

В лагерите, основани от хората на Колумб, индианците били измъчвани и убивани по най-зловещи начини.
В лагерите, основани от хората на Колумб, индианците били измъчвани и убивани по най-зловещи начини.