Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американският посланик лобира: Нашите самолети са най-подходящи

Предвидената от правителството сума от 1,8 млрд. лв. за закупуването на осем нови многоцелеви изтребителя за военновъздушните сили се оказва недостатъчна. И трите одобрени от политико-военната комисия оферти - за нови Ф-16 от САЩ, нови “Грипен” от Швеция и втора ръка “Юрофайтър” от Италия, надхвърлят тази сума, научи “24 часа”.

До края на тази седмица Министерството на отбраната ще изпрати допълнителни въпроси по трите оферти. И към САЩ, и към Швеция, и към Италия ще има искания за доуточняване на размера на цените, обясни в сряда зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Едва след получаването на отговорите на тези допълнителни въпроси ще бъде направено класиране, а правителството ще реши с коя държава да започне преки преговори за купуването на нов изтребител.

Запрянов присъства в сряда на презентация на американската компания “Локхийд Мартин”, която произвежда самолетите Ф-16. Предложението на американците е да ни продадат осем изтребителя от най-новата версия на самолета “Блок 70”.

“Не говорим за момента за цената, това е разговор между правителствата”, коментира директорът на програмите за международно бизнесразвитие в “Локхийд Мартин” Джеймс Робинсън. “Плащането ще се дискутира между правителствата, когато има решение”, бе коментарът пък на американския посланик Ерик Рубин, който се включи в представянето на американското предложение да ни продадат Ф-16.

“Ф-16 е най-подходящият самолет, защото е доказан в бой, засилва сътрудничеството със САЩ и се използва и от съседните държави от НАТО като Гърция, Турция, Румъния и Хърватия”, заяви посланикът.

Самолетите, които предлага “Локхийд Мартин”, са най-добрите от четвърто поколение, имат 12 000 часа ресурс във въздуха, 30% по-дълъг живот и с 35% по-добро ускорение”, обясни Джеймс Робинсън. При избор на този самолет със сигурност “Локхийд Мартин” ще инвестира в България, обеща той.

Американците обаче няма да успеят да доставят първите изтребители до 24 месеца след сключване на договора, обясни Робинсън. Според Запрянов този срок можел да се предоговори.