Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Mексиканският наркобарон Ектор Белтран Лейва, бивш лидер на един от най-отмъстителните и безскрупулни картели, умря в затвора от инфаркт, съобщиха мексиканските власти. Той почувствал силна болка в гърдите и бил прехвърлен в неделя от строго охраняваната крепост в центъра на Антиплано в болница, защото затворническите лекари не могли да му помогнат.

56-годишният бос бе обвинен от федералната прокуратура за трафик на марихуана, хероин, кокаин и метамфетамини, съобщи Министерството на вътрешните работи на Мексико в изявление, в което се съобщава за смъртта му.

За главата на барона с прякор “H”

Докато бе на свобода, Държавният департамент на САЩ предложи награда от $5 млн. за информация къде може да го арестуват, а мексиканското правителство - възнаграждение от $2,1 млн. Той е заловен от мексиканската армия през 2014 г. в ресторант до град, в който се е подвизавал като търговец на изкуство и недвижими имоти.

Властите обявиха ареста му за голяма победа в десетилетната война срещу наркокартелите. Залавянето му нанесе сериозен удар на картела, ръководен от петима братя - Алфредо, Артуро, Марио, Карлос и Ектор. Първоначално наркомрежата "Белтран Лейва" е част от картела "Синалоа" на Хоакин "Ел Чапо" Гусман, съден в момента от федерален съд в Бруклин за трафик на наркотици. Охраняват го изключително строго, тъй като два пъти е успял да избяга от бастиони в Мексико.

През 2008 г. двата картела се разделят и влизат в кървава война за контрол над наркоканалите. Братя Белтран Лейва изграждат силна престъпна мрежа в северната част на щата Синалоа. По-късно криминалната му дейност се разширява в много други части на Мексико.

Картелът се занимава с трафик и търговия на едро на кокаин, производство и търговия на едро на марихуана и на хероин. Той контролира многобройни наркоканали и

наред с наркотиците се занимава и с трафик на хора,

пране на пари, отвличане и изнудвания, убийства, търговия с оръжие.

Картелът намира съюзници сред други банди, за да контролира още по-голяма част от трафика на наркотици от Мексико към САЩ. Братята изграждат и сложна разузнавателна мрежа, която прониква до високите етажи в силите за сигурност и дори в правителството.

Ектор Белтран Лейва става бос на картела,

след като брат му Артуро е убит при престрелка с мексикански морски пехотинци през 2009 г. Другите му двама братя, Алфредо и Карлос, са в затвора.

В началото на тази година и партньорът и тартор на другата фракция на картела на Ектор Белтран Лейва – Едгар Валдес Виляреал “Ла Барби”, родом от щата Тексас, получи 50 години затвор и парична санкция от 192 млн. долара. Според прокурорите толкова е цената на кокаина, който Валдес е внесъл в САЩ.

Започнал "кариерата си" като уличен дилър, Ла Барби се издига до върховете на картела още при Ел Чапо. Живее луксозен живот, който секва след убийството на Артуро Белтран Лейва. Заедно с Ектор Белтран Лейва “Ла Барби” започва кървава борба за контрол, която според прокурори оставя разчленени и

обезглавени тела

по улиците

и трупове, често висящи от мостове в Куернавака и Акапулко, придружени със заплашителни послания. Утвърждаването на картела в ерата на Ектор Белтран Лейва става чрез жестоко насилие за победа над съперниците му и контрол над трафика на наркотици. През април 2010 г. Ектор Белтран Лейва създава клон на картела под името Cartel del Pacifico Sur и става известен с това, че е назначил 12-годишен убиец екзекутор.

Според www.trackingterrorism.org не е известно дали все още картелът е активен. Влиянието му е отслабено в резултат на операции на силите за сигурност и нарастващата конкуренция от нови престъпни групировки в Мексико, отбелязва ДПА.