Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Млъкни веднага! Няма нужда да се оправдаваш! Игра страхотно и заслужено спечели", обръща се великанът Роджър Федерер към далеч по-младия Александър Зверев след сблъсъка им на финалите на ATP в Лондон.

Няколко минути по-рано германският младок се възползва от разсейването на едно от момчетата, което изпусна топката и притича да я вземе. Германецът беше изгубил точката, но поиска преиграване с мотива, че се е разсеял. Съдията уважи претенциите му, а Зверев моментално постигна ас, но си и навлече гневните реакции от страна на публиката. Те не стихнаха и след края на двубоя. Мнозинството от богоизбраните да гледат тенис от най-високо ниво в О2 Арена освирка мощно Саша, докато даваше интервю след победата си над батко Роджър.

Негативната енергия очевидно не попречи на 21-годишния суперталант и той излезе максимално концентриран на финала с Новак Джокович, за да запише името си в историята. Никой не предполагаше, че това самоуверено момче не само ще стигне до финала, но и ще надделее над световния номер 1. Още повече че преди това в груповата фаза

сърбинът постигна лесна победа над младия си опонент

и никой не се съмняваше, че това ще се повтори и на финала.

Е, случи се съвсем друго. Зверев обърка сметките на старите кучета точно както го стори миналата година Григор Димитров. И ако миналата година Гришо се възползва от контузията на Надал, от лошата форма на Федерер и от отсъствието на Джокович, то 12 месеца по-късно Зверев се справи с далеч по-силна конкуренция.

Да, Надал отново отсъстваше, но Федерер и Джокович изглеждаха максимално подготвени да завършат по най-добрия начин силните си сезони. Само че не бяха включили в сметките си това нахално, чак нагло хлапе с руси къдрици, което някак си се добра до финала, а там изненада жестоко световния номер 1. Сега целият свят е в краката на Саша, който се изкачи до четвъртото място в ранглистата, но не крие апетитите си да атакува върха. Специалистите са убедени, че той има необходимия потенциал и психическа устойчивост да го направи.

"Ти си толкова млад, а вече имаш страхотна кариера.

Пожелавам ти страхотно бъдеще, защото виждам, че си готов за велики неща", похвали своя съперник самият Новак Джокович, след като загуби финала в О2 Арена. Сърбинът не изглеждаше тъжен от загубения финал. Знаеше, че е постигнал страхотни неща през отиващата си година и че е загубил от един изключително талантлив и крайно мотивиран съперник.

Какво обаче помогна на германеца да надвие съперник, от когото беше загубил толкова безапелационно само няколко дни по-рано. Специалистите се опитаха да потърсят причината в по-силните сервизи на Саша и по-предпазливата му игра от основната линия. Самият Зверев благодари на баща си за куража, който му е вдъхнал по пътя към титлата в Лондон.

"Сигурен съм, че татко няма да спре да плаче до края на годината. Той е най-страхотният баща и треньор в света. На него дължа успехите си, но трябва да изкажа своята признателност и на Иван Лендъл, който се присъедини към отбора ми по-рано през годината и очевидно партньорството ни е ползотворно", заяви германецът, който стана любимец и на статистиците. Те моментално изчислиха, че Зверев е по-успешен от Федерер, ако се вземат предвид победите, натрупани от двамата до 21-вата им годишнина. Далеч напред в това отношение е Рафа Надал, който на 21 вече е бил истински терминатор с 23 титли, от които 9 мастърса.

Също като испанеца, Зверев се радва и на огромен брой почитателки заради перфектните си физически данни, златисти къдрици и пленяваща усмивка.

Александър не може да си изкриви душата, че дължи всичко на родителите си. Те му дават и правилните гени за красивата физиономия, перфектната фигура и златните къдрици. А между другото го вкарват и в световния тенис с много урци и тренировки още от най-ранна възраст.

Семейството на Зверев емигрира от Русия в Германия през 1991 г. и родителите му се издържат като тенис учители. Тяхна първостепенна задача е да предадат уменията си на Саша и на по-големия му брат Миша и

момчетата не

ги разочароват

Миша стартира ударно, но след това не успява да задържи доброто си ново. По-малкият Саша явно се е получил от грешките на батко си и подхожда с достатъчно търпение към тениса, за да дойдат истинските успехи.

"Пътувахме заедно с Миша по турнирите и още от малък бях подготвен за мисълта какво означава да си професионален тенисист. Усетих великите моменти на радост, плачех заедно с брат ми след тежка загуба. Баща ми, който е стигал до 175-о място в света, никога не ме е пресирал да избера точно тениса, но за мен нямаше съмнение какво трябва да е моето призвание", спомня си Александър.

И той като Григор Димитров получава уникалния шанс да се докосне до опита на най-великия тенисист за всички времена Роджър Федерер. Маестрото харесва агресивния му стил на игра и кани младока да бъде спаринг партньор.

"Едно е да го гледаш по телевизията, съвсем друго е да се изправиш срещу него на корта. Забравях за всичко друго, когато Роджър ме привикваше до мрежата, за да ми обясни нещо. Всяка негова дума е безценна, всеки негов съвет струва повече от стотици часове тренировки", категоричен е Зверев.

Любопитното е, че за личния живот на Зверев

не се знае

почти нищо

Той или упорито бяга от вредни за формата му любовни авантюри, или умее да крие от любопитни очи приключенията си извън корта. Списание Vogue не се впечатли от тази му стеснителност и го нареди сред седемте най-сексапилни тенисисти в света. Сега на Саша му е позволено да се огледа за сериозна приятелка, която да сложи ред в личния му живот. След триумфа си в Лондон той отива да си почива на Малдивите. Това съвсем не е място за самотници. Нищо чудно папараците да представят на света щастливката, която е паднала в обятията на големия герой в световния тенис тези дни.