Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Станев ще се изправи пред Върховния касационен съд на 28 ноември.
Стефан Станев ще се изправи пред Върховния касационен съд на 28 ноември.

След зверството Сотир Цацаров спусна указания на прокурорите как да действат бързо при домашно насилие

Той от 13-годишен злоупотребява с марихуана. Разведен е от 2013 г., има и дете. Лекари от Държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” му поставят диагноза “биполярно афективно разстройство” през 2015 г.

Тя е студентка в Датския колеж в София и работи във фитнес . Любовта между 28-годишната Виола Николова и Стефан Станев, на 29 г., пламва във фейсбук през март 2017 г., когато се запознават в социалната мрежа. Не след дълго стават гаджета и младата жена отива да живее в апартамента на Станев в столичния кв. “Св. Троица”.

Съжителството

им обаче е

съпроводено

с постоянни

крясъци,

чувани и от съседите в блока. Станев има съмнения, че любимата му изневерява. Въпреки това пред свои познати той афишира, че има сериозни намерения за общ живот с Виола.

На 22 юни 2017 г. младата жена си ляга по-рано от Станев. Той се шмугва до незаспалата още Виола на разсъмване. Преди това рови в лаптопа ѝ и прочита нейни чатове с други мъже, които в главата му подбуждат мисли за изневяра. Прави опит да говорят. Пита я: “Има ли нещо?” Тя отвърща: “Не”. Разговор не се получава. Станев се вбесява, започва да я удря с ръце.

Взима метален стик за голф от стената и го вдига над главата си. Застава до леглото, готов да я цапардоса. Уплашена,

Виола извиква:

“Извинявай,

съжалявам.

Моля те, спри!

Недей!”

Но Станев я удря силно по лявото слепоочие. Стикът за голф се счупва и в ръката му остава металната дръжка. Виола започва да губи много кръв, но диша, вижда и чува. Тогава 29-годишният мъж премества тялото ѝ от спалнята на земята и я удря втори път в главата с дръжката на стика. Хваща я с две ръце за шията и започва да я души. Отива до кухнята и взима назъбен нож и с 20-сантиметровото острие я пробожда. Станев я ръга много пъти във врата. Връща се в кухнята и грабва втори нож, с който пробожда гърба ѝ на 3 см дълбочина вдясно от гръбначния стълб. След това взима и трети нож. С него нанася удари в шията на Виола. Една от порезните рани е от средата на врата към гръкляна, опитвайки се да отреже главата ѝ. Острието на хладното оръжие обаче остава забито в шията на Виола, а пластмасовата дръжка в ръцете на Станев.

Извергът завива мъртвото тяло на Виола със сиво покривало.

Поставя плюшена

играчка котарак

върху трупа ѝ

Отива в съседната стая, пуши цигара марихуана и си пуска музика.

Към 8,30 ч на 23 юни м.г. Станев се обажда на приятелката си Невена. Вика я с обяснението, че има нужда да поговори с някого. Когато тя пристига, той я посреща пред блока и двамата се качват в апартамента. Невена пита къде е Виола, но 29-годишният мъж мълчи.

Виола Николова е убита по особено мъчителен начин и с особена жестокост.  СНИМКА: ФЕЙСБУК
Виола Николова е убита по особено мъчителен начин и с особена жестокост. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Когато настоява да разбере какво са правили предната вечер, Станев обяснява, че легнал до Виола и усетил как кракът ѝ трепнал. После с движение на ръката показва на Невена, че е прерязал гърлото ѝ. Спокойно и хладнокръвно заявява: “Аз я убих!”

Отвежда гостенката до стаята, в която лежи мъртвата жена. Но не вдига завивката, метната отгоре ѝ. След кратък разговор Невена разбира, че Станев няма да се предаде веднага и си тръгва. Преди това пушат по цигара. Невена му казва, че това, което е извършил, е ужасно, и трябва да иде в манастир за спасение, преди да бъде задържан.

Към 15 ч Невена и мъжът, с когото живее, подават сигнал за убийството в столичното 3-о полицейско управление.

Станев обаче

вече пътува с

колата си

към Созопол

Полицаите го задържат към 21,30 ч близо до яхтеното пристанище в морския град.

След кръвопролитието се твърдеше, че на път за Созопол Станев е качил стопаджии, но край Ямбол пребил единия с метален бокс и го обрал. Засега не е ясно дали за това ще му бъде търсена наказателна отговорност.

Токсигологично изследване по делото срещу Станев показва, че той е

бил под

въздействието

на коктейли от

наркотици -

амфетамин,

екстази, кокаин

“Станев страда от личностово разстройство и зависимост от психоактивни вещества, но е вменяем и може да носи отговорност за постъпките си. В онзи момент той не е бил в състояние на остра психоза”, казват психиатрите.

На първа инстанция в Софийския градски съд Станев бе осъден на 25 г. затвор по обвинение, че е убил любимата си по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Той призна вината си и съдът бе задължен по закон да намали 1/3 наказанието, което му бе отредил - доживотен затвор. Магистратите го глобиха и с 2000 лв. заради намерени в дома му амфетамини за 502 лв. Трима столични апелативни съдии - Камен Иванов, Алексей Трифонов и Весислава Иванова, обаче смъкнаха с малко наказанието му на 22 г. и 6 месеца. Причината - първият съд приложил неправилно закона и задължителната практика на Върховния касационен съд. Сега делото е при третата инстанция. Заседание е насрочено за 28 ноември. Близките на Виола ще настояват за по-сурово наказание на Станев.

“Прости ми, Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих!”, гласи последното изречение на сърцераздирателно писмо на бившата съпруга на Станев - Благовеста Пенева, до семейството на убитата.

Срещу Станев в последната година са

подавани няколко

жалби за закани

с убийство

към Благовеста и семейството ѝ, но МВР и прокуратурата упорито отказват да се занимават с тях. През 2016 г. Благовеста иска от съда да ѝ бъде предоставена закрила, но е получила откази и от Софийския районен, и от Софийския градски съд.

Станев и Благовеста се запознават в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Той учи “История”, но в трети курс прекъсва. Женят се, ражда им се момиченце. На 12 септември 2013 г. разтрогват брака си. Година преди това Станев започва да посещава частен психиатър. Той е наркозависим от амфетамини и от друга синтетична дрога.

Преди това през 2015 г. за три месеца го лекуват в Курило. След това преминава курс по психосоциална рехабилитация в център за лечение на зависимости във Варна.

На 25 юли 2017 г. районният прокурор на София Петър Белчев подаде оставка като акт на морална отговорност заради бездействието на подчинените му прокурори по жалбите срещу Станев. Сега Белчев работи в Специализираната прокуратура.

Проверка установи, че Софийската районна прокуратура е образувала дела едва по последната жалба на Благовеста, 5 дни след като вече беше известно, че Станев е убил настоящата си приятелка Виола. Преди това четири пъти в рамките на една година прокурорите Дияна Векилова, Велин Воденичаров, Валери Василев и Валентин Филипов отказали разследвания, като в постановленията им пишело, че липсват мотиви.

След случилото се главният прокурор Сотир Цацаров спусна указания за бърза реакция за защита на жертвите на домашно насилие. Със заповед той стъпка по стъпка обяснява на подчинените си какви действия да предприемат при сигнали за домашно насилие, закана за убийство и нарушаване на заповед за защита от домашно насилие.