Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветанов: След оставката правителството излиза по-работоспособно

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на "Тази събота" по bTV.

"Този акт ще успокои обстановката и ще можем да се върнем към по-нормална среда на работа. Когато има напрежение не е толкова продуктивна законодателната и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно", подчерта той.

По думите му в случая няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си - без натиск от страна на ГЕРБ.

"В последните няколко дни самият той е имал такива изказвания в по-тесен формат. Казвал е, че за него властта не е всичко и би приел да подаде оставка", обясни Цветанов.

Какви са изводите от случилото се? "Трябва да бъдем много по-обединени и по-обрани в изказванията си (...) От умора или от емоция може да изпуснеш една дума, но тя да се окаже фатална".

Какво следва?

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че в следващите дни първо НФСБ трябва да предложат в рамките на "Обединени патриоти" вариант за вицепремиер.

След като в малката коалиция се обединят около конкретно име, то ще бъде обсъдено и с ГЕРБ.

Цветанов не пожела да коментира информациите за влизане в кабинета на Явор Нотев, Борис Ячев или даже Волен Сидеров.

Протестите и президентът

"Има една организация, която беше създадена за тези протести - желание на БСП, на президента Радев, на някои от извънпарламентарните партии това да е възможност да се търси оставка на правителството (...) Реваншът е на избори", категоричен беше Цветанов, който посочи, че управляващите ще изпълнят ангажиментите си към майките на деца с увреждания.

"Ако погледнем финансовите показатели на страната и цените, ако съпоставим 2013 г. есента и сега, разликата е в предимство на сегашното управление - възнагражденията са по-добри, а цените са по-ниски", допълни той.

Цветанов определи изказванията на президента Румен Радев от последните дни като "безотговорно поведение на държавен глава, който се стреми да е обединител на нацията".