Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Родителите на Чарли Шийн с часове са в неизвестност

l Близо 40 души са изгорели живи или са се задушили от тежкия дим

За Калифорния пожарите не са нещо необичайно. Гористата местност на щата често е обхващана от пламъци, а огнеборците са свикнали да се борят със стихията. Този път обаче пожарът не е обикновен и само за няколко дни се превръща в най-разрушителния в историята.

Властите го наричат "Лагерен огън", но той се оказва далеч по-труден за гасене. Стихията успява да опустоши над 8000 жилищни сгради и да заличи от картата градчето Парадайз с население 27 хил. души. Над 40 души губят живота си, а все още не е уточнен броят на ранените. Сред пламъците изгаря цяла болница.

Жертви са откривани изгорели живи в колите си или като са обикаляли града в търсене на сигурен начин да се измъкнат от пламъците. Повечето от тях са се задушили от тежкия дим.

Огнената стихия успя да достигне и до някои от богаташките райони на щата, където редица знаменитости имат луксозни домове. Цялото население на Малибу бе евакуирано. Именно там и в близкия град Калабасас имат имоти стотици звезди като Барбра Стрейзанд, Том Ханкс и Бритни Спиърс.

Социалните мрежи буквално бяха взривени от звездни постове, в които актьори, музиканти и телевизионни любимци на Америка се молят пожарът да бъде овладян, а домовете им да не бъдат изравнени със земята.

Не всички обаче имаха късмет стихията да ги заобиколи. Малко след като огънят премина през жилището на холивудския актьор Джерард Бътлър в Малибу, той се върна да разгледа щетите. Лятната му къща от 700 кв. м е полуразрушена от огъня, а щетите са за няколко милиона. Актьорът показа руините на снимки в социалните мрежи.

"Върнах се до дома си в Малибу, след като бях евакуиран. Сърцераздирателна е гледката в Калифорния. Вдъхновяват ме единствено куражът, духът и саможертвата на пожарникарите Благодарим ви. Ако можете, подкрепете и вие тези смели мъже и жени", написа звездата под фотосите.

За всички е ясно, че голяма част от звездите имат поне по няколко къщи в различни щати на Америка, повечето от които са за по няколко милиона. Макар и застраховани, домовете им обаче са истинска ценност. Често пъти вещите в тях надвишават няколко пъти цената на самото жилище. В домовете им са поместени различен вид безценни колекционерски предмети, събрани са голям архив от награди и лични спомени на екранните ни любимци. За жалост, никой не е застрахован от природните стихии. Миналата година при подобни, но по-малки като мащаб пожари дома си загубиха Джей Ло и Рупърт Мърдок.

Изцяло погълната от огъня сега е и къщата на тийнидола Майли Сайръс. Тя и годеникът й останаха без дом, а Майли съобщи в свой пост, че е добре, но е много тъжна, защото е обичала къщата си.

"Чувствам се напълно опустошена заради пожара, обхванал моя район. Обичах дома си. Моите домашни любимци са спасени и това е всичко, което сега има значение. Моя дом вече го няма", написа певицата.

Малко след статуса й хотелът, в който тя и годеникът й са настанени по време на евакуацията, бе обграден от стотици фенове, дошли да я подкрепят в най-трудния момент от живота й.

Сред загубилите домовете си са още певецът Робин Тик и актьорът Орландо Блум. Гийермо дел Торо написа в туитър, че е оставил във вилата си "Студеният дом" голямата си колекция от книги, фигури на чудовища, костюми и кинореквизит.

"Студеният дом" и колекцията може да са в опасност, но запазвам дара на живота", написа носителят на награда "Оскар" в мрежите.

За това, че домовете им са застрашени, споделиха също певицата Иги Азалия, Шер и актрисата Алиса Милано.

В социалните мрежи помощ потърси и актьорът от "Двама мъже и половина" Чарли Шийн, който в продължение на няколко часа нямаше връзка с баща си - популярния актьор Мартин Шийн. За щастие, Мартин Шийн и съпругата му Джанет са открити живи, но домът им също е сред разрушените.

"Не мога да се свържа с родителите си Мартин и Джанет Шийн. Те са в групата хора, които бяха евакуирани близо до плаж Зума. Ако някой ги види, моля ви, свържете се с мен, за да съм спокоен, че са живи и здрави в този ужасяващ кошмар. Благодаря предварително", написа Чарли Шийн.

Любимката на публиката Лейди Гага може да загуби в стихията един от най-скъпите си домове. Певицата купува имението на Франк Запа през 2014 г. за сумата от 5,5 млн. долара.

Имотът е от 670 кв. м, има седем бани и шест спални плюс апартамент за персонала и две самостоятелни къщи за гости. Сред удобствата са художествена галерия, звукозаписно студио, зала за билярд и боулинг и оранжерия.

Запа купува имота в средата на 70-те години за сумата от едва 75 хиляди долара. Той е живял и работил там до смъртта си през 1993 г.

В имението се съхранява огромен ценен архив, свързан с творчеството му. Затова домът се смята за истинска ценност.

Лейди Гага публикува и снимки как тя и антуражът й се качват в автомобили на фона на дима от близкия пожар, евакуирайки се от дома си.

Няколко дни след началото на стихията хиляди пожарникари продължават да се борят срещу огъня в Калифорния.

Пожарът далеч не е овладян, но площта му е ограничена на 4500 хектара, като огнеборците се опитват най-вече да предпазят сградите и да спасят животните. В района продължава да духа силен североизточен вятър и не се очаква скоро да завали дъжд.

"Нашите пожарникари са изправени пред крайно тежки условия, каквито казват, че не са виждали през живота си", заяви началникът на огнеборците в окръга Дарил Осби.

В Северна Калифорния са унищожени над 6700 сгради, а в Южна - около 180. На близо 300 000 жители в щата е било наредено да се евакуират.