Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Два варианта - да търси съюзници в други партии или да засили ексцентричните си изказвания

l Докато ще опитва да прекрати “руското дело”, демократите в Камарата на представителите ще го принуждават да покаже данъчните си декларации

Човекът, който може само да побеждава, изгуби", пише журналистът Торстен Денклер от "Тагес Анцайгер". Демократите спечелиха изборите в Камарата на представителите, тоест получиха мнозинството в една от двете камари на Конгреса на САЩ, което ще попречи на Доналд Тръмп да прокарва закони. Според анализатора това е поражение само наполовина, защото Сенатът остава в ръцете на републиканците.

Но на практика демократите могат да блокират всяка законодателна идея на Тръмп и така той да остане с вързани ръце. "Свикнал на самостоятелни решения в бизнеса, президентът може да реши да заобиколи законодателните пречки с издаване на декрети. Така или иначе, изборното поражение показва, че Тръмп не е толкова силен, колкото си мисли", пише "Тагес Анцайгер".

Големият въпрос е какво ще направи след това поражение?

Възможни са два сценария. Според първия Тръмп ще иска да направи нещо за САЩ и ще търси съюзници в различни партии, пише Денклер. "Честно казано, трудно можем да си представим това", признава журналистът, според когото Тръмп ще задълбочи политическото разделение в страната и многократно поставя егото си над интересите на държавата. Но ако приемем, че реши да промени стратегията си, заедно с екипа си от републиканци може да отиде на среща с демократите и да им подаде ръка за сътрудничество в името на интересите на САЩ.

При този сценарий Тръмп първо трябва да се опита да възстанови изгубеното доверие в отношенията, да направи отстъпки и да се придържа към договореностите. "Това обаче не е най-силната му страна", отбелязва Денклер. Вторият възможен сценарий за поведението на Тръмп е да приеме поражението и да влоши положението. Тръмп е движен от тщеславие. В своя свят е невъзможно да си представи, че самият той прави грешки. Затова вероятно ще обвинява другите за поражението и както и преди, ще се опита да отклони вниманието от себе си с нови провокативни изявления. Въпреки че именно заради това демократите получиха мнозинство в Камарата на представителите, ситуацията в САЩ може да стане още по-лоша, смята Денклер.

Малко вероятно е половинчатата победа на Тръмп в междинните избори за Конгреса и връщането на демократите в Камарата на представителите да бъде началото на края на президентството на Тръмп. Но демократите вече имат правомощията да дадат нов старт в Комисията по разузнаване на парламентарното разследване за "руската връзка" срещу Тръмп и да започнат процедура по импийчмънт. Вероятно и по тази причина Тръмп твърде бързо принуди правосъдния министър и главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс да подаде оставката си веднага след междинните избори.

Това е трик, който цели да се срине работата на специалния прокурор по "руското дело" Робърт Мълър, който през последните месеци дискретно събира информация и може да подготви нови обвинения или да изготви окончателен уличаващ доклад. Твърди се, че Мълър е събрал доказателства за Константин Килимник, нова фигура, свързана с руските спецслужби, който е работил с прокремълски лидери в Украйна под контрола на ексшефа на предизборния щаб на Тръмп – Пол Манафорт, сключил сделка с разследването на Мълър.

С назначението на Матю Уитакър за и.д. правосъден министър и поставянето на Мълър под негов контрол обаче Тръмп се опитва да направи решаващ удар - Уитакър може да се разграничи от разследването на Мълър, да го забави и затрудни, като го лиши от кадрови и финасови ресурси, да окаже натиск или дори да го прекрати под някакъв предлог, пише "Шпигел". Уитакър може и да реши, че Мълър изпълнява лошо задълженията си и да го уволни или отмени защитата и ограничи правомощията му.

Даже и Мълър да представи взривяващ доклад, републиканците може да възпрепятстват нещата така, че да няма последствия за президента, например като приемат решение, че обвиненията са недостатъчно обосновани. Също така те може да започнат разследване срещу следователя с цел дискредитирането му. Вероятно затова уволнението на Сешънс предизвика протести на много места в страната с искане разследването на Мълър да не бъде спирано.

Делото за руската намеса в изборите през 2016 г. няма да е единственият горещ проблем пред Тръмп. С обикновено мнозинство на гласовете в Камарата на представителите демократите може да инициират импийчмънт на президента. Но за да бъде одобрена процедурата и в Сената, срещу Тръмп трябва да гласуват и много републиканци, а това е много трудно да се случи. Опозицията обаче има и много други варианти, за да пречи на Тръмп или да му създава юридически проблеми по въпроси като руското дело, злоупотреба с власт, корупция, нарушение на етиката, лъжа около даренията за изборите, неплащане на данъци, сексуален тормоз и престъпна схема, по която е платено на любовниците му Сторми Даниълс и Карън Макдъгъл, за да мълчат.

Очаква се под ръководството на демократите комисията, отговаряща за законното изразходване на средства в Камарата на представителите, да се опита да принуди Тръмп да покаже данъчните си декларации. От всички досегашни президенти той е единственият, който избягва да го направи. Критиците на "Тръмп" се надяват да видят следи към финансови връзки с Русия и с други съмнителни играчи, прогнозира "Шпигел".

Във външната политика Тръмп ще запази твърдия курс срещу Германия. Няколко дни преди срещата на високо равнище в Париж администрацията на Тръмп наложи нови, допълнителни санкции на Русия за нарушаването на правата на човека и незаконна икономическа дейност в Крим. Тази стъпка е пример, че властите в ерата на Тръмп понякога са готови да се отнасят с Русия по-жестоко, отколкото може да се съди от риториката на президента, коментират анализатори. В Конгреса са внесени нови антируски законопроекти, като "Закон за защита на американската сигурност от агресията на Кремъл" и други, които може да се обединят в един закон.

Въпреки мрачните краски, ако Тръмп реши да се кандидатира за втори мандат, след като загуби междинните избори, това може да му даде шанс за победа, според "Тагес Анцайгер". Сега може да обвинява демократите за всичко, което не му харесва. Възможно е настоящото му поражение да се превърне в негово предимство в следващия вот.