Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОВЕРКА: Прокуратурата в Силистра разследва общинския съветник от “Атака” Живко Димов за лихварство, но той твърди, че само отпускал заеми срещу ипотека.
ПРОВЕРКА: Прокуратурата в Силистра разследва общинския съветник от “Атака” Живко Димов за лихварство, но той твърди, че само отпускал заеми срещу ипотека.

 

 

Срещу общинския съветник от "Атака" в Силистра Живко Димов е образувано досъдебно производство за лихварство.
Това научи "168 часа" от източник от партията.
"Станахме за смях! Хората считат "Атака" за неофициален коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението. От нас се очаква да борим престъпност­та, Волен Сидеров през ден се лее по медиите по тази тема. И сега какво - един от най-големите айдуци в Силистренско се оказва атакист", проплакаха представители на силистренската структура на "Атака".
Пред "168 часа" говорителят на Окръжна прокуратура в Силистра - прокурор Желев,
 

потвърди за разследването

срещу общинския съветник на Сидеров.
"Да, има образувано досъдебно производство срещу съветника от "Атака" Живко Колев Димов. Обвинението към него е по чл. 252 от Наказателния кодекс - за банкови сделки без лиценз или т. нар. лихварство", обясни прокурор Желев.
Той допълни, че проверката тече от доста време, но засега повече подробности не можело да се дават.
Източници на "168 часа" споделиха, че споменатият общинар на Волен Сидеров е имал и
криминално досие

лежал е в затвора. "Живко Димов е лежал в затвора преди години, но след това е бил реабилитиран по съдебен ред", потвърди и говорителят на силистренската прокуратура.
Междувременно граждани на Силистра се свързаха с вестника, за да споделят, че семейството на Живко Колев отдавна държи заложна къща и било "зачернило" много семейства.
Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че на името на общинския съветник от "Атака" Живко Димов се водят три фирми. Едната от тях - "Димови - Живко Колев", е прекратила дейността си. Тя се е занимавала с отглеждане на зърнени, технически и фуражни култури. Сред дейностите на друга - "Нерон", действаща според данните в регистъра, тя се занимава и със "сделки с валута и валутни ценности". В нея Живко Колев Димов е 100% управляващ и собственик.
Именно фирмата "Нерон" е извършвала незаконната лихварска дейност. В силистренската прокуратура са внесени
 

жалби на десетки граждани,

които разказват, че са загубили единствените си жилища след сделки с фирмата "Нерон" на общинския съветник от "Атака" Живко Димов. Това, макар и засега неофициално заради воденото разследване, потвърдиха и източници от прокуратурата. По думите им, в имотния регистър има изповядани над стотина сделки за жилища срещу теглен кредит от фирмата "Нерон". Запознати със ситуацията споделиха, че в жалбите имало описан и изключително трагичен случай.
"Имало е случай, в който мъж е посегнал на живота си, след като загубил жилището си след сделка с фирмата на Живко Колев", разказват от прокуратурата.
Допълват още по-скандални подробности.
"В жалбите си кредитоискателите са описали, че дори и когато можели да си върнат заемите в посочения в договор срок, общинският съветник на Волен Сидеров
 

нарочно се криел

за да заяви след това, че договорът е просрочен, кредитоискателят е неизряден и по тази причина фирмата "Нерон" слага ръка на имота", споделят разследващите.
Сделките на фирмата на общинския съветник от "Атака" Живко Димов били изповядвани от един и същ нотариус - Румен Тодоров, установи "168 часа".

 

Живко Димов: Невинен съм, отпусках заеми срещу ипотека

"168 часа" потърси за коментар ръководството на партия "Атака" в Силистра.
Първоначално от "Атака" заявиха, че проверката срещу техния съпартиец е била прекратена. След като "168 часа" ги уведоми, че има официален коментар от Окръжна прокуратура в града, според която проверката изобщо не е прекратена и продължава от доста време, атакистите в Силистра казаха, че на тези въпроси може да отговори само самият Живко Димов.
Помолен за коментар, Димов отрече срещу него да има разследване за лихварство - въпреки че това обясниха за "168 часа" от прокуратурата.
"Става дума за ипотека на имоти, които аз отпуснах безлихвено на мои съграждани. Те не ми върнаха парите в уговорения в договора срок. При това положение съм придобил тези имоти", обясни разследваният за лихварство общински съветник от "Атака". На практика обаче думите му потвърждават обвиненията от прокуратурата, а именно - за незаконна банкова дейност.
Живко Димов допълни, че имало съдебно решение на Районен съд-Силистра, чрез което било постановено тези имоти да станат негови и съдия-изпълнител дори бил "превел" решението в действие.
"Колкото до проверките срещу мен, касае се за проверка на декларацията ми за доходи от моя бизнес, който е покупко-продажба на имоти", обо­бщи Живко Димов.

Обявата му пак зарибява

Въпреки че в момента общинският съветник от "Атака" Живко Димов е разследван за лихварство, обявата на заложната му къща "Нерон" още се върти.
"168 часа" установи, че обявата на фирмата "Нерон" върви в седмичното специализирано издание за четири региона - Силистра, Разград, Търговище и Шумен. В обявата се казва, че "Нерон" предлага кредити срещу изгодни лихви.

Опарила се и служителка в Областната управа

СРЕД попадналите в капана на разследвания за лихварство общински съветник от "Атака" била и бивша служителка в Областната управа на Силистра.
Преди време Йорданка Събева имала нужда от пари, за да замине мъжът є в чужбина. Теглила заем от "Нерон" срещу ипотека на семейното жилище. Тъй като имало проблеми с погасяването на кредита, апартаментът скоро се озовал чрез незаконното лихварство в ръцете на лихваря от "Атака" Живко Димов, разказаха приятели на пострадалата. "168 часа" потърси за коментар Събева, но тя не си вдигаше телефона.

Местните парламенти станаха котило за престъпници

Лихварството е на път да се превърне в основен поминък за общинските съветници в България.
Само за половин година в страната ни бяха сгащени десетина представители на местни парламенти, които упражняват тази незаконна дейност. Въпреки че именно те би трябвало да спазват законите, общинските съветници изобщо не се свеняли да изнудват и рекетират съгражданите си, сочат жалби на пострадали.
Най-пресният случай е от Бургас. Там полицията задържа общинския съветник от левицата Венцислав Чамурджиев. Бургаският окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Чамурджиев е обвинен в три умишлени престъпления: извършвал без необходимото разрешение банкова дейност и сделки с имущество, придобито по престъпен начин и отправял заплахи с цел принуда.
Преди това за лихварство при проведената полицейска акция бе арестуван общинският съветник в Мадан Костадин Кабаджов, представител на общинската група на ЛИДЕР. Той е собственик на хотел, бензиностанция, заложна къща и луксозна вила и заложна къща в Мадан. След извършена справка в Агенцията по вписванията е установено, че Кабаджов притежава множество недвижими имоти, с които е извършвал разпоредителни сделки. Разбрало се, че още през 1998 г. срещу съветника от ЛИДЕР са били водени преписки за рекет и изнудване. Впоследствие са били прекратени.
За лихварство бе задържан и общинският съветник от РЗС Любен Марангозов в Неделино. В офиса и дома му полицаите намерили документи, потвърждаващи, че той се занимава с незаконната дейност. Оказало се, че по документи Марангозов дължи на друго лице около 450 хил. лв., но в същото време той е имал да събира задължения към себе си в размер на около 400 хил. лв. Общинарят на Яне Янев бе задържан след подадени жалби от хора, които били карани да връщат огромни лихви за отпуснати от съветника заеми. Установено е, че той е надписвал суми в издаваните записни заеми, а освен непосилните лихви, вземал и вещи на длъжниците. Къщите не били връщани дори след изплащане на заема с лихвите, твърдят жалбоподатели. Допълват, че върху част от длъжниците си Марангозов е отправял и заплахи по телефона.
За незаконна лихварска дейност бе арестуван общински съветник от партия "Рома" в Берковица Величко Йонов. Той бе задържан при спецакция "Кърлежите". До ареста се стигна след свидетелски показания. Лично шефът на МВР Цветан Цветанов наблюдаваше акцията в Северозападна България.
Преди месеци бе образувано досъдебно производство за лихварство и срещу общинския съветник Веселин Балтов от Сливен. Той влезе в местния парламент с листата на РЗС, но напусна партията на Яне Янев и се обяви за независим. Собственик е на фирма "Дени 2003 - Заложна къща" ООД, сочи фирменият регистър. Балтов нашумя с пикантен скандал, в който заяви, че фолк­певецът Кондьо го е изнудвал. Полицаите обаче сгащиха бившия общинар на Яне Янев за това, че в периода 2005-2009 година, без да има разрешително, е предоставял кредити, за които се изисква лиценз за банкова дейност. От справката в Агенцията по вписвания беше установено, че за този период Балтов е реализирал 189 сделки с недвижими имоти.

СКАНДАЛНО: Докато Сидеров говори за борба с престъпност­та, негов съветник е разследван за незаконна банкова дейност.
СКАНДАЛНО: Докато Сидеров говори за борба с престъпност­та, негов съветник е разследван за незаконна банкова дейност.
ОБВИНЯЕМ: Общинският съветник от левицата в Бургас Чамурджиев бе арестуван заради упражнявано лихварство.
ОБВИНЯЕМ: Общинският съветник от левицата в Бургас Чамурджиев бе арестуван заради упражнявано лихварство.