Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Истината за Ким Филби" седмици наред бе сред най-продаваните книги. СНИМКА: КАЛОЯН СОМЛЕВ
"Истината за Ким Филби" седмици наред бе сред най-продаваните книги. СНИМКА: КАЛОЯН СОМЛЕВ

Премиерата на книгата събра много военни, разузнавачи и журналисти

Петя Минкова представи 4-годишното си международно разследване в книгата "Истината за Ким Филби" на 8 ноември в Националната библиотека. В него са цитирани над 500 стр. разсекретени документи от Британския национален архив и интервюта с учениците на Филби и съпругата му. Интересно съвпадение е, че докато течеше премиерата, съобщиха, че в Москва са кръстили площад на името на Шпионина на ХХ век.

"За нас бе чест, че издадохме 4-годишния труд на Петя Минкова, а книгата е един от бестселърите на 2018 г.", съобщиха от книгоиздателска къща "Труд".

На премиерата присъстваха издателят на вестниците "24 часа" и "168 часа" Венелина Гочева, главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов, депутатът от ГЕРБ Диана Саватева, ген. Тодор Бояджиев, военни, генерали, полковници от разузнаването, журналисти и почитатели на Ким Филби.

"Когато човек положи много усилия, очевидно му сработва и късметът - обясни пред многобройните гости ген. Тодор Бояджиев. - Така стана и с автора Петя Минкова, която извади уникален късмет, че тогава бяха разсекретени документите за Шпионина на ХХ век Ким Филби в Британския национален архив. Съветвам я още отсега да мисли за превод на книгата на поне два езика - английски и руски. Убеден съм, че това разследване ще продължи да предизвиква дебати не само у нас, а и ще се пренесе далеч извън границите ни."

На премиерата Людмила Еленкова обясни защо книгата седмици наред е била в Топ 10 на най-продаваните книги.

Бестселърът на издателство "Труд" е сред малкото разследвания, по които още преди премиерата им, бяха създадени два мини филма от Ирена Григорова и екипът на тв предаването "Преди обед".

Според журналиста Симеон Василев една от причините е, че книгата разкрива, че при Филби нищо не е така, както изглежда.

Каква е истината, читателите ще разберат, когато прочетат книгата, която могат да открият онлайн на http://trud.cc/ или в големите книжарници в страната.

Авторът Петя Минкова (вляво), Людмила Еленкова и ген. Тодор Бояджиев на премиерата на книгата "Истината за Ким Филби".  СНИМКА: КАЛОЯН СОМЛЕВ
Авторът Петя Минкова (вляво), Людмила Еленкова и ген. Тодор Бояджиев на премиерата на книгата "Истината за Ким Филби". СНИМКА: КАЛОЯН СОМЛЕВ
Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева също бе на премиерата на книгата.
Депутатът от ГЕРБ Диана Саватева също бе на премиерата на книгата.
Книгата е изградена на базата на стотици страници в Британския архив.
Книгата е изградена на базата на стотици страници в Британския архив.