Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лазерна бойна система
Лазерна бойна система

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение.

Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс". До този момент обаче всички опити да се повлияе върху мозъка и да се предизвика физически дискомфорт, психическо разстройство или даже смърт са били неуспешни. Но след мистериозните оплаквания миналата година от главоболие и световъртеж от страна на дипломати на САЩ в Хавана въпросът отново стана актуален. Учени, които разследват случая, твърдят, че е използвано именно неврооръжие.

Неизвестен източник е атакувал американците и е причинил болка в ушите, ужасен шум, свирене и налягане чрез кавитация. Това е създаване на

въздушни мехурчета близо до

вътрешното ухо,

които се пукат във вестибуларния апарат и така спират притока на кръв към мозъка.

Второто неизползвано досега оръжие е микровълново. Известни са негативните ефекти на този тип излъчване, но малко се знае, че след 2000 г. Пентагонът е разработил оръжие, което излъчва електромагнитни колебания в диапазона на милиметровите вълни.

Предназначението му е да удари противника, но без да го умъртви. Електромагнитните вълни според честотата си може да предизвикат различни ефекти - от шок и паника до обгаряне и загуба на зрение.

Вашингтон е планирал да монтира системата на бронетранспортьори и да се направлява от разстояние няколкостотин метра.

Поразяващият

лъч с диаметър

2 м се управлява дистанционно

и се проектира на голям екран. Военните са провели и изпитания върху доброволци. Те били облъчвани за 5 секунди и после кожата се нагрявала до много висока температури и болката ставала нетърпима.

Пентагонът смятал да използва микровълновото оръжие срещу агресивни протестиращи, макар да не са изучени още всички последствия, ако хората, срещу които е насочено, имат стентове, кардиостимулатори и други пластини в тялото.

Третият вариант е дългобойното акустично устройство, което се смята за по-неболезнено оръжие в сравнение с останалите. Поразява слуха с мощен звук. Ако при нормални условия слуховият апарат на човека се поврежда при 130 децибела, този нов вид средство за нападение

въздейства със сила от 150 децибела

Първоначално е въведено като вид защита на американския флот от пирати, но после технологията влиза в употреба в няколко държави за разгонване на протестиращи.

Американски офицери са използвали песните на "Металика", за да накарат иракските военни да говорят.

Четвъртият вариант ново оръжие е лазерната стрелкова система. Въпреки че Женевската конвенция забранява използването й срещу хора, американците смятат да атакуват с нея вражеската безпилотна техника. Направлява се от светлинна енергия с мощност до 30 киловата и може да нанесе и физически рани.

Възможностите за приложение са големи. Особено

за свалянето

на дронове,

тъй като цената на един изстрел с лазерната система е само 1 долар. Тя е използвана във войната в Персийския залив.

Последният нов вид оръжие е енергийното защитно поле. Това е система, разработена от "Боинг" преди 3 г. и е единствената, която не е насочена срещу противника, а само пази. Технологията е направо футуристична -

плазмено силово поле предпазва бронетранспортьорите

от взривове.

Технологиите на ХХ век вече са изчерпани, пишат военни експерти. Президентът Доналд Тръмп може би предусети бъдещето, като оповести създаването на четвърти военен клон - Космически сили. Това предполага, че ще се развиват комуникационните и навигационните сателити. А САЩ ще засилят военната си мощ не само на земя, въздух и вода, но и в Космоса. Засега няма данни какви оръжия се разработват.